Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Netikėčiausios gamtos išdaigos – rožinio vandens ežerai

Kokios spalvos būna ežerai? Mėlyni, žydri, gelsvi, pilkšvi, žali, žalsvi, gelsvi, rudi ar tamsiai mėlyni... Į galvą pirmiausiai lenda visi mėlynos ir žalios spalvos atspalviai, ar ne? O įsivaizduojate rožinį ežerą? Pasirodo pasaulyje būna visokių gamtos pokštų ir keleto pasaulio ežerų spalva – skaisčiai rožinė. „Pasaulis kišenėje“ nutarė šį kartą jums papasakoti apie keletą tokių įspūdingai keistų rožinių pasaulio ežerų.
Gamtos išdaigos – rožiniai pasaulio ežerai
Gamtos išdaigos – rožiniai pasaulio ežerai / Jean Paul Ferrero/Ardea/Caters News
Temos: 2 Senegalas Flamingai

Kenija

123rf.com nuotr./Gamtos iadaigos  rožiniai pasaulio ežerai
123rf.com nuotr./Gamtos išdaigos – rožiniai pasaulio ežerai

Vienas gražiausių, savaninio Kenijos nacionalinio parko apsiaustas – Nakuru ežeras (Lake Nakuru), rožiniais krantais žaruojantis Kenijos plokštikalnių saulėje. Tūkstančiai flamingų buriuojasi ties Nakuru ežeru Kenijoje. Dumbliais apaugęs ežeras tapo šių didingų paukščių, mėgstančių stovėti ant vienos kojos, namais. Jų ežero pakrantėse tiek daug, jog iš tolo atrodo tarsi rausva judanti masė.

VIDEO: Rožinis ežeras Kenijoje

Maždaug už 160 km nuo sostinės Nairobio telkšantis Nakuru ežeras palyginti yra seklus ir šiltas. Jo šarminis vanduo – puiki terpė dumbliams, kurie ir vilioja flamingus. Šie paukščiai yra vieninteliai, kurie maitinasi filtruodami vandenį, tarsi nukošdami  jame esančius smulkius gyvūnus bei augalų dalis.

1759 m virš jūros lygio esantis ežeras taip pat pasižymi aukštu druskingumu bei keistai rožine vandens spalva. Ji susidaro dėl vandens sudėtyje esančių karbonatų ir bikarbonatų, kurie suteikia vandeniui ypatingą druskingumą. Todėl šiame ežere nėra daug augmenijos ir gyvūnijos rūšių: vienas žuvų tipas, smulkūs vėžiukai, keletas dumblių. Tačiau įdomu tai, jog, nepaisant šio didelio druskingumo ir mažos augmenijos šio ežero pakrantėse nuolat buriuojasi tūkstančiai flamingų ir kitų retų paukščių.

Wikimedia.org/Gamtos iadaigos  rožiniai pasaulio ežerai
Wikimedia.org/Gamtos išdaigos – rožiniai pasaulio ežerai

Be flamingų, ties Nakuru ežeru ir jo apylinkėse įkurtame nacionaliniame parke aptinkama apie 400 paukščių rūšių. Tad ežero pakrantėse įprasta išvysti beišburiuojančius pelikanų, marabu būrius. Be to, aplinkui ganosi buivolai, galima išvysti raganosius bei kitus Afrikos safariuose įprastus gyvūnus.

Senegalas

123rf.com nuotr./Gamtos iadaigos  rožiniai pasaulio ežerai
123rf.com nuotr./Gamtos išdaigos – rožiniai pasaulio ežerai

Rožinis ežeras, Retba (pranc. Lac Rose) yra Žaliojo kyšulio šiaurėje, Senegale, į šiaurės rytus nuo Dakaro. Ežeras taip vadinamas dėl jo rožinės spalvos vandens, kuris nusidažo tokia spalva sausuoju metų laikotarpiu.

Šis ežeras žinomas ir dėl savo didelio druskingumo, kuris kaip ir Negyvoji jūra, leidžia žmonėms lengvai plūduriuoti vandens paviršiuje. Ežeras naudojamas druskos surinkimo industrijoje, o šalia jo krantų dažnai vyksta Dakaro ralio finišas ir apdovanojimai.

Australija

123rf.com nuotr./Gamtos iadaigos  rožiniai pasaulio ežerai
123rf.com nuotr./Gamtos išdaigos – rožiniai pasaulio ežerai

Dar vienas rožinis ežeras yra vakarinėje Australijos pakrantėje Midlo saloje. Tai Hiljero ežeras kitaip dar vadinamas Rožiniu ežeru (Pink Lake), kurio spalva yra būtent tokia – skaisčiai rožinė. Maždaug 600 m pločio ežeras iki šiol yra mįslė biologams ir mokslininkams. Šio ežero spalvos atsiradimą ne kartą bandė nustatyti įvairūs mokslininkai.

123rf.com nuotr./Gamtos iadaigos  rožiniai pasaulio ežerai
123rf.com nuotr./Gamtos išdaigos – rožiniai pasaulio ežerai

Specialistai tikėjosi vandenyje rasti jūros dumblių, kurie ypač sūriame vandenyje išskiria raudonos spalvos pigmentą. Tačiau jų nuostabai eksperimentas nepasitvirtino – vandens mėginiuose nebuvo rasta jokių dumblių pėdsakų.

VIDEO: Rožinis ežeras Vakarų Australijoje

Žiūrint iš paukščio skrydžio, Hiljero ežeras iš viršaus atrodo tarsi rausvas glajus ar gardus pudingas, tačiau jo vanduo – itin sūrus. Tai išduoda ir ežero krantuose susikaupęs baltas druskų ruožas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius