-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Amerikos žavesys: šventės, kuriose būtina dalyvauti

Temperamentingi žmonės, spalvingos gatvelės, smagūs muzikos ritmai, aistringi šokiai, įspūdingas senųjų civilizacijų palikimas, tai – Pietų Amerika. Be jokių abejonių, kiekviena šio žemyno šalis – unikali, galinti pasigirti savita kultūra, išskirtiniais papročiais. Tenka pripažinti, jog šiame žemyne gyvenantys žmonės – labiau atsipalaidavę už mus, europiečius. Jie išties mėgaujasi paprastais gyvenimo džiaugsmais. Puikus to pavyzdys – išskirtinės šventės. Būtent apie jas ir norime jums papasakoti.
Rio de Žaneiro karnavalas
Rio de Žaneiro karnavalas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tango festivalis, Argentina

Su kuo jums asocijuojasi Argentina? Tikriausiai daugelis iš jūsų atsakytų, jog su aistringais tango rimtais. Ir iš tiesų, šis šokis – be galo svarbus argentiniečių gyvenime. Tą tikrai pajusite lankydamiesi Argentinos sostinėje Buenos Airėse. Šiame mieste gausu tango mokyklų, o vakarais, įvairiose aikštėse ar restoranuose, vyksta šokiai, kurių metu įvairaus amžiaus argentiniečiai mėgaujasi tango muzika ir judesiais.

Jeigu visada svajojote įsilieti į tango šokio sūkurį, rekomenduojame Argentiną aplankyti rugpjūčio mėnesį. Tuo metu Buenos Airėse vyksta tarptautinis tango festivalis, kurio metu geriausi pasaulio tango šokėjai varžosi dėl apdovanojimų. Tačiau šis festivalis nėra skirtas tik profesionalams – tango šiuo laikotarpiu šokamas visur. Gatvelėse, lauko kavinukėse, miesto aikštėse, restoranuose. Nepaprasta!

Shutterstock.com nuotr./Tango festivalis, Argentina
Shutterstock.com nuotr./Tango festivalis, Argentina

Rio de Žaneiro karnavalas, Brazilija

Dar viena, aistringa, spalvinga ir triukšminga šventė kasmet vyksta Brazilijoje. Taip, mes kalbame apie garsųjį Rio de Žaneiro karnavalą. Puošnūs, ryškiaspalviai kostiumai, ekstravagantiški makiažai, milžiniškos dekoracijos, sambos ritmai, populiarioji muzika – tai neatsiejama Rio de Žaneiro karnavalo dalis.

Kiekvienais metais, vasario arba kovo mėnesį, Rio de Žaneirą – miestą, kuris ir taip pasižymi šurmuliu ir gera nuotaika, pripildo turistai. Dalis jų – karnavalo dalyviai, sambos šokėjai, kurie tarpusavyje varžosi norėdami įrodyti, savo, kaip profesionalų, gabumus. Likę žmonės – entuziastai, norintys įsilieti į visame pasaulyje garsaus karnavo sūkurį. Reginys tikrai išskirtinis, tad jei tik turėsite progą, būtinai jame apsilankykite.

Shutterstock.com nuotr./Rio de Žaneiro karnavalas, Brazilija
Shutterstock.com nuotr./Rio de Žaneiro karnavalas, Brazilija

Oruro karnavalas, Bolivija

Kol Rio de Žaneire vyksta garsusis karnavalas, Bolivijos žmonės taip pat nesnaudžia. Kasmet Oruro mieste, esančiame centrinėje šalies dalyje, Andų kalnuose, vyksta ne ką mažiau įspūdinga šventė – triukšmingas ir labai spalvingas Oruro karnavalas, kurio tikslas pagerbti Mergelę Mariją. Visgi įdomu tai, jog šventėje gausu ne tik krikščioniškų elementų, bet ir pagoniško folkloro.

Ne veltui šis renginys įtrauktas į UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą, mat pamatyti ir patirti čia tikra yra ką. Įspūdingi šokiai, išskirtiniai kostiumai, įspūdingos dekoracijos, trankūs muzikos ritmai – Oruro karnavalas tikrai rimtas konkurentas Rio de Žaneiro festivaliui. Bent kartą gyvenime apsilankyti tokioje šventėje – tiesiog būtina.

Shutterstock.com nuotr./Oruro karnavalas, Bolivija
Shutterstock.com nuotr./Oruro karnavalas, Bolivija

Inti Raymi – Saulės dievo garbinimo šventė, Peru

Inkų imperija – tai valstybė, gyvavusi Pietų Amerikoje nuo 1437-ųjų iki 1572-ųjų metų. Nors ši imperija neišliko, visgi šiuolaikinėje visuomenėje vis dar gajūs kai kurie jų papročiai. Pavyzdžiui, Inti Raymi – šventė, kuri skirta pagerbti Saulės dievą.

Tai ceremonija, kuri vyksta trumpiausią metų dieną Pietų pusrutulyje, birželio 24-ąją. Inkų laikais šventė trukdavo net devynias dienas, kurių metu vykdavo spalvingos procesijos, šokiai, gyvūnų aukojimo ritualai. 1535 m. Inti Raymi buvo uždrausta katalikų bažnyčios, tačiau vis dar vykdavo vietinėse bendruomenėse, na o 1572 m. vicekaralius Francisco de Toledo ceremoniją uždraudė visai. Tik XX a. viduryje indėnų folkloro entuziastai vėl atgaivino Inti Raymi. Norintiems išvysti šią ceremoniją, rekomenduojame nuvykti į Peru valstybėje esantį Kusko miestą. Čia galima ne tik išvysti Saulės dievo garbinimo šventę, bet ir pamatyti šventyklas, tvirtoves ir rūmus, kurie išlikę dar nuo Inkų imperijos laikų. Liksite sužavėti!

Shutterstock.com nuotr./Inti Raymi – Saulės dievo garbinimo šventė, Peru
Shutterstock.com nuotr./Inti Raymi – Saulės dievo garbinimo šventė, Peru

Gėlių festivalis, Kolumbija

Kolumbija – šalis, galinti pasigirti išties kerinčia gamta. Sodriai žalios spalvos kavos plantacijos, didingi slėniai, kvapą gniaužiantys paplūdimiai, aukštos ir laibos palmės – atviruko vertų vaizdų šalyje nestinga. Ne ką mažiau įdomi ir šalies kultūra, kuriai įtaką darė tiek indėnų papročiai, tiek kolonistai iš Europos.

Kasmet, rugpjūčio mėnesį, Kolumbijoje esančiame Medeljino mieste vyksta iš tiesų nepakartojama šventė – gėlių festivalis. Kone žymiausia šio festivalio dalis – paradas, kurio metu floristai iš gėlių sukuria nepaprasto grožio skulptūras ir demonstruoja žmonėms. Rugpjūčio mėnesį visas Medeljino miestas tampa tikrų tikriausia spalvingų žiedų sostine. Čia vyksta ne tik gėlių parodos, bet ir šokių konkursai, tradicinių maisto mugės ir kt. Tai šventė, kuri palieka pačius geriausius įspūdžius, tad jei vasaros pabaigoje nuspręstumėte aplankyti Kolumbiją, nepraleiskite progos nuvykti į Medeljino miestą.

Shutterstock.com nuotr./Gėlių festivalis, Kolumbija
Shutterstock.com nuotr./Gėlių festivalis, Kolumbija

Mendosos vynuogių derliaus festivalis, Argentina

Straipsnio pradžioje minėjome, jog Argentina neatsiejama nuo tango ritmų. Visgi nereikėtų pamiršti ir to, jog ši šalis gali pasigirti ir įspūdingais vynuogynais. Pavyzdžiui, Mendosos provincijoje, esančioje Argentinos vakarinėje dalyje, atrodo, jog net oras kvepia vynuogėmis. Beje, kraštovaizdis čia pasakiškas.

Būtent šioje provincijoje kiekvienais metais švenčiamas vynuogių derliaus festivalis. Renginys pradedamas įspūdingu šokio, šviesų ir muzikos šou, kurio metu šimtai aktorių ir šokėjų atlieka išties masinį pasirodymą. Vėliau, renkami geriausi vynuogių ūkiai, apdovanojami jų šeimininkai, vyksta parodos. Beje, įdomu tai, jog festivalis vyksta nuo 1936-ųjų metų. Nuo to laiko, jis neatsiejamas nuo Mendosos provincijos gyvenimo.

Shutterstock.com nuotr./Mendosos vynuogių derliaus festivalis, Argentina
Shutterstock.com nuotr./Mendosos vynuogių derliaus festivalis, Argentina

Mirties diena

Kiek ironiška, tačiau viena iš spalvingiausių ir smagiausių švenčių Pietų Amerikos šalyse – Mirties diena. Mūsų kraštuose lapkričio 1-oji – tai ramybės, susikaupimo ir mirusiųjų prisiminimo diena. Pietų Amerikos gyventojai, taip pat meksikiečiai bei Centrinės Amerikos gyventojai, nors ir būdami katalikai, mano, jog mirtį reikia pagerbti spalvingomis procesijomis, skaniu maistu, šurmuliuojančiomis gatvėmis ir dekoracijomis.

Pavyzdžiui, Bolivijoje mirties diena švenčiama dekoruojant kaukoles. Jos puošiamos gėlėmis, spalvingais aksesuarais. Peru gyventojai lanko kapines, jose groja įvairiais instrumentais, kapus puošia spalvotomis gėlėmis.

Shutterstock.com nuotr./Mirties diena
Shutterstock.com nuotr./Mirties diena

Tapati festivalis, Velykų sala, Čilė

Velykų sala, arba Rapanujis, – žemės kampelis, kuris apipintas mitais ir legendomis. Mokslininkai iki šiol svarsto, kaip šioje saloje buvo transportuojamos milžiniškos statulos, sukurtos vietinių genčių. Jų aukštis net 6 metrai, o svoris daugiau nei 20 tonų!

Norintiems pajusti Velykų salos magiją, rekomenduojame ją aplankyti vasario mėnesį. Kelionės metu jūs ne tik galėsite apžiūrėti paslaptingąsias statulas, tačiau taip pat ir pasimėgauti Tapati festivaliu. Tai šventė, kurios metu vietiniai rapanujai apsirėdo unikaliais kostiumais, šoka savo folklorinius šokius, varžosi plaukimo kanojomis rungtyse, joja žirgais. Dalyvaudami šiame festivalyje pasijusite tarytum laiko mašina nukeliavę į praeitį.

Shutterstock.com nuotr./Velykų sala, Čilė
Shutterstock.com nuotr./Velykų sala, Čilė

Misturos maisto festivalis, Peru

Esate maisto gurmanai? Jei taip, tiesiog privalote apsilankyti garsiausiame Pietų Amerikos maisto festivalyje, kuris kasmet vyksta Peru sostinėje Limoje. Spalio pabaigoje-lapkričio pradžioje Limos gatvės prisipildo skanaus maisto entuziastų, kurie svajoja paplėsti savo žinias apie Pietų Amerikos kulinarinę kultūrą. Festivalyje dalyvauja galybė restoranų, gatvės maisto prekeivių – čia rasite įvairiausių patiekalų. Žinoma, festivalis neatsiejamas ir nuo linksmybių – jo metu vyksta ir daug įvairiausių renginių, koncertų. Tikrai verta apsilankyti!

Shutterstock.com nuotr./Gatvės maisto prekeiviai, Peru
Shutterstock.com nuotr./Gatvės maisto prekeiviai, Peru

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Pietų Ameriką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius