-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 labiausiai paplitusių mitų apie keliones per pasaulį

Daugelis mėgstame keliauti ir manome, kad žinome apie keliones pakankamai daug. Be to, jei koks mažiau keliavęs draugas susiruošia kur nors paatostogauti, kaipmat apiberiame jį patarimais ir „tiesomis“, kuriomis patys tikime. Tačiau portalas Interest-planet.ru mano, jog daugelis mūsų apie keliones žinomų „tiesų“ tėra mitai. Siūlome jums susipažinti su 10 dažniausiai kartojamų mitų apie keliones.
Mitai apie keliones
Mitai apie keliones / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1. Įjungtas telefonas gali tapti lėktuvo katastrofos priežastimi

O iš tikrųjų yra taip: mobiliųjų telefonų naudojimas lėktuvuose uždraustas dar ankstyvaisiais 90-aisiais, kuomet paties „mobiliojo telefono“ sąvoka visiškai skyrėsi nuo šiandienos kone kiekvieno žmogaus kišenėje esančio telefono. Tačiau anais laikais manyta, jog mobiliųjų telefonų skleidžiami signalai gali sutrikdyti elektroninius lėktuvo valdymo prietaisus, dėl ko lėktuvas gali nukristi. Ir nors reikalavimas išjungti mobiliuosius telefonus skrydžio metu vis dar galioja, tačiau jis neturi jokio pagrindo. Tai įrodė amerikiečių Federalinės aviacijos administracijos atlikti stebėjimai ir tyrimai. Vis dėlto, mokslininkams nepavyko įrodyti ir to, jog mobilieji telefonai negali sukelti aviakatastrofos, todėl reikalavimas išjungti telefonus skrydžio metu atšauktas nebuvo. Nepaisant to, skrydžių katastrofų istorijoje nėra užfiksuota nei vieno atvejo, kuriame avarija būtų įvykusi dėl įjungto mobiliojo telefono kaltės.

Reuters/Scanpix nuotr./BlackBerry telefonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„BlackBerry“ telefonas

2. Keliavimas – brangus malonumas

O iš tikrųjų yra taip: taip, kelionės brangios, jei kalba sukasi apie savaitinį poilsį penkių žvaigždučių viešbutyje Maldyvuose. Tačiau būna ir kitokių kelionių. Didžiausią kelionės išlaidų dalį sudaro bilietai. O jei atskridę į reikiamą vietą valgysite vietinių žmonių mėgiamose kavinukėse, o ne turistiniuose restoranuose, apsistosite nebrangiuose svečių namuose ar hosteliuose, o ne viešbučiuose, galite gyventi net pigiau nei savo gimtajame mieste. Juk kelionės metu jums nereikia mokėti už elektrą, internetą, maistą į šeimos šaldytuvą ir kasdienes keliones viešuoju transportu ar kurą automobiliui.

3. Traukiniai visuomet pigesni už lėktuvus

O iš tikrųjų... taip yra tik tuomet jei kalbama apie Rusiją, Baltarusiją, Ukrainą ir dar kai kurias valstybes, tačiau jei keliaujate po Europą ar Aziją, čia lėktuvai dažnai būna pigesni už traukinius. Mat yra nemažai pigių skrydžių bendrovių (vienos žymiausių: „Ryanair“ ir „AirAsia“). Su šiomis bendrovėmis dažnai galima už 10-20 eurų nuskristi į visai kitą žemyno galą ar kitą šalį. O štai traukiniai Europoje, pavyzdžiui, kur kas brangesni. Dažnai už bilietą į kaimyninę šalį sumokėsite ne mažiau nei 50 eurų.

AFP/Scanpix nuotr./Paryžių ir Barseloną sujungė gretieji traukiniai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Paryžių ir Barseloną sujungė gretieji traukiniai

4. Kelialapiai ir organizuoti turai – apsimoka labiau

O iš tikrųjų: taip, tiesa, kartais turizmo operatoriai iš tiesų pasiūlo patrauklių kainų pasiūlymus (dažniausiai, tai būna „viskas įskaičiuota“ tipo poilsis viešbutyje prie jūros). Tačiau dažniausiai dauguma paketinių turų – tai rinkodaros pinklės. Jei peržiūrėtumėte pats skrydžio bilietų, viešbučių ir ekskursijų kainas, tikrai pastebėtumėte gana ryškų kainų skirtumą, kurį sumokėtumėte turizmo agentūrai.

5. Vietiniai žino, kur yra geriausi apylinkės restoranai, viešbučiai ir linksmybės

Iš tiesų būna taip: ar dažnai jūs pats savo mieste vaikštote po viešbučius, restoranus, galerijas, koncertus ir pasilinksminimo vietas? Žinoma, įdomus žmogus, savo miesto patriotas galės papasakoti jums daugybę įdomių dalykų. Tačiau apie praktiškesnius dalykus geriau teirautis kolegų keliautojų ar profesionalių gidų. Mat vietiniams iki ledyno už kalno dažnai bus vos keli kilometrai, kai iš tiesų ten yra kokie 8 km.

AFP/Scanpix nuotr./Vietiniai sirgaliai su nekantrumu laukia savo rinktinės pergalių
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vietiniai sirgaliai su nekantrumu laukia savo rinktinės pergalių

6. Užsakymas iš anksto taupo pinigus

O dažniausiai būna taip: pasiūlymai, iš pradžių atrodantys itin patraukliais ir ekonomiškais su laiku gali prarasti aktualumą ir reikšmę. Tik įsivaizduokite kiek gali būti vykdoma per tą laiką paskutinės minutės akcijų ar išpardavimų bei nuolaidų kelionėms. Žinoma, laukti iki paskutinės savaitės gali sau leisti ne visi, o tik tie, kurie gali lanksčiai žiūrėti į skrydžio datą.

7. Užsienyje reikia derėtis

O iš tiesų: tiesa, kad daugelyje vietų (Rytų šalių turguose) priimta derėtis dėl prekės kainos. Taip pat tiesa, kad turistų mėgiamose vietose vietiniai pakelia kainas trigubai, nes atvykėliai nesiorientuoja, kiek daiktas šioje vietovėje kainuoja iš tiesų. Tačiau lankydamiesi mažiau populiariose vietovėse galite būti tikri, jog kainos dažnai būna realios. Kita vertus pagalvokite, ar jums tikrai toks brangus tas vienas doleris, kuris skiria jums pasakytą kainą nuo tos, užrašytos ant prekės dugno? Ir pagalvokite, ką reiškia šis doleris šitam konkrečiam pardavėjui. Tai, kad jūs galite ir mokate derėtis, ne visada reiškia, jog turite tai daryti.

8. Nuo gatvės maisto jums bus bloga

O iš tikrųjų yra taip: restoranuose jūs nematote kaip gaminamas ir iš ko gaminamas maistas, tuo metu gatvėje dažnai viskas gaminama jūsų akyse. Tai leidžia jums pamatyti produktų šviežumą bei reguliuoti užkepimo lygį. Jūs net galite pats paprašyti įdėti mažiau ar daugiau prieskonių ar padažų, pakeisti vieną sudedamąją dalį  kita. Svarbiausia – pasitikėkite savo nosimi ir vidiniu balsu, kad neužkąstumėte kokio šlamšto.

Evelinos ir Karolio nuotr./Maistas gatvėse - pigus, skanus ir greitas
Evelinos ir Karolio nuotr./Maistas gatvėse - pigus, skanus ir greitas

9. Organizuoti turai negali jums suteikti autentiškos patirties

Iš tikrųjų yra taip: kai kuriems savarankiškiems keliautojams pati idėja užsisakyti organizuotą ekskursiją ar įsigyti turą – tabu. Tačiau gerai organizuota ekskursija su kvalifikuotu ir patyrusiu gidu gali supažindinti jus su detalėmis, kurias jūs būtumėte praleidęs ar nepastebėjęs, jei aplinką tyrinėtumėte pats. Gidas parodys jums vietas, kurias būtina apžiūrėti ir apsaugos nuo tų, kurių reikėtų vengti. Be to, jis padės jums pažvelgti į šalį vietinio žmogaus akimis.

10. Paskutinės minutės lėktuvo bilietai – patys pigiausi

O kaip yra iš tiesų? Nors anksčiau rašėme, jog ankstyvas bilietų rezervavimas retai kada pasiteisina, tačiau pačiu didžiausiu klaidingu įsitikinimu gali būti tai, jog pigiausia kelionė – tai laukti iki paskutinės minutės. Taip, jei oro bendrovė turi labai skubiai užpildyti neišpirktas vietas, tuomet dažnai ji daro nuolaidas ir nuleidžia kainas. Tačiau dažniausiai būna taip, jog kuo vėliau jūs perkate bilietus, tuo brangiau už juos mokate. Kuo mažiau lieka laisvų vietų lėktuve, tuo bilietai į jas – brangesni, mat jei kam nors skubiai prireiks išskristi, tai jis dažniausiai mokės bet kokią kainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius