Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paminklą lietuviui Boržomyje atidengęs A.Kubilius: „Turime pagrindo mokytis iš Gruzijos“

Boržomio centre, šalia senosios traukinių stoties buriuojasi Gruzijos lietuviai. Tvieskia saulė, kvepia akacijos, vėjyje plevėsuoja kaspinas, kuriuo aprišta nauja skulptūra garsiam čia gyvenusiam lietuviui Antanui Vilkutaičiui-Keturakiui. Laukiame Lietuvos ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus, kuris turėtų kartu su paminklo skulptoriumi Irakliu Tsuladze jį atidengti. Gruziniškai vėluoja. Tačiau niekas nesijaudina ir pritariamai linksi, matyt, kitame renginyje, kuriame dalyvavo premjeras, dar nepasibaigė dainos ir tostai.
A.Kubilius ir Gruzijos lietuvių bendruomenė
A.Kubilius ir Gruzijos lietuvių bendruomenė / R.Jegorovos nuotr.

Tokia jau ta Gruzijos Lietuvos meilė, kurios šaknys gilios ir tvirtos, o pasak Lietuvos premjero, šilti valstybių jausmai sąlygoti dar ir istorinės patirties, kai jos kartu išėjo iš Sovietų Sąjungos, padėjo jai sugriūti.

R.Jegorovos nuotr./Skulptūra Antanui Vilkutaičiui-Keturakiui
R.Jegorovos nuotr./Skulptūra Antanui Vilkutaičiui-Keturakiui

Lietuvos kultūros veikėjas, inžinierius, rašytojas ir teatro komedijos „Amerika pirtyje“ autorius Antanas Vilkutaitis-Keturakis Gruzijoje gyveno apie dešimtmetį, XIX-ojo a. pabaigoje, čia jis kūrė bei tiesė geležinkelius. Todėl neatsitiktinai paminklas jam pastatytas visai šalia senosios traukinių stoties, kurioje šiuo metu veikia restoranas.

Po geros valandos pasirodęs Lietuvos ministras pirmininkas atidengė paminklą, pasakė sveikinimo kalbą, šiek tiek pabendravo su susirinkusiais Gruzijos lietuvaičiais ir išvažiavo toliau. Su juo susitikome paskutinįjį oficialaus vizito vakarą Batumyje. Prieš grįždamas į Lietuvą premjeras su portalu 15min.lt pasidalino savo mintimis ir įspūdžiais iš Gruzijos.

Gruzijos pamokos

„Pirmiausia, turime pagrindo žavėtis Gruzija ir mokytis iš jos: sparčiai besivystančios ir modernėjančios. Tokias išvadas darau, mums aplankius daugelį regionų ir pamačius, kaip jie stengiasi ir kokie pokyčių kontrastai matyti. Pavyzdžiui, Btumyje, kur šalia prabangių gatvių ir viešbučių dar matai kitus rajonus – nemodernizuotus“, – pasakoja premjeras.

Anot jo, Lietuva iš Gruzijos galėtų pasimokyti kaip derėtų reformuoti policijos sistemą, kaip gerinti verslo sąlygas ar sutraukti į vieną erdvę žmonėms reikalingų valstybės paslaugų visumą: „Teko stebėti, kaip Visuomenės paslaugų centre Batumyje žmonės per vieną dieną gali gauti įvairias pažymas, leidimus, pasidaryti pasus ir įvairius dokumentus“.

Lietuvos interesas Gruzijoje

R.Jegorovos nuotr./Premjeras atidengia skulptūrą Antanui Vilkutaičiui-Keturakiui
R.Jegorovos nuotr./Premjeras atidengia skulptūrą Antanui Vilkutaičiui-Keturakiui

Lietuvos valstybės interesas Gruzijoje, pasak A. Kubiliaus, yra labai aiškus ir gilus: „Mums tapus Europos Sąjungos ir NATO nare, mūsų saugumas toliau priklauso nuo pačių šių struktūrų saugumo ir nuo to, kiek regionas, kuris yra tarp mūsų kaip ES ir Rusijos, yra saugus ir kaip jis vystosi“. Čia jau kalbama ne tik apie Gruziją, bet ir apie Moldovą bei Ukrainą. Gruzija iš šitų valstybių yra labiausiai  pažengusi ES link.

„Todėl mums labai svarbu su ja palaikyti glaudžius ryšius“, – mintį užbaigia Lietuvos ministras pirmininkas, pridurdamas, kad Lietuva savo ruožtu, išlaiko nesvyruojantį norą, padėti Gruzijai integruotis į ES ir NATO bei palaikyti šalį jai siekiant išsaugoti savo teritorinį vientisumą.

Padėtų spręsti konfliktą

Įsisenėjusius teritorinius konfliktus spręsti A.Kubilius gruzinų kolegoms pataria susikoncentravus į siekį pasirašyti su ES laisvos prekybos sutartį bei bevizį režimą. Tai leistų pasiekti, kad tos žemės būtų susietos su ES. 

Ir nors apie bevizį režimą tarp Gruzijos ir ES kalbama senokai, o Lietuva tarpininkauja šiose derybose, greitų rezultatų kol kas nematyti.

„Tačiau galime paskatinti Gruziją dar aktyviau siekti šio režimo. Iš kitos pusės ir pati Gruzijos valdžia yra padariusi daug žingsnių, kurie yra būtini: tai ir sienų kontrolė, ir redmisijos sutartis, tai ir greitas įvairiausių leidimų išdavimas“, – tikina premjeras.

Iš kitos pusės, anot A.Kubiliaus, pati Gruzija taip pat stengiasi sureguliuoti konfliktą viduje. „Šiandien bendravome su vakarinėje Gruzijos dalyje esančiame Kabulečio mieste įsikūrusia mišrių abchazų-gruzinų šeimų sąjunga, vienijančia Abchazijos karo išardytas šeimas. Lankantis Gruzijoje geriau supranti, kaip Lietuvai pasisekė griūvant SSRS. Mums neteko patirti karo siaubo ir šeimų išsiskyrimo – mums pasisekė labiau, todėl norime padėti“, – mintimis dalinasi ministras pirmininkas.

Lietuva gali taip pat prisidėti prie konflikto sprendimo – būdama neutraliu tarpininku, padėdama pusėms suprasti viena kitą. 

„Mano supratimu, pačių teritorijų integralumui labai daug su laiku padėtų tas faktas, kad Gruzija labai sparčiai vystosi, modernizuojasi“, – 15min.lt sako Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Kaip pavyzdį jis pateikia Batumį, miestą, pakilusį iš visiškos nebūties, kuris per pastaruosius metus itin sparčiai keičiasi ir modernėja: „Ir palyginkime jį su praeityje tokiu garsiu buvusiu Abchazijos kurortu Suchumiu. Deja, jo vystymasis yra sustojęs“.

Pasak A. Kubiliaus, būtent Gruzijos pažanga, gali būti pačiu svarbiausiu faktoriumi, atsiskyrusių teritorijų žmonėms. Tai gali jiems įrodyti, kad būti kartu su Gruzija, tampančia ES ir NATO nare, sparčiai besivystančia, yra geriau nei tariama Rusijos globa.

Užsukti į Gruziją

Artėjant vasaros atostogų sezonui vis daugiau lietuvaičių žvalgosi į Gruzijos pusę: augantis turistinis šios šalies potencialas, statomi viešbučiai, tiesiami keliai, gerėjančios paslaugos ir kas be ko, nuostabi Gruzijos gamta. Būtų patogiau, žinoma, jau šią vasarą į Gruziją keliauti tiesiai iš Vilniaus, tačiau apie tiesioginius skrydžius tarp Vilniaus ir Tbilisio, nors ir kalbama seniai, tačiau kol kas dar teks palaukti. 

„Kol kas apie tiesioginį skrydį tarp Vilniaus ir Tbilisio nekalbėjome, tačiau yra tokių ketinimų“, – mūsų pokalbį užbaigė premjeras.

Balandžio 29 – gegužės 3 dienomis Gruzijoje su oficialiu vizitu lankėsi Lietuvos premjeras Andrius Kubilius ir jo vadovaujama delegacija. Vizito metu Lietuvos vyriausybės vadovas susitiko su aukščiausiais Gruzijos šalies vadovais, aptarė dvišalių santykių plėtrą ir bendradarbiavimo perspektyvas bei Lietuvos paramą Gruzijai eurointegraciniuose procesuose. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius