-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Traukinių filosofija: nuo pigių kelionių iki Rytų ekspreso

„Į užsienį traukiniais nekeliaujame, nes neeuropietiškos vėžės atskiria mus nuo Europos“, – sako kelionių agentūros „Superkeliones.lt“ direktorius ir kelionių traukiniais entuziastas Udrius Amalis. Nepaisant vėžių pločio, lietuviai neišsižada traukinio lange besikeičiančių vaizdų ir kupė pokalbių su nepažįstamas pakeleiviais.
2015 m. gegužės 30 d. geležinkelio entuziastų organizuotos traukinio palydėtuvės.
Vilniaus geležinkelio stotyje. / Žilvino Kandratavičiaus nuotr.

Pasak kelionių agentūros „Zigzag Travel“ rinkodaros vadovės Daivos Bartusevičiūtės, lyginant su kitomis šalimis, gana daug lietuvių keliauja su „InterRail Pass“ bilietais.

„InterRail Pass“ – tai tarptautinis traukinio bilietas, su kuriuo galima keliauti po beveik visą Europą ar vieną pasirinktą Europos valstybę. Daugeliu atveju keliauti su šiuo bilietu keliauti yra pigiau nei perkant atskirus traukinio bilietus atskiriems maršrutams.

„Šis būdas puikiai tinka, jei nori daug pamatyti įvairiose vietose. Nusiperki, tarkim, savaitės bilietą ir gali susiplanuoti kelionę taip, kad vieną dieną pavaikštinėji po vieną miestą, naktį važiuoji traukiniu į kitą, pavaikštai jame ir keliauji toliau. Keliaudamas traukiniais nesi pririštas prie vietos, tik prie laiko“, – patirtimi dalijasi Europą traukiniais išvažinėjusi Milda Šimonėlytė.

Ji prispažįsta, kad pati yra linkusi romantizuoti keliones traukiniais, nes jos jai primena Agathos Christie detektyvus.

Kaip sutaupyti

Kelionę su tarptautiniu traukinių bilietu arčiausiai galima pradėti nuo Varšuvos, nes šiuo metu dėl tiesiamo „Rail Baltica“ geležinkelio nėra traukinio iki Šeštokų, nuo kurių būtų galima pradėti kelionę su „InterRail“ pasu.

Pasak D.Bartusevičiūtės, keliavimą traukiniais dažniausiai renkasi jaunimas. „Turbūt dėl to, kad tai gana avantiūristiškas keliavimo būdas ir dar iki 26 metų taikomos pakankamai didelės nuolaidos“, – sako agentūros atstovė.

Vietoje nakvynės galima rinktis naktinį reisą su miegamuoju vagonu. Taip nereikės atskirai mokėti už nakvynę, o ir miegodamas nenustosi judėti kelionės objektų link, sako U.Armalis.

Iš pirmo žvilgsnio tarptautinių bilietų kainos atrodo netgi aukštesnės už kitų transporto priemonių, pavyzdžiui, mėnesio „InterRail Globall Pass“ bilietas jaunimui su minėtomis nuolaidomis kainuoja 461 EUR.

Bet M.Šimonėlytė paskaičiavo, kad jai keliauti į Pietinę Italiją būtent  su „InterRail“ bilietu apsimokėjo labiau nei pirkti atskirus bilietus.

Keliaujant vienoje šalyje, patariama rinktis „InterRail One Country Pass“ bilietą, kuris galioja pasirinktoje šalyje ir turi kitokį kainininką nei  „Global Pass“. Verta ar ne, priklauso nuo keliavimo intensyvumo. Pavyzdžiui, jaunimas iki 26 m. po Portugaliją 3 dienas per mėnesį gali keliauti už 57 EUR.

Fotografas.eu nuotr./Udrius Armalis
Fotografas.eu nuotr./Udrius Armalis

„Jeigu nesiruošiate palikti vienos šalies, tai pigiausias būdas keliauti traukiniu yra vietiniais traukiniais“, – tikino ir U.Armalis. Anot jo, būtent sienų kirtimas ir išpučia traukinio bilietų kainas.

„Tarptautiniai traukiniai yra gana brangūs, o norint sutaupyti galima vietiniu traukiniu nuvažiuoti iki šalies sienos, ją pereiti ir vėl sėsti į vietinį traukinį“, – pataria traukinių entuziastas.

Kita vertus, būtent keliaujant brangesniais ilgaisiais traukinių maršrutais, vienu šūviu galima sutaupyti kelionėse itin sparčiai tirpstančias laiko ir pinigų sąnaudas.

„Vietoje nakvynės galima rinktis naktinį reisą su miegamuoju vagonu. Taip nereikės atskirai mokėti už nakvynę, o ir miegodamas nenustosi judėti kelionės objektų link“, – kūrybišką kelionės planą pateikia U.Amalis.

Pašnekovas sako, kad sutaupyti keliaujant traukiniais galima ir perkant bilietus internetu, nes čia galioja tos pačios taisyklės kaip ir ieškant pigiausių lėktuvo bilietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius