Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nebijantiems iššūkių: kelionė aukštyn, kopiant unikaliais laiptais

Žmogus – iš prigimties gana tingi būtybė. Ne veltui sugalvota tiek daug išradimų, kurie palengvina buitį. Pavyzdžiui, skalbimo mašinos išradimas padėjo išvengti prievolės drabužius skalbi rankomis, o dviračio – eiti pėsčiomis. Tokius pavyzdžius galėtume vardinti ir vardinti. Ypač šiais, skaitmenizuotais laikais, kai visi išradimai kupini naujų funkcijų.
Laiptai virš jūros, Ispanija
Laiptai virš jūros, Ispanija / Shutterstock.com nuotr.

Kadaise žmonės, norėdami pasiekti aukštai esančius objektus, turėdavo kopti nenugludintais keliais. Vėliau – imta konstruoti laiptus, kurie kiek palengvino kopimo sunkumus. Šiais laikais esame pripratę prie liftų ar eskalatorių, tačiau, pripažinkime, laipteliai – vis dar aktuali mūsų kasdienybės dalis. Dažniausiai prie jų tiek esame įpratę, jog mintyse net nereflektuojame, kad: „dabar teks kopti laiptais“. Tačiau net ir laiptai kartais tampa iššūkiu. Ypatingai, kelionėse – kai norime pamatyti kokį nors išskirtinį lankytiną objektą, tačiau žinome, jog norint jį pasiekti reikės įveikti tūkstančius laiptelių... Šį kartą norime papasakoti apie unikaliausius pasaulio laiptus. Kai kurie iš jų – tikrų tikriausias iššūkis keliautojams. Kiti – priešingai, džiugina ir žavi turistus savo išskirtine išvaizda.

Batu urvo laiptai, Malaizija

Shutterstock.com nuotr./Batu urvo laiptai, Malaizija
Shutterstock.com nuotr./Batu urvo laiptai, Malaizija

Pirmoji šalis, apie kurią šį kartą jums norime papasakoti – Malaiziją. Vakarinėje jos dalyje, Selangoro valstijoje, slepiasi išties verta dėmesio lankytina vieta – Batu urvai.

Batu urvai ima stebinti vos tik prie jų atvykus: pirmiausiai keliautojus pasitinka didžiulė, 42,7 metrų, paauksuota Murugano, induistų karto dievo, statula – išties įspūdingas vaizdas. Apžiūrėjus skulptūrą tenka kopti laiptais... Ir ne šiaip sau kokiais, o nudažytais visomis vaivorykštės spalvomis! Nors šios, 272 pakopos, atrodo išties labai įspūdingai, reikia pripažinti, jog spalvotoji idėja patiko ne visiems – dalis Malaizijos gyventojų pyko, jog spalvos ardo vietovės, kuri svarbi induistams, harmoniją.

Spalvingieji laiptai veda prie įėjimo į Batu urvus. Na, o juose slepiasi induistų šventyklos – išties įdomi, kiek mistiška vieta, į kurią veda nuotaikingi laiptai.

Selarono laiptai, Brazilija

Shutterstock.com nuotr./Selarono laiptai, Brazilija
Shutterstock.com nuotr./Selarono laiptai, Brazilija

Dar vieni spalvingi laiptai slepiasi šurmuliuojančiame Rio de Žaneiro mieste. Jų sumanytojas – menininkas iš Čilės, Jorge Selaron. 1990-aisias jis persikėlė į Rio ir savo kaimynystėje aptiko senus, kiek apgriuvusius laiptus. Menininkas nusprendė juos restauruoti: pakopas jis pradėjo kloti mėlynomis, žaliomis ir geltomis keramikinėmis plytelėmis – Brazilijos vėliavos spalvomis. Kaimynai iš šio Selarono sumanymo šaipėsi, tačiau menininkas restauruoti laiptų nesustojo. Pritrūkęs pinigų jis netgi išpardavė savo paveikslus.

Nepaisant to, jog kaimynai į spalvinguosius laiptus žiūrėjo kritiškai, praeiviai jiems negailėjo komplimentų. Žmonės iš skirtingų šalių menininkui ėmė vežti keramikines plyteles su savo valstybių simboliais. Jei lankysitės prie šių laiptų, paieškokite ir Vilniaus ženklų – laiptuose slepiasi plytelės su Arkikatedra bei Onos bažnyčia. Selarono laiptai itin išpopuliarėjo po to, kai prie jų savo muzikinius klipus nufilmavo grupė U2, atlikėjas Snoop Dogg. Šiandien jų apžiūrėti atvyksta daug turistų.

Sigirijos uolos laiptai, Šri Lanka

Shutterstock.com nuotr./Sigirijos uolos laiptai, Šri Lanka
Shutterstock.com nuotr./Sigirijos uolos laiptai, Šri Lanka

Šri Lankoje stūksanti Sigirijos uola – vienas iš šalies simbolių. Ne veltui ją kasdien aplanko šimtai keliautojų. Klausiate, kuo gi ji tokia įdomi? Ant šio gigantiško monolito viršūnės, 473–480-aisias mūsų eros metais buvo pastatyta didinga tvirtovė. Keliautojai, norintys apžiūrėti 1500 metų senumo tvirtovės griuvėsius, išlikusias freskas ir nuo uolos atsiveriančią įstabaus grožio atogrąžų miškų panoramą, turi tokią galimybę. Tereikia užkopti 1200 laiptelių. Šioks toks iššūkis, tiesa?

Beje, spiralinių laiptų apačioje turistus pasitinka dvi akmeninės letenos. Kadaise čia buvo milžiniška liūto skulptūra, tačiau kita jos dalis neišliko. Domitės, kodėl tvirtovės svečius pasitikdavo liūtas? Išvertus iš sinhalų kalbos, žodis „sigiriya“ reiškia „liūto nasrus“. Taigi, skulptūra iliustravo vietos, į kurią teks kopti, pavadinimą.

Chand Baori, Indija

Shutterstock.com nuotr./Chand Baori, Indija
Shutterstock.com nuotr./Chand Baori, Indija

Chand Band – tai visame pasaulyje garsus šulinys, kuris slepiasi Indijoje, Abhaneri kaimelyje. Suklusote: kaip gi šulinys gali būti susijęs su mūsų tema – unikalias laiptais? Chand Band gylis – 35 metrai, na, o iki jo veda net 3500 laiptelių, kurie simetriškai išdėstyti palei sienas per 13 aukštų, kurių kiekviename yra siauros terasos. Šie laiptai atrodo tarytum žemyn besileidžiantis labirintas.

Legenda pasakoja, jog tokį unikalų šulinį, su išskirtiniais laiptais, pastatė vaiduokliai. Tą jie padarė per vieną naktį. Žinoma, tiesa kiek kitokia – šulinys statytas beveik šimtmetį. Nuo 800-ųjų iki 900-ųjų mūsų eros metų. Dėl savo struktūros jis atlikdavęs ne tik savo pagrindinę paskirtį: Radžastano valstijoje, kurioje įsikūręs Abhaneri kaimelis, dažniausiai karšta, o apačioje, 35 metrų gylyje, žinoma, vėsiau. Tad žmonės kartais lipdavę laipteliais žemyn vien dėl to, jog atsivėsintų.

Laiptai virš jūros, Ispanija

123rf.com nuotr./Laiptai virš jūros, Ispanija
123rf.com nuotr./Laiptai virš jūros, Ispanija

Pabuvoję paslaptingoje Indijoje keliaukime į Ispaniją. San Juan de Gaztelugatxe – tai nedidelė uolėta salelė, esanti Biskajos įlankoje, prie pat šiaurės Ispanijos krantų. Keliautojai, kurie nori ją pasiekti, turi leistis į žygį: salelę ir žemyninę dalį jungia akmeninis laiptuotas tiltas. Kelionė šiuo tiltu – išties įspūdinga. Atlanto vandenyno bangos trankosi į akmenis, sukurdamos tikrą dramą nuostabaus grožio peizaže.

Tiltas į šią salelę šnekamojoje kalboje vadinamas tiesiog „laiptais virš jūros“. Laiptai veda į vienintelį saloje stūksantį pastatą – vienišą koplyčia, kuri pastatyta IXX amžiuje. Tikrai įstabi vieta. Beje, jeigu esate serialo „Sostų karai“ gerbėjas, tikriausiai Gaztelugatxe salą ir nuostabiuosius laiptus jau esate matę – čia buvo įkurta viena iš filmavimo aikštelių.

Bahajų sodai, Izraelis

Shutterstock.com nuotr./Bahajų sodai, Izraelis
Shutterstock.com nuotr./Bahajų sodai, Izraelis

Haifa – tai trečiasis pagal dydį Izraelio miestas, esantis šalies šiaurės vakaruose. Iš vienos pusės jį supa kalnai, iš kitos – Viduržemio jūra. Tad keliautojus, trokštančius gražių vaizdų, Haifa išties pakeri.

Viena iš populiariausių lankytinų vietų Haifoje – Bahajų pasaulinis centras, dar vadinamas Bahajų sodais. Bahajai – tai viena iš jauniausių pasaulio religijų, kuri laikosi trijų pagrindinių principų: Dievo vienybės, žmonijos vienybės ir religijos vienybės. Bahajų pasaulinis centras – tai didelis piligriminis kompleksas, kuriam priklauso net 26 statiniai, tarp kurių didžiosios šventovės ir įvairūs mažesni pastatai ir paminklai, o taip pat sodai, kurie plyti įkalnėje, išsidėstę žaviomis terasomis. Terasas jungia įstabūs laiptai, kurie puikiai dera su preciziškai sutvarkyta aplinka. Beje, greta laiptų leidžiasi ir vandens kaskados, kurios tik dar labiau pagyvina teritoriją.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius