Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip išvengti apsinuodijimo maistu, atostogaujant egzotinėse šalyse?

Planuojate atostogas egzotinėje šalyje? Jei taip, tikriausiai jaučiate šiokį tokį nerimą: kaip pasiruošti, ką daryti, kad nieko nepamirštumėte? Rekomenduojame pasidomėti šalies, į kurią ketinate vykti, kultūra ir tradicijomis, pasitikrinti dokumentų galiojimo laiką. Taip pat iš anksto susiplanuokite ką ketinate veikti tam, kad galėtumėte įsidėti reikiamų drabužių ir kitų daiktų. Įsigykite sveikatos draudimą ir, be abejonės, dėl visa ko į kelionę pasiimkite būtiniausių vaistų.
Gatvės maistas
Gatvės maistas / 123rf.com nuotr.

Žinoma, tikimės, jog pastarųjų neprireiks. Vis dėlto, kartais vien tikėjimo – neužtenka. Apsinuodijimas maistu – vienas iš dažniausių negalavimų egzotinių kelionių metu. Tam, kad jo išvengtumėte, reikalinga prevencija. Todėl siūlome keletą patarimų, ką daryti, norint išvengti apsinuodijimo maistu egzotinėse šalyse.
Pasirūpinkite sveikata iš anksto

Norint nuvykti į kai kurias egzotines šalis – būtini skiepai. Tad, prieš keliaudami mėgautis savo svajonių atostogomis, būtinai pasidomėkite, ar jums nereikia apsilankyti pas gydytojus. Pasiskiepijus imunitetas ligoms susidaro tik po kurio laiko, tad rekomenduotina į medikus kreiptis likus 4–9 savaitėms iki kelionės.

Taip pat verta pasidomėti, kokių vaistų reikėtų pasiimti su savimi. Jei kelionėje reikalingi receptiniai vaistai, rekomenduojame pasikonsultuoti, ar kartu reikėtų pasiimti ir gydytojo receptą turimiems vaistams. Rūpinkitės savo sveikata iš anksto.

Prieš valgį nusiplaukite rankas

Fotolia nuotr./Plaunant rankas
Fotolia nuotr./Plaunant rankas

Apsinuodijimas maistu – tai virškinamojo trakto sutrikimas, kuris pasireiškia dėl užteršto, nešviežio ar netoleruojamo maisto vartojimo. Ką galite padaryti, jog sumažintumėte riziką apsinuodyti? Ogi neužteršti maisto patiems. Pagalvokite, kiek visko per dieną paliečiate rankomis! Ypatingai egzotiškose šalyse, kuriose tiek daug naujų, dar nematytų ir neliestų dalykų. Taigi, jūs ant savo rankų nešiojate galybę įvairiausių bakterijų. Todėl prieš valgydami būtinai nusiplaukite rankas! Geriausia, šiltu vandeniu ir su muilu.

Vis dėlto, kartais keliaujant nėra galimybės nusiplauti rankų prieš valgant. Ką daryti tokiu atveju? Rekomenduojame su savimi visada turėti alkoholio pagrindo dezinfekcinio skysčio arba bent jau drėgnų servetėlių.

Gerkite filtruotą vandenį arba vandenį iš buteliukų

Shutterstock.com nuotr./Pasirūpinkite vandeniu
Shutterstock.com nuotr./Pasirūpinkite vandeniu

Lietuvoje, kaip ir daugelyje Europos šalių, vandens iš čiaupo kokybė labai gera, tad mums įprasta juo ne tik praustis, tačiau ir numalšinti troškulį. Vis dėlto, reikėtų atkreipti dėmesį, jog daugelyje egzotinių kraštų gerti vandenį iš čiaupo – nepatartina ar net pavojinga, nes jame gali būti įvairių bakterijų. Juk savo atostogų metu tikrai nenorite susirgti. Taigi, ką daryti? Gerti filtruotą vandenį arba vandenį iš buteliukų. Jeigu esate kavinėje ir užsisakote gėrimą su ledukais, pasiteiraukite ar šie pagaminti užšaldžius filtruotą vandenį.

Dar keli patarimai: prausdamiesi po dušu, pasistenkite nenuryti vandens, o išsivalę dantis, išsiskalaukite burną vandeniu iš buteliuko. Na, o pirkdami vandens buteliukus būtinai įsitikinkite, jog jie sandariai užsukti.

Venkite nenuplautų vaisių ir daržovių

Shutterstock.com nuotr./Plaukite turgaus vaisius
Shutterstock.com nuotr./Plaukite turgaus vaisius

Viešint egzotiškuose kraštuose, norisi kuo geriau susipažinti su vietine kultūra, pamatyti žmonių gyvenimo ypatybes, paragauti nacionalinių patiekalų, vietinės produkcijos. Dėl šių priežasčių, turistai itin mėgsta lankytis turguose, kuriuose galima pamatyti žmonių kasdienybę, nusipirkti tiek suvenyrų, tiek skanėstų.

Ypatingai akys raibsta atėjus į vaisių ir daržovių skyrių: kiek spalvų, koks pasirinkimas – norisi visko paragauti! Kai kurie keliautojai neatsispiria pagundai, nusiperka kvapnių, prinokusių vaisių ir puola juos valgyti čia ir dabar. To daryti nereikėtų, mat valgydami neplautus vaisius ir daržoves, galite apsinuodyti.

Rekomenduojame šiek tiek pakentėti ir palaukti, kol turėsite galimybę kruopščiai nuplauti savo pirkinius. Beje, norime dar kartą priminti, jog kai kuriose šalyse vanduo iš čiaupo netinkamas ne tik gėrimui, bet ir daržovių bei vaisių plovimui. Geriau įsigykite vandens buteliukuose.

Venkite termiškai neapdoroto gatvės maisto

Shutterstock.com nuotr./Gatvės maistas
Shutterstock.com nuotr./Gatvės maistas

Planuojate keliauti į Pietryčių Aziją? O galbūt į Lotynų Ameriką? Jei taip, esame tikri, jog kelionės metu jus gundys gatvės maisto kioskeliai, siūlantys įvairiausių patiekalų už labai priimtiną kainą. Neparagauti būtų tikrų tikriausia nuodėmė. Visgi, norintiems neapsinuodyti maistu rekomenduojame rinktis tik termiškai apdorotą maistą: virtą arba keptą aukštoje temperatūroje. Itin atsakingai rinkitės jūros gėrybių patiekalus. Būtent termiškai neapdorotos jūros gėrybės sukelia daugiausiai apsinuodijimų.

Atsakingai rinkitės restoranus

Shutterstock.com nuotr./Restoranas
Shutterstock.com nuotr./Restoranas

Atsakingai reikėtų rinktis ne tik gatvės maistą, tačiau ir restoranus. Kaip tą padaryti? Jei turite galimybę, pasiskaitykite atsiliepimus apie restoraną internete. Jeigu neturite, rinkitės vietas, kurios orientuotos ne į turistus, o į vietinius gyventojus – kuo pastarųjų restorane daugiau, tuo didesnė tikimybė, jog maistas čia kokybiškas. Jeigu esate drąsus, galite „kyštelti nosį“ ir į restorano virtuvę. Dažniausiai jau iš pirmo žvilgsnio matyti, ar joje vyrauja tvarka, ar chaosas.

Beje, dažnai turistai mąsto, kad kuo brangesnis restoranas, tuo mažesnė tikimybė apsinuodyti maistu. Tačiau norėtume priminti, jog didelės kainos dar nėra kokybiško maisto garantas.

Būkite atsargūs valgydami pieno produktus

Shutterstock.com nuotr./Ledai
Shutterstock.com nuotr./Ledai

Kai kurie iš mūsų savo dienos neįsivaizduoja be pieno produktų: pienas į kavą, jogurtas pusryčiams, įvairūs sūriai, varškė, ledai, pieno kokteiliai. Visiškai atsisakyti pieno produktų atostogų metu jums nesiūlome, vis dėlto, atsarga gėdos nedaro – tad turime keletą rekomendacijų.

Neįsivaizduojate savo dienos be puodelio kavos, gardintos pienu? Užsisakydami užsiminkite, jog pageidaujate šilto pieno. Savo atostogų neįsivaizduojate be ledų? Nusipirkę atidžiai apžiūrėkite jų formą: blogas ženklas, jei ledai buvo atitirpę, o vėliau – vėl užšaldyti. Pirkdami pieno produktus parduotuvėse – itin atidžiai patikrinkite jų galiojimo datą.

Pasikliaukite savo juslėmis

Shutterstock nuotr./Moteris užuodžia nemalonų kvapą
Shutterstock nuotr./Moteris užuodžia nemalonų kvapą

Šis patarimas, iš pirmo žvilgsnio, gali pasirodyti kiek keistokas, tačiau vis dėlto – jis labai svarbus: pasikliaukite savo juslėmis! Jeigu maistas, kurį ketinate valgyti, turi nemalonų kvapą, įtartiną išvaizdą ar nemalonų skonį – geriau jo nevalgykite.

Ką daryti, jeigu aplinkui daugiau nėra kur pavalgyti? Kelionių metu rekomenduotina su savimi turėti užkandžių: grūdų batonėlių ar riešutų. Užkandžiai padės jums numalšinti alkį iki tol, kol turėsite galimybę pavalgyti šilto, sotaus ir nesugedusio maisto.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius