Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Turizmo tendencijos: tarp lankiomiausių vietų daugėja žinomiausių Europos gamyklų

Turistai Europoje žvalgosi ne tik į architektūros bei gamtos paminklus, ragauja vietos gėrimų ir valgių. Vis dažniau jie užsuka į įvairiausio pobūdžio gamyklas ir fabrikus. Čia žmonėms įdomu pamatyti, kaip vyksta visas daikto ar produkto gamybos procesas, nuo pradžios iki galo. Paskaičiuta, jog šiuo metu Europoje specialias ekskursijas turistams organizuja per 5 000 įmonių, skelbia BBC.
„Opel“ gamykla Russelhsheime
„Opel“ gamykla Russelhsheime / T. Rumino nuotr.

Rodyti gamybos procesą turistams ne kokia ir naujiena, pirmieji tai daryti pradėjo prancūzai, savo fabrikų duris keliautojams atvėrę dar 1801 m. O pastaraisiais metais Europos gamyklos ir įvairaus profilio įmonės kasmet priima per 8 mln. smalsių žmonių. XX-ajame a. duris turistams atvėrė ir tokie gigantai kaip „Citroën” ir „Airbus“.

Atvėrę savo duris plačiajai masei žmonių, gamintojai tikisi pataisyti savo ekonominius rodiklius. Teigiama, jog 75% atvejų tokie lankymai baigiasi sandoriu. Sunku nepasiimti su savimi buteliuko „Cointreau“, ypač, kai ji pagaminta turisto akyse. Vokietijoje lankytojams atviri Volfsburge, Drezdene ir Hanoveryje esančios „Volkswagen“ gamyklos. Taip pat „Audi“ gamykla Ingelštadte ir BMW gamykla Miunchene. Be to, galima apsilankyti „Porsche“ ir „Mercedes“ gamyklose.

Reuters/Scanpix nuotr./Air France lėktuvas AIRBUS A330
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Air France“ lėktuvas AIRBUS A330

Be automobilių gamintojų lankytojus Vokietijoje priima ir Hamburgo geležinkelio depo. Čia pat galima aplankyti ir „Airbus“ gamyklą, ar „Lufthansa“ avia-remonto dirbtuves ir gamyklą. Vokietijoje taip pat galima pabuvoti Frankfurto finansų biržoje, stambiuose uostuose ir oro uostuose.

Pastaraisiais metais itin populiarios tampa ekskursijos į alaus daryklas, vyno rūsius, porceliano manufaktūras Maisene.

Tiesa, apie planuojamus vizitus gamykloms reikėtų pranešti iš anksto, geriausia dar prieš kelis mėnesius, mat jų lankymo grafikas gana užimtas.

Tačiau ne visa Europa tokia atvira turistams. Štai, pavyzdžiui, italų gamintojai neorganizuoja jokių ekskursijų į gamyklas ir savo darbo paslaptimis nesidalina. Jie kviečia apsilankyti gamyklų muziejuose, tokiuose kaip „Ferrari“ ar „Maserati“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius