Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulį užvaldžiusi polinezietiškų tatuiruočių mada – odoje užfiksuota gyvenimo istorija

Polinezijos pavadinimas apima daugiau nei tūkstantį Ramiajame vandenyne išsidėsčiusių salų. Ant smėlėtų paplūdimių glaudžiasi 8 gentys, puoselėjančios tik joms būdingas tradicijas. Nors tautos itin skirtingos, jų kultūrą vienija ypatingos tatuiruotės. Geometrines figūras primenantys polinezietiški kūno piešiniai išpopuliarėjo visame pasaulyje, bet ar tikrai žinome, kam skirti ir ką iš tiesų reiškia šie ornamentai?
Polinezijos šalių tatuiruotės
Polinezijos šalių tatuiruotės / Wikimedia.org nuotr.

Nori tatuiruotės? Apsigyvenk su meistru!

Jei tikėtume posakiu, jog akys – sielos veidrodis, tai iš polineziečių kūno piešinių galima perskaityti visą gyvenimo istoriją. Prieš kelis šimtmečius salų gyventojams alkūnę išmargindavo vos gimus – iki tol mama neturėdavo teisės rūpintis naujagimiu. Laikui bėgant ir kiti svarbiausi įvykiai simboliais nuguldavo ant nugaros ir rankų. Kol mes, norėdami nustatyti šeimyninę padėtį, žvalgomės vestuvinio žiedo, Polinezijos gyventojai įžadus amžiams įspaudžia ant pečių. 

Wikimedia.org nuotr./Maoris
Wikimedia.org nuotr./Maoris

Norintiems paženklinti kūną tekdavo nemažai iškęsti. Skausmingos procedūros metu „klientui“ išlaikyti prireikdavo net poros pagalbininkų. Tuometinius įrankius, greičiau primenančius kauptuką, nei instrumentus odai marginti, gamindavo iš kaulų ar vėžio kiauto. Tiesa, XX amžiuje tokie įnagiai buvo uždrausti dėl sunkumų juos dezinfekuojant. Piešiniai turėjo ypatingą reikšmę, tad prieš gulant po tufuga vadinamo meistro ranka laukdavo ilgas apsivalymo laikotarpis – vyrai turėdavo susilaikyti nuo bet kokio kontakto su dailiąja lytimi. 

Wikimedia.org nuotr./Tradicinės Polinezijos salų tatuiruotės
Wikimedia.org nuotr./Tradicinės Polinezijos salų tatuiruotės

Įvaldžiusieji tatuiruočių meną buvo itin gerbiami. Polineziečiai tikėjo, jog šis amatas išmoktas iš Dievo sūnų. Norint pagreitinti ilgą, kartais net porą savaičių trunkantį procesą, tekdavo tufugą apgyvendinti savo namuose – taip tarp meistro ir tatuiruojamojo užsimegzdavo ypatingas tarpusavio ryšys.

Lyderiams – saulė, bailiesiems – ryklio dantis

Bėgant laikui tradicijos truputį pasikeitė. Meistrai iš svečių namų persikėlė į profesionalius salonus. Vien Taityje, kuriame gyventojų kelis kartus mažiau nei Vilniuje, rasite bent 20 vietų su klientų laukiančiais tufugomis. Tačiau nereiktų kliautis vien reklamomis ir pulti pas pirmą pasitaikiusį amatininką. Į pagalbą verta pasitelkti vietinių rekomendacijas. Pamačius išmargintą taitiečio kūną nesidrovėkite jo pakalbinti – taip greičiausiai atsidursite pas patyrusį meistrą.

Wikimedia.org nuotr./Naujosios Zelandijos čiabuvė
Wikimedia.org nuotr./Naujosios Zelandijos čiabuvė

Nors dažno vakariečio tatuiruotė atlieka tik estetinę funkciją, simbolių prasmė išliko ta pati. Driežai šioje kultūroje reiškia dieviškąją jėgą ir atgimimą. Saulės ornamentais puošiasi norėdami įgyti lyderio savybių, o pritrūkusiems drąsos vertėtų pasidabinti ryklio dantimis. Tiesa, kiekvienas meistras ženklus interpretuoja savaip, tad antro tokio piešinio nerasite niekur kitur! 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vanuatu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vanuatu

Būtina prisiminti, jog tatuiruotė jūsų kūną puoš visą likusį gyvenimą. Tad geriausia neskubėti ir pirmą kartą į Polinezijos salas atvykti tik apsižvalgyti. Čia ne tik džiaugsitės egzotiškomis atostogomis, bet ir susipažinę su meistrais bei apžiūrėję jų darbus kitą kartą senovinį ritualą pasitiksite be baimės.

Kelionių į Prancūzijos Polineziją specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius