Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Jungtiniai Arabų Emyratai: nuo senųjų tradicijų iki šiuolaikinio gyvenimo ritmo

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) – kontrastų šalis. Senosios tradicijos čia susipina su šiuolaikiniu gyvenimo tempu, todėl keliautojai, atvykę į šią šalį, neatsistebi tiek arabišką pasaką primenančiomis mečetėmis, tiek milžiniškais dangoraižiais.
Arabijos dykuma
Arabijos dykuma / Shutterstock nuotr.

Tiek vietinėmis šurmuliuojančiomis turgavietėmis, tiek aukščiausios klasės prekybos centrais. O kur dar smėlingos dykumos kopos, pasakiško grožio paplūdimiai ir krištolo skaidrumo jūra. Jungtiniai Arabų Emyratai – šalis, kuri patiks tiems keliautojams, kurie savo atostogų metu nori įvairiapusiško poilsio: tiek pažintinio, tiek poilsinio. „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių ekspertai jums sudarė dešimties JAE lankytinų objektų sąrašą, kuriuos, viešint šioje šalyje, pamatyti tiesiog būtina. Susipažinkite.

Šeicho Zaido Didžioji mečetė

Shutterstock nuotr./Šeicho Zaido Didžioji mečetė
Shutterstock nuotr./Šeicho Zaido Didžioji mečetė

Pažintį su Jungtiniais Arabų Emyratais pradėkime nuo išskirtinio grožio architektūrinio šedevro – Šeicho Zaido Didžiosios mečetės.

Tai – didžiausia mečetė visoje šalyje ir aštunta pagal dydį visame pasaulyje. Ar galite įsivaizduoti, jog jos dydis beveik kaip penki futbolo stadionai, o mečetėje telpa apie 40 tūkst. maldininkų!

Šeicho Zaido Didžioji mečetė stūkso didingame Abu Dabyje. Ji pabaigta statyti ne taip ir seniai – 2007 metais. Pastatas – marmurinis, todėl jau iš tolo galima pastebėti skaisčiai baltą, saulės nutviekstą šventovę. Įdomu dar ir tai, jog mečetėje sukurta unikali apšvietimo sistema, kuria siekta atspindėti mėnulio fazes: melsvai pilkos spalvos šviesos projektuojamos ant išorinių pastato sienų, o apšvietimo ryškumas priklauso nuo tos dienos mėnulio fazės. Šeicho Zaido Didžioji mečetė – išskirtinio grožio architektūrinis kūrinys, kurį, viešint JAE, rekomenduojame aplankyti.

Burdž Chalifa dangoraižis

Shutterstock nuotr./Burdž Chalifa
Shutterstock nuotr./Burdž Chalifa

Ar žinojote, jog Dubajuje galima pamatyti patį aukščiausią pastatą visame pasaulyje? Taip, tai Burdž Chalifa dangoraižis! Šio pastato aukštis – 828 metrai, jame yra netgi 163 aukštai, kuriuose įkurti tiek gyvenamieji butai, tiek įvairios komercinės patalpos: biurai, parduotuvės, viešbučiai, restoranai.

Burdž Chalifa dangoraižis – spiralės formos, smailėjantis į viršų. Jis sudarytas tarsi iš trijų elementų, keliomis pakopomis kylančių aplink centrinę ašį. Įdomu dar ir tai, jog greta dangoraižio tyvuliuoja dirbtinis ežeras, kuriame galima pamatyti dar vieną Dubajaus traukos objektą – milžinišką dainuojantį ir šokantį fontaną, tačiau apie jį papasakosime truputį vėliau.

Arabijos dykuma

Shutterstock nuotr./Arabijos dykuma
Shutterstock nuotr./Arabijos dykuma

Šiuolaikinių pastatų ir prabangos spindesys – JAE vizitinė kortelė. Visgi, jei viešėdami šioje šalyje norite patirti tikrąją arabišką pasaką, rekomenduojame apsilankyti ne tik miestuose, tačiau taip pat ir dykumoje. Čia siūlomos ekskursijos, kurių metu galima važinėti po dykumą džipais, aplankyti kupranugarių fermą bei pajodinėti šiais egzotiniais gyvūnais.

Jei nuvyktumėte į Arabijos dykumą, rekomenduojame čia likti saulei leidžiantis – vaizdas nepakartojamas. Taip pat, pakeliui užsukite į vietinę užeigėlę, kurioje paragaukite vietinės kvapnios kavos bei datulių. Žodžiais sunkiai nusakomi įspūdžiais, kuriuos prisiminsite visą gyvenimą.

Burdž al Arabo viešbutis

Shutterstock nuotr./Burdž al Arabo viešbutis
Shutterstock nuotr./Burdž al Arabo viešbutis

Pabuvoję Arabijos dykumoje, vėl grįžkime į prabangą spindintį Dubajų. Vienas iš šio miesto simbolių, kurį rekomenduojame pamatyti savo akimis – Burdž al Arabo viešbutis, kuris vietinių dažnai vadinamas burės vardu. Įdomu tai, jog šis viešbutis turi net septynias žvaigždutes! Tviskanti prabanga.

Įžengus pro pagrindinio įėjimo duris atsiveria beveik 183 metrų aukščio fojė, kurioje kas pusvalandį ištrykšta milžiniškas fontanas. Interjeras įrengtas šiuolaikiniu ampyro ir arabiškojo eklektizmo stiliumi: viskas išpuošta marmuru, šilku, sienas dengia aukso lakštai. Beje, viešbutyje nėra įprastų kambarių. Čia galima apsistoti tik apartamentuose, kurių plotas svyruoja nuo 170 iki 780 kvadratinių metrų. Apsigyventi šiame viešbutyje gali tikrai ne kiekvienas, visgi, viešint Dubajuje, nenusifotografuoti burės fone būtų tikra nuodėmė.

Al Bastakijos rajonas

Shutterstock nuotr./Al Bastakiya
Shutterstock nuotr./Al Bastakiya

Nepaisant to, jog Dubajuje be galo daug šiuolaikinių pastatų, šis miestas gali pasiūlyti tikrų įdomybių ir tiems, kurie domisi senąją arabų kultūra, istorija. Al Bastakijos rajonas – Dubajaus senamiesčio dalyje. Puošnios, daugiau nei šimtmetį menančios alėjos, mažutės meno galerijos, jaukios suvenyrų parduotuvėlės – vaikščiodami čia pajusite autentišką šalies dvasią. Al Bastakijos rajone iki šių dienų išlikę turtingų pirklių statyti namai su vėjo bokštais, seniausias Dubajaus pastatas – Al-Fahidi fortas (1787 metai), kuriame įsikūręs Nacionalinis Dubajaus muziejus. Tikrai dėmesio verta vieta, kurioje įgysite naujų žinių apie Jungtinius Arabų Emyratus.

Dubajaus dainuojantis fontanas

Shutterstock nuotr./Dubajaus fontanas
Shutterstock nuotr./Dubajaus fontanas

Apie Dubajaus dainuojantį fontaną užsiminėme, kai pasakojome apie aukščiausią pasaulio dangoraižį – Burdž Chalifa. Jau žinote, kad greta šio dangoraižio tyvuliuoja dirbtinis ežeras, kuriame galima išvysti vieną iš populiariausių miesto lankytinų objektų – Dubajaus dainuojantį fontaną. Gėlės formą primenančio fontano srovė iššoka netgi į 152 metrų aukštį, o įspūdį sustiprina begalė lempučių ir 25 spalvų projektoriai. Fontanas šoka pagal populiariausias tiek šio laikmečio, tiek jau klasika tapusias dainas.

Jei viešėsite Dubajuje ir jūs, būtinai nuvykite pamatyti šio muzikos, šviesos ir vandens spektaklio. Visgi, norime įspėti, jog pirmose eilėse reginį stebintys žiūrovai dažniausiai lieka visiškai šlapi. Tad nepamirškite įsidėti sausų drabužių!

Džabal Hafito viršukalnė

Shutterstock nuotr./Džabal Hafitas
Shutterstock nuotr./Džabal Hafitas

Siūlome vėl trumpam pabėgti iš JAE miestų spindesio ir paskaityti apie šalies gamtą. Džabal Hafito viršūnė, tai Hafžaro kalnų, esančių šalies rytuose, Abu Dabio emyrate, viršukalnė. Jos aukštis – 1240 metrų virš jūros lygio. Ši viršukalnė – populiarus turistų lankomas objektas šiame regione, mat iš čia atsiveria nepaprasta, tolumoje stūksančio miesto, panorama. Beje, patys Hadžaro kalnai dar įdomūs ir tuo, jog jų tarpekliuose visus metus telkšo vanduo. O tai – labai neįprasta šiam pasaulio kampeliui. Pasigrožėti vaizdu, kuris atsiveria nuo Džabal Hafito viršukalnės, rekomenduojame ir jums.

Paplūdimiai

Shutterstock nuotr./Paplūdimiai
Shutterstock nuotr./Paplūdimiai

Nors Jungtiniuose Arabų Emyratuose tikrai daug lankytinų objektų, visgi, nemaža dalis turistų į šią šalį vyksta dėl puikių paplūdimių. Mes manome, jog, viešint JAE, galima suderinti tiek pažintines ekskursijas, tiek ramų poilsį mėgaujantis saule ir jūros bangomis. Beje, norime priminti, jog rudenį šioje šalyje vis dar būna apie +30 laipsnių šilumos, o žiemą termometro stulpelis retai kada nukrenta žemiau +20. Todėl, jei norėsite pabėgti iš niūros lietuviškos žiemos, keliaukite į JAE!

Dubajaus paplūdimiai – aukščiausio lygio. Visus metus šviečianti saulė, auksinis smėlis, palmių pavėsiai bei puikus aptarnavimas pritraukia turistus iš viso pasaulio. Jei vis dėlto nenorite čia poilsiauti, rekomenduojame vykti į Šardžos emyratą. Čia, palei Persijos įlanką, driekiasi 16 kilometrų balto smėlio paplūdimio juosta. Na, o jei norite pasipliuškenti Indijos vandenyne, siūlome vykti į Fudžeiros emyratą kuris didžiuojasi 70 kilometrų pakrante.

Pramogų parkas „Ferrari pasaulis“

Shutterstock nuotr./„Ferrari pasaulis“
Shutterstock nuotr./„Ferrari pasaulis“

Jei į Jungtinius Arabų emyratus keliausite su vaikais, rekomenduojame aplankyti Abu Dabio emyrate esantį pramogų parką „Ferrari pasaulis“. Jis įsikūręs Yas saloje ir užima net 200 tūkst. kvadratinių kilometrų plotą!

„Ferrari pasaulyje“ galima susipažinti su Ferrari automobilių kūrimo subtilybėmis, apžiūrėti eksponuojamus automobilius, o taip pat pasimėgauti išskirtiniais atrakcionais. Žymiausiais jų – „Formula Rossa“. Tai velniško greičio amerikietiški kalneliai! Pašėlusi diena – garantuota.

Džumeiros palmė

Shutterstock nuotr./Džumeiros palmė
Shutterstock nuotr./Džumeiros palmė

Šiame dešimtuke negalėjome nepaminėti dar vieno Dubajaus pasididžiavimo – Džumeiros palmės. Tai – dirbtinė sala, kuri iš viršaus atrodo tarsi palmė. Jos „statybos“ darbai prasidėjo 2001 metais, o jau 2006 metais čia buvo pastatyti pirmieji prabangūs gyvenamieji namai bei vilos. Su žemynine JAE dalimi, Džumeiros palmė sujungta 300 metrų tuneliu.

Džumeiros palmė vietinių dažnai įvardijamas kaip „aštuntasis pasaulio stebuklas“, todėl viešint Dubajuje, rekomenduojame ją apžiūrėti iš arčiau.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Jungtinius Arabų Emyratus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius