Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ten, kur išpilstomas legendinis Boržomio vanduo

Gruzijos miestelyje, įsikūrusiame prie Kuros upės, vaizdingame Boržomio tarpeklyje, trykšta daugybė mineralinio vandens šaltinių. Tačiau Boržomio miesto vardą, matyt, labiausiai pasaulyje garsina čia išgaunamas mineralinis vanduo „Borjomi“. Lietuviai jį puikiai žino kaip pirmąją pagalbą padauginus maisto bei gėrimų, be to, daugelis girdėjo apie gydomąsias, kone stebuklingas, šio mineralinio vandens savybes.
Boržomio mineralinio vandens išpilstymo gamykla
Boržomio mineralinio vandens išpilstymo gamykla

Pasakojama, kad XIX a. pab. neaiškia liga susirgus vieno Rusijos didiko dukrai Jekaterinai, daktarai nieko nebegalėjo padėti jai, tačiau po keleto mėnesių praleistų Boržomyje, ir mineralinio vandens procedūrų, mergaitė visiškai pasveiko. O šaltinis, kurio vandeniu gydyta mergaitė, pavadintas Jekaterinos vardu. Šio drungno, kiek puvėsiais atsiduodančio, tačiau mineralų prisodrinto vandens dabar paragauti gali kiekvienas, užsukęs į Boržomio miesto parką.

Boržomio gamykloje
Boržomio gamykloje

Kitas šaltinis, pavadintas mergaitės tėvo Jevgenijaus vardu, žinomas dėl savo kito stebuklo. Sakoma, kad medžioklės metu prie jo buvo pašautas jaunas elnias. Bėgdamas nuo medžiotojų, elnias įšoko į vandens šaltinį, o kitame krante išlipo jau visiškai sveikas. Matyt, būtent šis pasakojimas rado savo atspindi ant „Borjomi“ buteliukų, kuriuos puošia elnio ženklas.

Iš žemės į buteliuką

Apsilankius Boržomio vandens išpilstymo gamykloje galima realiai pamatyti visą šio Gruzijos simboliu jau tapusio vandens išpilstymo procesą. Vietiniai Boržomio gyventojai dažnai numoja ranka į fabriką: „Taigi butelį pakiša, pripildo vandens ir viskas“, – įsitikinęs Nukrijus, visą gyvenimą praleidęs Boržomyje. Vis dėlto pats procesas šiek tiek sudėtingesnis, jam reikia nemažai įrangos ir žmonių darbo.

„Borjomi“ išgaunamas iš dvidešimties iki 1,5 km gylio artezinių šaltinių, esančių Boržomio draustinyje. Mineralinis vanduo išpilstomas tiesiai iš šaltinių į buteliukus, be sąlyčio su oru, o ant butelio etiketės nurodomas labai tikslus vandens tinkamumo vartoti laikas.

Boržomio gamykloje
Boržomio gamykloje

Iš žemės per vamzdžių labirintus, nutiestus po Boržomio miestu, į gamyklą atitekantis mineralinis vanduo supilstomas į buteliukus ir šiek tiek gazuojamas. Taip per vieną valandą gamykloje paruošiama 20 000 stiklinių „boržomio“ buteliukų ir 28 000 plastikinių. Į Lietuvą ir kitas eksporto šalis mineralinis vanduo gabenamas geležinkeliu ir laivais per Ukrainą. O eksportuojamas „Borjomi“ į daugiau nei 40 šalių. Vandens skonis Kinijoje, Jungtinėse Valstijose, Baltijos šalyse, Rumunijoje ir kitur  – visiškai vienodas. Ir atpažįstamas kaip ir šio mineralinio vandens vardas.

Pačiame Boržomyje įmonė turi dvi išpilstymo gamyklas: vienoje vanduo išpilstomas į stiklinius buteliukus, kitoje – į plastikinius. „Borjomi“ platinamas 0,33 l ir 0,5 l tūrio stiklinėje taroje bei 0,5 l ir 1 l tūrio plastmasiniuose buteliuose.

Cheminiai vandens tyrimai rodo, kad mineralinė „Borjomi“ vandens sudėtis nepakito nuo 1830 m., kai šis vanduo buvo pradėtas tirti. Taigi, dabartinis „Borjomi“ mineralinis vanduo identiškas vandeniui, kuris pirmą kartą buvo išpilstytas Didžiojo kunigaikščio Michailo Nikolajevičiaus Romanovo gamykloje XIX a. pabaigoje.

„IDS Borjomi Beverages“ vienintelis gruziniško mineralinio vandens „Borjomi“ gamintojas. Kompanija įsigijo iš valstybės licenciją ir valdo visus artezinius šaltinius  Boržomio draustinyje.

Savo veiklą Baltijos šalyse „Borjomi“ vykdo  per dukterinę bendrovę „IDS Borjomi – Europe“, kuri įsteigta Lietuvoje.  Šią šalį kompanija vadina savo strategine šalimi partnere.

Dušas organizmui

Taip galima pavadinti mineralinį vandenį „Borjomi“. Taip yra todėl, kad mineralinis vanduo turi unikalią vulkaninės kilmės mineralų kompoziciją bei daugybę žmogui reikalingų biologiškai veiklių medžiagų – kalcio, magnio, kalio, natrio, hidrokarbonato, chloridų, sulfatų, jodidų, nitratų. Šios medžiagos padeda atstatyti organizmo pusiausvyrą bei kovoti su virškinimo sutrikimais, šalina šlakus. Gamyklos darbuotojai pasakoja, kad „Borjomi“ padeda pašalinti nereikalingų medžiagų perteklių, normalizuoja mineralinių medžiagų pusiausvyrą, todėl tikrai naudingas kovojant su pagiriomis ar skrandžio negalavimais. Šias savybes pagrindžiančius tyrimus gamintojas dar 2010 metais atliko Ukrainoje.

Boržomis
Boržomis

Viešint Gruzijoje galima prisiklausyti ir daug kitų nepaprastų dalykų apie šį mineralinį vandenį. Pavyzdžiui, kad tie patys 2010 metų tyrimai parodė, jog natūralus mineralinis vanduo „Borjomi“ skatina skrandžio sulčių gamybą, gerina maisto medžiagų pasisavinimą, taip pat, kad ji geriant išnyksta ar sumažėja rėmuo, skrandžio sunkumas, nevirškinimo jausmas.

„Borjomi“ sveika gerti profilaktiškai, nes natūralus mineralinis vanduo normalizuoja skysčių pusiausvyrą organizme, papildo reikalingomis mineralinėmis bei kitomis veikliosiomis medžiagomis, kurias funkcionuodamas išeikvoja mūsų organizmas, todėl didina atsparumą, padeda užkirsti kelią sveikatos sutrikimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius