-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

27 etiketo taisyklės keliaujantiems po Mianmarą

Keliaudami po Europą, retai kada pažeisime etiketą, tačiau taip gali atsitikti mažiau pažįstamose šalyse, ypač tose, kurių kultūra itin skiriasi nuo mūsiškės. Neseniai pasauliui savo sienas atidaręs Mianmaras nėra toks laisvas, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Nepaisant to, kad žmonės čia nuolat šypsosi, nereiškia, kad jų neįžeidė koks nors neapgalvotas jūsų poelgis.
Mianmaras
Mianmaras / 123rf.com

Tikiu, kad vis daugiau turistų susidomės ne vieną dešimtmetį po karine priespauda gyvenusia šalimi, todėl dalinuosi patarimais, kurie padės išvengti nesusipratimų, nepatogių situacijų ar rimtų nemalonumų.

123rf.com/Mianmaras
123rf.com/Mianmaras

1. Prieš įžengdami į budistų pagodą ar vienuolyną, nusiaukite batus ir nusimaukite kojines. Kai kurių vienuolynų teritorijoje yra leidžiama avėti batus, bet viduje – niekuomet.

2. Lankydamiesi svečiuose pas birmietį, būtinai nusiaukite batus, bet kojines mūvėti leidžiama.

3. Jei esate pakviesti pas vietinį į namus pietų ar vakarienės, dovanos nešti nebūtina. Visgi, jei nuspręsite ką nors įteikti, niekada nedovanokite vyno, nebent šeimininkai yra labai vakarietiškų pažiūrų. Jie ne tik neragaus vyno, bet ir neturės jam skirtų taurių.

4. Birmietiškuose namuose moterys ne visuomet prisės prie stalo, kad galėtų kartu su jumis pavalgyti. Jos stengiasi, kad visi būtų tinkamai aptarnauti, todėl atkaklūs prašymai prisėsti, gali įžeisti šeimininkus. Vietiniai gali pagalvoti, kad bandote jiems nurodinėti, kaip reikia elgtis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tailando ryžių augintojai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ryžiai

5. Tradicinio Mianmaro maisto pagrindas – ryžiai, prie kurių gali būti patiekiama sriuba, karis, salotos, kepta žuvis, omletas, taip pat apvirtos ar šviežios daržovės. Sriuba nėra valgoma prieš kitus patiekalus, o srėbiama valgio metu ar po jo. Jei yra patiekiamas didelis sriubos dubuo, jį dalinasi keli žmonės. Jei yra patiekalų, kurių nenorite valgyti, mandagiai atsisakykite, bet būtinai – su šypsena. Maistas yra valgomas su šaukštu ir šakute, peilis nenaudojamas.

6. Mianmare nėra tradicijos valgyti užkandžius prieš pagrindinius patiekalus. Marinuotų arbatos lapų salotos ar vaisiai yra valgomi pabaigoje, vietoje vakarietiškų desertų. Tačiau, jei esate restorane, galite valgyti, taip, kaip jums patinka.

7. Birmiečiai yra itin svetingi, todėl net nepažįstamieji gali pasiūlyti jums maisto. Jei nenorite, atsisakykite, bet nepamirškite šypsotis.

8. Jei esate pakviestas į svečius, neateikite apsirengęs kasdieniškai. Vietiniai mėgsta puoštis, kartais persistengia, tačiau tai jų būdas parodyti pagarbą svečiui.

123rf.com/Mianmaras
123rf.com/Mianmaras

9. Budistinėse pagodose, šventyklose, vienuolynuose, kituose religiniuose objektuose ar oficialiuose susitikimuose moterys neturėtų pasirodyti po drabužiais nesegėdamos liemenėlės, mūvėdamos kelnes žemu liemeniu, kurios apnuogina apatinę nugaros dalį, vilkėdamos atvirus, pečių ir kelių nedengiančius drabužius.

Itin nemandagu vietinę moterį pavadinti „karšta“ ar seksualia. Tokie „komplimentai“ gali būti suprasti kaip teiginys, kad ji prekiauja savo kūnu, todėl yra labai įžeidūs.

10. Paplūdimyje ir prie viešbučio baseino moterys negali degintis be viršutinės maudymosi kostiumėlio dalies. Joms taip pat nederėtų pasirodyti šalia paplūdimių esančiuose žvejų kaimeliuose vien su maudymuku, nes vietiniai gali pagalvoti, jog ji – prostitutė.

11. Itin nemandagu vietinę moterį pavadinti „karšta“ ar seksualia. Tokie „komplimentai“ gali būti suprasti kaip teiginys, kad ji prekiauja savo kūnu, todėl yra labai įžeidūs. Mianmaras yra itin konservatyvi šalis, todėl seksualinis vietinių gyvenimas yra labai privatus.

12. Atkreipkite dėmesį, kad sėdėdami ant žemės nenukreiptumėte pėdų į Budos atvaizdą, vienuolį, vienuolę, pagodą ar vyresnį žmogų. Sėdėdami kojas pasikiškite po savimi. Pagal tradiciją, šalia esant vienuoliui, sukryžiavę kojas gali sėdėti tik vyrai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vienuoliai Mianmare
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vienuoliai Mianmare

13. Netieskite rankos sveikindamiesi su vienuoliu, vienuole ar mažai pažįstama moterimi.

14. Moterys neturėtų liesti vienuolio ar jo drabužių. Vyrai neturėtų liesti moters vienuolės ar kitos moters, nes taip galite įžeisti jos orumą.

15. Religinės svarbos vietose garsiai nekalbėkite ir nesijuokite.

16. Niekuomet neapkabinkite ir nebučiuokite į žandą birmiečio sveikindamiesi, ypač, jei esate viešumoje.

17. Tradicinis tajų pasisveikinimas, kai rankos sudedamos lyg maldai, nėra tradicinis Mianmare. Iš mandagumo, kai kurie vietiniai gali atsakyti į šį gestą tuo pačiu, tačiau užteks tiesiog pasakyti „Mingalabar“ (mian. Geros kloties) ar „hello“ (angl. Sveiki).

18. Neperženkite virš kito žmogaus kojų ar kitų kūno dalių, taip pat nelieskite galvos. Jei taip atsitiko netyčia, atsiprašykite du kartus, nes, atsiprašius vieną kartą, galite pasirodyti nenuoširdus.

19. Jei kažką duodate ar priimate, darykite tai abiem rankom, tačiau nėra reikalo taip daryti, kai apmokate sąskaitą restorane.

20. Mianmaro žmonės savo dėkingumą išreiškia ne žodžiu „ačiū“, bet šypsena, žvilgsniu ar kūno kalba. Tačiau, jei jie nesako „ačiū“, tai nereiškia, kad jie nėra dėkingi.

123rf.com/Mianmaras
123rf.com/Mianmaras

21. Vietinis nei išpakuos dovaną jūsų akivaizdoje, nei pademonstruos didelį pasitenkinimą, nes toks elgesys gali reikšti, kad jis yra parsidavėlis.

22. Niekuomet nefotografuokite net viešumoje besiprausiančios moters, nes vien žiūrėjimas į ją besiprausiančią yra laikomas labai nemandagiu. Vietiniai žmonės suteikia vienas kitam privatumą apsimesdami, kad nieko nemato. Vien dėl to, kad žmogus yra viešumoje, nereiškia, kad jis negali turėti privatumo.

Moterys neturėtų keliauti sėdėdamos ant sunkvežimio, autobuso ar valties stogo.

23. Niekuomet nesėskite ant Budos statulos, kad nusifotografuotumėte. Nesėdėkite aukščiau nei Budos atvaizdas, vienuolis ar vyresnis žmogus, nepriklausomai, vyras jis, ar moteris. Moterys neturėtų keliauti sėdėdamos ant sunkvežimio, autobuso ar valties stogo.

24. Jei jūs esate raginamas išgerti ar valgyti, tačiau norite atsisakyti, pasakykite, kad sergate ir gydytojas jums liepė negerti ar nevalgyti. Baltas melas padeda išsaugoti gerą visų įvaizdį.

25. Jei jūs užkliūsite ir pargriūsite, ar padarysite klaidą, vietiniai iš jūsų juoksis, tačiau ne iš piktumo. Jie juokiasi ir patys iš savęs.

123rf.com/Mianmaras
123rf.com/Mianmaras

26. Nepraraskite savitvardos ir nekelkite balso viešumoje. Kitose šalyse toks elgesys gali būti palaikytas stipraus charakterio bruožu, tačiau Mianmare tai laikoma asmens silpnumu bei išdidumo praradimu. Tai baigsis tuo, kad ne tik jūs, bet ir šalia jūsų esantys žmonės praras veidus.

27. Kad vietinis pyksta, jūs nesuprasite, nes jis to neparodys. Vien dėl to, kad jis šypsosi, dar nereiškia, kad jūs jo neįžeidėte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius