-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionė nebijantiems šalčio: penki įspūdingiausi planetos ledynai

Šiuo metu maždaug 10 proc. planetos teritorijos dengia ledynai, tačiau mokslininkai įspėja, kad jie sparčiai nyksta. Vieni jų išliks dar keletą amžių, kitų nebe pamatysime vos po keliasdešimt metų. Tad tiems, kurie nori spėti savo akimis išvysti šiuos gamtos stebuklus, pasakojame apie penkis įspūdingiausius.
Vatna ledynas Islandijoje traukia žygeivius
Vatna ledynas Islandijoje traukia žygeivius / 123rf.com nuotr.

1. Džiunglėse ir ant ledyno vienu metu

Naujojoje Zelandijoje stūksantis Franz Josef ledynas suteikia unikalią galimybę tą pačią dieną pasidžiaugti ir poliariniams regionams būdingais gamtos reginiais, ir tropiniais miškais.

Vakarinėje salos pusėje išsidėstęs 12 kilometrų ilgio ledynas prasideda atšiaurioje Pietų Alpių viršukalnėje, o jo pabaiga atsiremia į tankias džiungles. Be to, vietos įžymybė stūkso vos keletas kilometrų nuo Franz Josef Waiau kaimelio, tad jį nuo pagrindinio greitkelio pasieksite pėsčiomis.

Flyingkiwi.nuotr./Franz Josef ledynas
Flyingkiwi.nuotr./Franz Josef ledynas

2. Pasivaikščiojimas skilinėjančiu ledynu

Nors Argentina pirmiausia asocijuojasi su karščiu ir atogrąžų miškais, vietinė gamta pateikia staigmenų. Vieną jų – maždaug 78 kilometrus, nuo El Kalafatės miesto nutolęs Perito Moreno ledynas.

Archentino ežere stūksantis 73 metrų aukščio ledo luitas kasdien pritraukia dešimtis žiūrovų, susirenkančių išvysti kaip nuo ledyno skylantys gabalai sukeldami milžinišką garsą krenta į vandenį. Pačių drąsiausių laukia kiek ekstremalesnė pramoga – pasivaikščiojimas ant šalto Perito Moreno paviršiaus.

Wp.com nuotr./Perito Moreno ledynas Argentinoje
Wp.com nuotr./Perito Moreno ledynas Argentinoje

3. Nykstantis Kinijos gamtos stebuklas

Į Vakarų Kinijoje įsikūrusį Lidziango miestą lankytojai traukia ne tik dėl nuostabios architektūros, bet ir netoliese plytinčio Jiolongo ledyno. Nors pusketvirto kilometro aukščio gamtos stebuklas gniaužia kvapą, mokslininkai įspėja, jog vietos įžymybė sparčiai tirpsta.

Nuo 1982-ųjų iki 2002-ųjų ledynas „susitraukė“ 250 metrų, tad po 50 metų jo gali visai nebelikti. Tuo tarpu vietiniai džiaugiasi gėlo vandens šaltiniu, o keliautojai plūsta apžiūrėti kalnų ir ryžių terasų apsuptą ledo luitą.

123rf.com nuotr./Vatna ledynas
123rf.com nuotr./Vatna ledynas

4. Rojus ledo urvų tyrinėtojams

Į muzikantės Björk tėvynę Islandiją verta keliauti ne tik dėl vis labiau populiarėjančios vietinės muzikos, bet ir dėl nuostabios gamtos. Vienas žymiausių kerinčio šalies kraštovaizdžio pavyzdžių – Vatnajökull, dar žinomas kaip Vatna ledynas.

Užimdamas 8400 kvadratinių kilometrų plotą, tuo pačiu dengia daugiau nei 8 proc. salos teritorijos. Didžiausia pramoga lankytojams tapo ledyno apačioje plytintys erdvūs urvai, kuriuos ištyrinėsite plaukdami nedidelėmis valtimis.

5. Margerie ledynas: nepasiekiamas, bet populiarus

Nors į Aliaskoje besidriekiantį Ledynų įlankos nacionalinį parką neveda sausumos keliai, lėktuvų ir prabangių kruizų pagalba jį pasiekia maždaug 400 tūkst. lankytojų per metus.

Daugiausia populiarumo čia susilaukia Margerie ledynas, į aukštį išstypęs 250 metrų bei 30 metro ledo slepiantis po vandeniu. Galiūno neveikia net globalinis atšilimas – ledynas nė kiek netirpsta.

Beje, netoli Margerie besidriekiančiuose miškuose gali pasisekti išvysti turtingą Aliaskos gyvūniją: grizlius, juoduosius lokius, briedžius, lūšis ir daugybę kitų laukinių žvėrių.

Alaska.org nuotr./Margerie ledyną galima apžiūrėti ir plaukiant laivu
Alaska.org nuotr./Margerie ledyną galima apžiūrėti ir plaukiant laivu

Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius