Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kelionė į spalvingąją Gvatemalą: vietos, kurias rekomenduojame pamatyti

Gvatemala – viena iš gražiausių Centrinės Amerikos valstybių. Tai šalis, kuri gali didžiuotis įspūdingu senovės majų palikimu, tankiais atogrąžų miškais, kuriuose knibžda galybė įvairių egzotinių gyvūnų, unikaliais kaimeliais, nuoširdžiais vietiniais gyventojais ir beveik visus metus trunkančiu pavasarišku oru.
Atilano ežeras
Atitlano ežeras / Shutterstock nuotr.

Čia susipina tiek majų kultūra, tiek ispaniškas mentalitetas, todėl miesteliuose daug spalvų ir energijos, o vietinėse užeigose galima išgirsti tiek salsos ritmų, tiek majų liaudies muzikos. Jei visada svajojote pabuvoti Centrinėje Amerikoje, Gvatemala – ta šalis, kurioje kuo puikiausiai atsiskleidžia regiono dvasia. Sudarėme dešimties Gvatemalos vietų sąrašą, kurias, lankantis šioje šalyje, būtina pamatyti savo akimis.

Tikalis

Shutterstock nuotr./Tikalis
Shutterstock nuotr./Tikalis

Bene labiausiai turistų lankomas objektas visoje Gvatemaloje – Tikalis. Šis senovės majų miestas – pasislėpęs El Peteno atogrąžų miškuose. Mokslininkai teigia, jog kadaise čia gyveno daugiau nei 200 tūkstančių gyventojų (Tikalio apogėjus – 200–850 mūsų eros metai). Nors džiunglėse pasislėpę tūkstančiai senovinio miesto pastatų, archeologai juos atrado tik XIX amžiaus viduryje. Įdomu tai, jog net iki šių dienų, dauguma statinių neištyrinėti, apaugę džiunglių augmenijos.

Tikalio miestą gaubia mistikos šydas – niekas negali paaiškinti, kodėl, vienu metu, klestintį didmiestį apleido visi jo gyventojai. Jei lankysitės Gvatemaloje – šį paslaptingą miestą aplankyti tiesiog būtina. Įspūdingo dydžio griuvėsiai savyje talpina galybę įdomybių, todėl laikas čia tikrai neprailgs.

Antigva

Shutterstock nuotr./Antigva
Shutterstock nuotr./Antigva

Antigva (Antigua Guatemala) – išskirtinio grožio miestas, esantis pietinėje Gvatemalos dalyje. Klausiate, kuo šis miestas toks įdomus? Kadaise tai buvo ispanų kolonija, todėl čia gausu kolonijinių pastatų, unikalių bažnyčių. Būtent dėl bažnytinės architektūros Antigva yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Beje, Antigva apsupta net trijų ugnikalnių, kurie miesto panoramai suteikia papildomo žavesio.

Jei lankysitės šiame mieste, būtinai užsukite į Centrinį parką. Vakarais vietiniai gyventojai susirenka čia pagroti gitaromis bei akordeonais, taip sukurdami nepaprastą parko atmosferą. Taip pat aplankykite garsiąsias miesto bažnyčias: Kapucinų bažnyčią ir vienuolyną, Šv. Jono katedrą, Šv. Pranciškaus bažnyčią ir kt. Liksite sužavėti.

Atitlano ežeras

Jei svajojate pasigrožėti Gvatemalos kraštovaizdžiu, o tuo pačiu – pažinti vietinių gyventojų kultūrą, – rekomenduojame nuvykti prie Atitlano ežero. Jis tyvuliuoja ugnikalnio kalderoje, 1560 metrų aukštyje! Ežero gylis – apie 340 metrų, tačiau jo dugnas dar nėra gerai ištirtas.

Ežero pakrantėse įsikūrusios majų gyvenvietės. Rekomenduojame aplankyti San Juan La Laguna kaimelį, kuris garsėja puikiais audimo meistrais, menininkais. Audimas, majų kultūroje, svarbi saviraiškos dalis. Audžiama iš spalvotų siūlų, o raštai, kurių yra daugiau nei 300 ir kiekvienas turi savo reikšmę, perduodami iš kartos į kartą. San Juan La Laguna kaimelyje gausu nedidelių parduotuvėlių, kuriuose galima įsigyti tradicinių majų audinių. Atitlano ežeras ir jo pakrantėse esantys kaimeliai sužavės tuos turistus, kurie nori pajusti autentišką šalies dvasią.

Čičikastenangas

Shutterstock nuotr./Čičikastenango turgus
Shutterstock nuotr./Čičikastenango turgus

Čičikastenangas (Chichicastenango) – miestas, kuris sužavės keliautojus, mėgstančius energiją, šurmulį ir spalvas. Bene populiariausias Čičikastenango lankytinas objektas – turgus. Prekyba čia tiesiog „verda“. Daržovės, vaisiai, naminiai gyvūnai ir paukščiai, tekstilės dirbiniai, medžio raižiniai, smilkalai, tradicinės kaukės, keramika – čia rasite visko, kas jus domina!

Šalia pagrindinės miesto turgavietės stovi beveik 400 metų senumo Šv. Tomo bažnyčia, kuri pastatyta ant majų šventyklos pamatų. Joje vykdomos sinkretinės apeigos, kuriose gausu majų tikėjimo elementų. Jei tik bus proga pamatyti – rekomenduojame.

Semuk Čampėjus

Shutterstock nuotr./Semuk Čampėjus
Shutterstock nuotr./Semuk Čampėjus

Norite pasigrožėti Gvatemalos kraštovaizdžiu? Būtinai aplankykite Semuk Čampėjų (Semuc Champey). Tai – tikras gamtos stebuklas, pasislėpęs tankiose Gvatemalos džiunglėse. Nuostabaus grožio slėnyje gausu turkio spalvos ežerėlių, kuriuos jungia nedideli kriokliai. O po šio, vandens pakopų, ruožo, slepiasi gilus urvas. Beje, norime paminėti, jog šiuose nedideliuose ežerėliuose leidžiama maudytis. Dar labiau vilioja nuvykti, tiesa?

Kaip jau minėjome, Semuk Čampėjaus slėnį supa atogrąžų miškai. O juose gausu egzotinių gyvūnų. Mokslininkai teigia, jog miškuose gyvena virš 100 paukščių ir 34 žinduolių rūšys. Senuk Čampėjus gamtos paminklu paskelbtas 1999 metais.

Jašha (Yaxha)

Shutterstock nuotr./Jašha (Yaxha)
Shutterstock nuotr./Jašha (Yaxha)

Gvatemala ir senovės majų kultūra – neatsiejami dalykai. Todėl norime jus supažindinti su dar vienu senovės majų miestu – Jašha (Yaxha), kurio pavadinimas reiškia „jūros bangos spalvos vanduo“. Jašhos miestas stūkso ne taip ir toli nuo mūsų jau aptartojo Tikalio, vos 30 kilometrų į pietryčius. Miestas buvo gyvenamas nuo 600 metų prieš mūsų erą iki 900 mūsų eros metų.

Teritorijoje yra apie 500 įvairių statinių: 9 Mezoamerikos piramidės, apie 40 stelų, 13 altorių ir kt. Taip pat čia rasta daug keramikos dirbinių su mitologinėmis scenomis. Jei jus domina paslaptingoji majų kultūra, rekomenduojame aplankyti ne tik Tikalį, tačiau ir Jašhos miestą.

Livingstonas

Shutterstock nuotr./Livingstonas
Shutterstock nuotr./Livingstonas

Karibų jūros pakrantėje esantis Livingstono miestas unikalus. Pirmiausia dėl to, jog jis pasiekiamas tik vandens transportu. Laimei, kasdien čia kursuoja keltai. Livingstonas taip pat išskirtinis dėl to, jog čia labai gerai išsaugotas vergovės laikų kultūrinis paveldas. Mieste asimiliavosi afrikiečių, indėnų ir europiečių tradicijos, todėl Livingstone galima išgirsti savitą kalbos dialektą, paragauti įdomių patiekalų, susipažinti su savitais papročiais.

Livingstono įžymybė – punta šokis. Skambant greitiems būgnų ritmams, temperamentingi šokėjai nuotaikingai judina savo kūnus. Jei viešėsite Livingstone, užsukite į vietinę užeigą, kurioje galbūt pasiseks pamatyti šį šokį!

Monteriko pakrantė

Shutterstock nuotr./Monterikas
Shutterstock nuotr./Monterikas

Monteriko (Monterrico) – nedidelis miestelis Ramiojo vandenyno pakrantėje. Jis labai pamėgtas tiek vietinių Gvatemalos gyventojų, tiek turistų, mat gali pasigirti juodojo smėlio paplūdimiais! Tai tikra ramybės oazė, kuri patiks tiems, kurie nori bent trumpam atitrūkti nuo Gvatemalos miestelių šurmulio.

Beje, Monteriko miestelyje veikia jūros gyvūnų gelbėjimo organizacijos. Todėl, jei esate gamtos mylėtojas ir norite prisidėti, galite sudalyvauti jūros vėžlių gelbėjimo programoje.

Dulsės upė

Shutterstock nuotr./Dulses upė
Shutterstock nuotr./Dulses upė

Rytų Gvatemaloje teka trumpa, bet labai vandeninga upė – Dulsė. Jei norite pasimėgauti nepaprasto grožio šalies gamta, rekomenduojame kateriu ar kita vandens transporto priemone praplaukti šia upe ir pasimėgauti puikia panorama. Regėsite kalvotus krantus, atogrąžų augmeniją, užutekius, kuriuose žydi lelijos, nedidelius kaimelius, kuriuos sudaro ant pastolių sulipdyti nameliai. Jei pasiseks, išvysite ir pakrančių gyvūnų: ilgakojų gervių, pasislėpti bandančių iguanų, triukšmingų kormoranų. Puiki proga pažinti Gvatemalą iš naujos perspektyvos.

Pakajos ugnikalnis

Shutterstock nuotr./Pakajos ugnikalnis
Shutterstock nuotr./Pakajos ugnikalnis

Pakaja – aktyvus ugnikalnis Gvatemaloje. Mokslininkai teigia, jog jis susidarė maždaug prieš 23 tūkstančius metų. Ugnikalnio aukštis – 2552 metrai.

Šis ugnikalnis – vienas iš populiariausių Gvatemalos lankytinų objektų. Turistai turi galimybę įkopti į Pakają. Žinoma, tai nėra labai lengvas išbandymas. Būtinai pasirūpinkite gerais storapadžiais batas, patogia apranga, o ir kopimo lazda tikrai nepamaišys. Vis dėlto, šis iššūkis tikrai vertas jūsų pastangų, mat nuo Pakajos atsiveria magiškas vaizdas – Antigvos miesto, apie kurį jums jau pasakojome, panorama.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Gvatemalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius