Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Spalvingiausi Lotynų Amerikos miestai

Apie ką pagalvojate, kai išgirstate Lotynų Amerikos pavadinimą? Esame beveik tikri, jog šis regionas jums asocijuojasi su aistringais pokalbiais, temperamentingais šokiais, smarkiais muzikos ritmais bei lengvu šurmuliu.
Havana
Havana / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Kelionės

Lotynų Amerikos regiono kultūra susiformavimo maišantis įvairiomis tradicijomis – todėl ji nėra vienalytė. Didžiausią įtaką regiono veidui padarė trys pagrindinės kultūros: indėnai, kurių pėdsakai ir mitinis mąstymas regione gajūs iki šių dienų, taip pat ispanai, portugalai, prancūzai, kurie į Ameriką atnešė kolonijinę dvasią, religines tradicijas, politinę ir socialinę santvarką, bei afrikiečiai, kurie Lotynų Amerikos kultūrą praturtino savo šokiais, muzika, religinėmis tradicijomis. Būtent skirtingų kultūrą susimaišymas ir suteikia Lotynų Amerikai unikalų veidą.

Šį kartą norime papasakoti apie Lotynų Amerikos miestus, kurie keliautojus sužavi ne tik savo kultūra ir unikalia dvasia, tačiau ir spalvota architektūra. Tad prieš jūsų akis – spalvingiausių Lotynų Amerikos miestų sąrašas.

Valparaisas, Čilė

Shutterstock.com nuotr./Valparaisas, Čilė
Shutterstock.com nuotr./Valparaisas, Čilė

Apie Čilės grožį tikriausiai daug pasakoti nereikia. Atšiauri, tačiau didinga Patagonijos gamta, milžiniška Atakamos dykuma, subtropiniai miškai, raižytos pakrantės, kiek akys užmato besitęsianti tundra, ledyninės kilmės ežerai – Čilės ilgis net 4300 km, tad nenuostabu, jog šalies kraštovaizdis labai kontrastingas. Vis dėlto, šiame straipsnyje siekiami pristatyti ne Čilės gamtą, o spalvingus Lotynų Amerikos miestus. Na, o būtent Čilėje ir slepiasi vienas iš jų.

Valparaisas – tai miestas, įsikūręs centrinėje Čilėje, maždaug 140 km atstumu į vakarus nuo šalies sostinės Santjago. Daug metų Valaparaiso mieste kūrėsi emigrantai iš įvairių Europos šalių, čia klestėjo kultūrinis gyvenimas. Tai atsispindi ir miesto architektūroje – pastatai išsidėstę kalno papėdėje, amfiteatro principu. Tarp jų įsiterpusios akmenimis grįstos gatvelės sudaro labirintus. Didžioji dalis namelių nudažyti ryškiomis spalvomis, todėl kalno šlaitas iš toli atrodo tarytum pastatytas iš lego kaladėlių.

Įdomu dar ir tai, jog Valparaiso miestas garsėja ir savo gatvės menu. Praėjusio amžiaus septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje Valparaise besimokantys studentai ėmė masiškai piešti ant sienų, taip norėdami pareikšti, jog menas privalo būti prieinamas visiems. Augusto Pinochet, tuometinis Čilės diktatorius, įsakė dalį piešinių sunaikinti, tačiau šiandien Valparaise gatvės menas vėl klesti. Miesto sienos pasakoja daug istorijų, tuo pačiu, Valaparaisui jos suteikia daug papildomų spalvų.

Salvadoras, Brazilija

Shutterstock.com nuotr./Salvadoras, Brazilija
Shutterstock.com nuotr./Salvadoras, Brazilija

Brazilijos šiaurės rytinėje dalyje esanti Salvadoras – vienas iš seniausių miestų visoje Lotynų Amerikoje, įkurtas portugalų dar 1549 m. Tais pačiais metais jis tapo ir Brazilijos sostine. Šį titulą Salvadoras turėjo iki pat 1793 m. Bene labiausiai šiandien miestą garsina afrobraziliška kultūra. Afrikietiškos kultūros šaknys čia atsiskleidžia per maistą, regione vyraujančias kalbas, šokius ir religines praktikas. Taip pat Salvadore kasmet vyksta ir afrikietiškos kultūros festivaliai.

Prieš tai aptarėme Čilėje įsikūrusį Valparaiso miestą, kuris garsėja savo ryškiomis spalvomis. Salvadoras – taip pat spalvingas miestas, tačiau jame dominuoja pasteliniai atspalviai. Ypatingai – istorinėje miesto dalyje, kurioje gausu baroko stiliaus kolonijinių pastatų. Ne veltui šis, jaukus ir spalvingas, senamiestis įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Antigva Gvatemala, Gvatemala

Shutterstock.com nuotr./Antigva Gvatemala, Gvatemala
Shutterstock.com nuotr./Antigva Gvatemala, Gvatemala

Centrinėje Amerikoje esanti Gvatemala – viena žavingiausių regiono valstybių. Ji gali didžiuotis tiek nuostabia gamta, tiek unikalia kultūra: šalyje susipina majų palikimas ir ispaniškas mentalitetas, todėl miesteliuose gausu spalvų ir energijos, o vietinėse užeigoje skamba tiek salsos ritmai, tiek majų liaudies muzika.

Antigva Gvatemala – tai miestas, įsikūręs pietinėje šalies dalyje. Kadaise čia buvo ispanų kolonija, todėl mieste gausu kolonijinių pastatų, bažnyčių. Dėl bažnytinės architektūros Antigva Gvatemala įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Šiame mieste spalvų tikrai netrūksta – daugelio namelių sienos išdažytos ryškiais dažais. Nuo sodriai oranžinės iki tamsiai mėlynos, nuo kraujo raudonumo iki vaiskiai geltonos. Spalvingos sienos puikiai dera ir su miesto atmosfera: vakarais vietiniai gyventojais gatvėse mėgsta pagroti gitaromis, akordeonais ar kitais instrumentais. O kur dar kelis kartus per dieną skambantys bažnyčių varpai! Antigva Gvatemala – gyvybingas, spalvingas ir nuoširdus miestas. Beje, jį supa net trys ugnikalniai, kurie miesto panoramai suteikia žiupsnelį papildomo žavesio.

Buenos Airės, Argentina

Shutterstock.com nuotr./Buenos Airės, Argentina
Shutterstock.com nuotr./Buenos Airės, Argentina

Pasakojant apie spalvingiausius Lotynų Amerikos miestus būtų tikra nuodėme nepaminėti Argentinos sostinės – Buenos Airių. Tai – dinamiškas ir veržlus miestas, kuriame šiuolaikinis gyvenimo būdas dera su senosiomis tradicijomis: kolonijiniai pastatai, tango dvasia, jaukios gatvelės, vietinių gyventojų elegancija – Buenos Airės tai energingas, tačiau tuo pačiu ir labai darnus miestas.

Bene labiausiai su spalvomis siejasi rytinėje Buenos Airių dalyje esantis La Bokos (isp. La Boca) kvartalas. Tai meniškų, bohemiškų žmonių kampelis, kurio kultūrai ilgą laiką didelę įtaką darė atvykėliai iš Europos. Ryškiaspalviai pastatai, nedidelės galerijos, nišinės parduotuvėlės, galybė koncertų, restoranų, iš kurių sklinda tango muzikos ritmai – gyvenimas La Bokoje verda. Tai miesto dalis, kuri yra spalvinga tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasme.

Beje, kaip ir Valparaiso mieste, taip ir Buenos Airėse gausu gatvės meno. Argentinos sostinės valdžia gatvės menininkams atvira – nėra griežtų apribojimų kur galima kurti, o kur ne. Žinoma, istorinis paveldas privalo būti saugomas, tačiau paprastų pastatų sienos čia kaip reikiant išdabintos – ne veltui Buenos Airės kartais įvardijamos kaip pasaulio gatvės meno sostinė.

Havana, Kuba

Shutterstock.com nuotr./Havana, Kuba
Shutterstock.com nuotr./Havana, Kuba

Kuba – tai valstybė, kurioje keliautojas iš Vakarų jaučiasi šiek tiek keistai: stebina vietinės politinės sistemos (Kuba – socialistinė valstybė) ir šiuolaikinio turizmo vystymo priešprieša. Atrodo, jog čia yra du pasauliai: vienas – orientuotas į vietinius gyventojus, kitas – į keliautojus iš svetur.

Visgi, apsipratus su šia akivaizdžiai pastebima nelygybe, imama įžvelgti ir šalies pliusus: spalvingą architektūrą, ne ką mažiau ryškiaspalvius automobilius, temperamentingą vietinių gyventojų būdą, puikius Karibų jūros paplūdimius – Kuboje tikrai yra kuo pasigrožėti.

Šalies sostinė Havana – valstybės ekonominis ir kultūrinis centras. Labiausiai miesto dvasia juntama senamiestyje – pastaruoju metu čia atliekama daug restauracijos darbų, siekiant išsaugoti unikalius senuosius pastatus. Jų sienos – nudažytos įvairiomis spalvomis, kurios Havanai suteikia energingo ir džiaugsmingo miesto įvaizdį. Ir tai dar ne viskas: kaip jau minėjome, Havanos mieste spalvingos ne tik sienos, tačiau ir mašinos. O kur dar ryškiai apsirengę vietiniai gyventojai! Ne veltui Havaną įtraukėme į spalvingiausių Lotynų Amerikos miestų sąrašą.

Kartachena, Kolumbija

Shutterstock.com nuotr./Kartachena, Kolumbija
Shutterstock.com nuotr./Kartachena, Kolumbija

Pietų Amerikos šiaurės vakaruose esanti Kolumbija – tai šalis, kurią daugelį metų turistai tarytum užmiršdavo. Šiandien vis daugiau keliautojų atranda Kolumbiją – valstybę, galinčią pasigirti žaliuojančiomis kavos plantacijomis, kuriose auginama viena iš kokybiškiausių pasaulio kavų, didingais slėniais, kuriuose stiebiasi laibos palmės, kvapą gniaužiančiais paplūdimiais ir žavingais kolonijų laikus menančiais miesteliais.

Kartachena – Karibų jūros pakrantėje įsikūręs Kolumbijos kurortas. Šis miestas gali pasigirti ne tik atviruko vertais paplūdimiais, tačiau ir įstabiu senamiesčiu, kurį juosia gynybinė siena ir tvirtovės. Na, o pačiame senamiestyje gyvybės ir energijos nestinga: spalvingai nudažyti pastatai, mediniai balkonėliai iš kurių svyra gėlės, galybė aikščių, bažnytėlių, žaliuojančių skverų – tai miestas, kuriame norisi vaikštinėti valandų valandas, o po to – jaukiai prisėsti vietinėje kavinukėje ir, ragaujant kavą, stebėti vietinių žmonių gyvenimo būdą.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius