Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 gražiausių miestų, gyvenviečių ir kaimų Europoje

Grožis – subtilus ir labai subjektyvus dalykas. Vis dėlto kai kurie pasaulio miestai ir kaimai net ir skirtingus kriterijus taikantiems turistams atrodo gražūs. Būtent tokie atsidūrė 30-tuke, kurį skelbia Telegraph.co.uk
Reine miestelis
Reine miestelis / 123rf.com nuotr.

Į sąrašą pateko Jungtinės Karalystės, Austrijos, Italijos, Vokietijos, Čekijos ir kitų šalių vietovės. Atranką vykdžiusi Japonijos turizmo ir kelionių agentūrų asociacija buvo pateikusi griežtus reikalavimas, todėl iš 300 kandidatų buvo išrinkta vos 30 pačių įspūdingiausių miestų, miestelių ir kaimų Europoje.

123rf.com nuotr./18724156_l
123rf.com nuotr./Kilkenis alsuoja didybe

Kilkenis, Airija

Ant Noro upės kranto Lensterio provincijoje esančiame Kilkenio mieste kadaise buvo įsikūrusi Osreidžio karalystės sostinė. Žymiausios ir gražiausios šio miesto vietos: XII amžiaus Kilkenio pilis bei gotikinė Šv. Kaniso katedra.

123rf.com nuotr./39225978_l
123rf.com nuotr./Beratis

Beratis, Albanija

Šio miesto senamiestis yra įsikūręs Osumio upės slėnyje. Jis įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Beračio architektrūra – nuostabus Osmanų imperijos architektūros pavyzdys. O vis dar išlikę tvirtovės sienų fragmentai sužavi kiekvieną atvykusį.

Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Mirštantis Čivita di Banjoredžo miestas Italijoje
Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Mirštantis Čivita di Banjoredžo miestas Italijoje

Čivita di Banjoredžo, Italija

Miestas centrinėje Italijos dalyje, kuris buvo įkurtas etruskų, turistus žavi stačiomis kalvomis ir senovine, įspūdinga architektūra. Vienintelis kelias vedanti į Čivita di Banjoredžo – siauras ir vingiuotas, todėl vien kelionė tikslo link palieka begalę įspūdžių.

Vietinių gyventojų čia vos 10 tūkstančių, o turistų kasmet užsuka apie šešis kartus daugiau – 60 tūkstančių.

123rf.com nuotr./20340354_l
123rf.com nuotr./Spalvinga ir jauki Procida

Pročida, Italija

Pročida yra viena mažiausių salų, esanti netoli Neapolio įlankos. Turistus ji žavi nepaprastai gražia gamta, todėl nieko keisto, jog čia vasarnamius turi daugybė įžymių žmonių iš viso pasaulio.

123rf.com nuotr./768292_l
123rf.com nuotr./Konvio pilis

Konvis, Velsas

Vietiniai sako, jog šis miestas nuostabus tiek dieną, tiek naktį. Konvį galima laikyti vienu iš gražiausių viduramžių Europos miestų. Didinga Konvio pilis tvirtomis akmeninėmis sienomis, tai tik maža dalis grožio, kurį galima pamatyti šiame mieste.

Lechas, Austrija

Šis miestas – tai prabangus Austrijos slidinėjimo kurortas, kuriame gyvena apie 1500 gyventojų. Nepaisant to, jog dabar Lechas yra vadinamas stilingu slidinėjimo kurortu, jis yra senas žemdirbių miestelis.

123rf.com nuotr./Lechas, Austrija
123rf.com nuotr./Lechas, Austrija

Hindeloopen, Nyderlandai

Daugelis žmonių visame pasaulyje šio miesto pavadinimą žino todėl, jog čia yra Eiselio ežeras. Tačiau dar vienas įdomus faktas apie šį miestą – jis turi savo kalbą, kuri yra anglų, danų ir norvegų kalbų mišinys.

123rf.com nuotr./Hindeloopen, Nyderlandai
123rf.com nuotr./Hindeloopen, Nyderlandai

Lefkara, Kipras

Lefkara – miestas, esantis Kipre, garsus savo siuviniais. Pasak legendos, Leonardas da Vincis kartą atvyko čia 1491 metais tam, kad nusipirktų siuvinių pagrindiniam Milano katedros altoriui.

123rf.com nuotr./Lefkaros miestelis garsus savo siuviniais
123rf.com nuotr./Lefkaros miestelis garsus savo siuviniais

Rovinis, Kroatija

Šis miestas turi senamiestį, kuriame nevažinėja automobiliai, stovi venecijiečių eros spalvų namai, įsikūrę aplink žvejybinį uostą. Rovinį taip pat puošia gražios bažnyčios, stūksančios ant kalvų.

Tačiau turistų pamėgtame Kroatijos kurorte galima ne tik grožėtis architektūra, bet ir pasimėgauti skaniais vietiniais patiekalais, kurie šiek tiek primena itališką virtuvę.

123rf.com nuotr./Gerai atpažįstami Rovinio pastatai
123rf.com nuotr./Gerai atpažįstami Rovinio pastatai

Soglio, Šveicarija

Austrų dailininkas Giovanni Segantini šį miestą apibūdino kaip vartus į rojų. Todėl nenuostabu, jog čia galima sutikti daugybę turistų. Tuomet, kai nėra padengtas sniegu, miestas Šveicarijos Alpėse, garsėja ryškiaspalvėmis gėlėmis.

123rf.com nuotr./Soglio miestelis Šveicarijoje
123rf.com nuotr./Soglio miestelis Šveicarijoje

Visbis, Švedija

Visbis yra miestas Gotlando saloje, priklausančioje Švedijai. Tai – populiarus skandinavų kurortas, kuriame galima pamatyti unikalią viduramžių architektūrą, įtrauktą į UNESCO paveldo sąrašą. Jei norite patirti, kas yra šiaurietiška egzotika – šis miestas būtent toks.

123rf.com nuotr./Visbis
123rf.com nuotr./Visbis

Setenil de las Bodegas (Setenilis), Ispanija

Šis miestas visame pasaulyje garsus, nes yra įsikūręs kalno tarpeklyje, kyšančiame po kalnu ir tuo pačiu metu įsispraudusiame tarp milžiniškų uolų. 

Andalūzijoje esančio miestelio, kuriame gyvena tik keli tūkstančiai žmonių, istorija siekia XII amžių, kai regioną valdė arabai. Archeologiniai tyrinėjimai rodo, kad regiono urvuose buvo gyvenama net 20 000 m. pr. Kr.

Tačiau turistus labiausiai vilioja neįprasta miesto vieta ir kilmės istorija, apipinta legendomis.

123rf.com nuotr./Setenil de las Bodegas Ispanijoje
123rf.com nuotr./Setenil de las Bodegas Ispanijoje

Piranas, Slovėnija

Piranas – tai venecijiečių stiliaus miestas Adrijos jūros pakrantėje. Čia galima pasigrožėti žvejybiniu uostu, autentiška turgaus aikšte, daugybe bažnyčių, kurių ieškant galima pasiklysti siaurutėse gatvelėse.

Be viso to, čia apsilankę turistai negaili komplimentų vietiniams žuvies restoranams.

123rf.com nuotr./Tartini skveras Pirane
123rf.com nuotr./Tartini skveras Pirane

Vlkolinecas, Slovakija

Tai dar vienas miestas, kuris įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą, dėl savo unikalios architektūros. Miestelyje yra 45 originalią Vidurio Europos architektūrą išsaugoję pastatai. Būtent jie – didžiausias traukos objektas tūkstančiams miestelyje apsilankančių turistų.

123rf.com nuotr./ Vlkolinecas gyvenvietė
123rf.com nuotr./ Vlkolinecas

Marianske Laznės, Čekija

Šis kurortas, įsikūręs kalnų papėdėje, gerai žinomas vandens ir grožio procedūrų mėgėjams. Teigiama, kad nuo senų laikų garsūs kompozitoriai, inteligentai ir aristokratai atvykdavo pailsėti į Marianske Lanzės kurortą ir grįždavo namo pasisėmę sveikatos ir teigiamos energijos.

123rf.com nuotr./Marianske Laznės mieste dainuojantis fontanas
123rf.com nuotr./Marianske Laznės mieste dainuojantis fontanas

Kvedlinburgas, Vokietija

Kvedlinburgas – miestas Vokietijoje Harco kalnų masyvo papėdėje, prie Bodės upės. Jame gausu romantikos architektūros bei jugendo stiliaus vilų, pastatytų dar praėjusiame amžiuje.

Kvedlinburgas – praeitį menantis, tačiau į ateitį orientuotas miestas. Jame gausu muziejų, jaukių kavinių, tad turistai tikrai nenuobodžiauja.

123rf.com nuotr./Kvedlinburgo senamiestis
123rf.com nuotr./Kvedlinburgo senamiestis

Bernkastelis-Kusas, Vokietija

Bernkastelis-Kusas pripažintas kaip vienas mėgiamiausių kurortų Vokietijoje. Šis miestas yra pačioje vynuogių augintojų regiono širdyje ir turistus žavi 17 amžiaus stiliaus architektūra. Viduramžius menantis turgus – vienas iš populiariausių traukos objektų. 

Golyazi, Turkija

Golyazi – istorinis miestas, esantis šalia Uluabat ežero. Įkurtas dar Romos imperijos laikais, miestelis išsaugojo unikalią to meto architektūrą. 

123rf.com nuotr./Golyazi kaimas
123rf.com nuotr./Golyazi kaimas

Reine, Norvegija

Reine miestelis, esantis vienos iš Lofoteno salų pakrantėje, vadinamas Šiaurės Norvegijos siela. Nuostabūs gėlėmis nusėti laukai, dramatiškos uolos ir kalnai traukia turistus iš viso pasaulio.

123rf.com nuotr./Reine miestelis
123rf.com nuotr./Reine miestelis

Šopronas, Vengrija

Šiaurinėje Vengrijos dalyje Alpių papėdėje esantis miestas turistus pirmiausia sužavi įstabios architektūros ir natūralios gamtos harmonija. Be to, vyno gurmanai žino, jog šiame mieste gali paragauti daugybės skirtingų rūšių vynų.

123rf.com nuotr./Šopronas
123rf.com nuotr./Šopronas

Koprivštica, Bulgarija

Būtent šiame mieste 1876 metais prasidėjo kova už nepriklausomybę, todėl tai labai svarbi vieta Bulgarijos istorijai.

Čia apsilankiusius turistus Koprivštica užburia nuostabiais Antibalkanų kalnų masyvo ir vingiuotos Topolnicos upės peizažais.

123rf.com nuotr./Koprivshtitsa, Bulgarija
123rf.com nuotr./Koprivštica, Bulgarija

Porvas, Suomija

Porvas yra antras seniausias miestas Suomijoje. Jis įkurtas dar XIV amžiaus pradžioje. Miesto struktūra nepakitusi nuo ankstyvųjų viduramžių, siauros ir klaidžios gatvės bei mediniai namai turi nepaprasto žavesio.

123rf.com nuotr./Porvoo
123rf.com nuotr./Porvo miestas įsikūręs šalia upės

Saint-Cirq-Lapopie, Prancūzija

Viduramžių laikų miestas, turintis net 13 istorinių pastatų, esančių ant kalvos 300 pėdų virš Saint Clinq Lapopie ežero. Aprašyti juos visus tiesiog neįmanoma, bet apsilankius šioje vietoje įspūdžiai liks visam gyvenimui.

Riquewihr, Prancūzija

Garsiame Elzaso vyno augintojų regione, Riquawihr yra vadinamas gražiausiu kaimeliu. Iki šių dienų yra išlikusi viduramžius menanti architektūra, o daugelis karkasinių namų siaurose gatvelėse, regis, nepasikeitę nuo XVI amžiaus.

123rf.com nuotr./Riquewihr miestelis Prancūzijoje
123rf.com nuotr./Riquewihr miestelis Prancūzijoje

Sint Martens Latemas, Belgija

Mažas miestelis, esantis Rytų Flandrijoje, yra vadinamas dailininkų namais. Čia tiesiai po nosimi esantys nuostabūs gamtos vaizdai įkvėpė tokius garsius tapytojus kaip Gustave'as de Smet ir Constant'as Permeke.

Todėl neabejojame, kad Sint Martens Latemas labiausiai patiktų tiems, kurie nori pasisemti naujų idėjų ir įkvėpimo.

Zalipie, Lenkija

Kaimas, esantis pietinėje Lenkijos dalyje, geriausiai žinomas dėl sudėtingai ir įdomiai dekoruotų kotedžų. Pasak istorikų, toks išskirtinis dizainas buvo sukurtas vietinių moterų daugiau nei prieš šimtą metų. O dabar tai – miesto išskirtinumas.

Monsanto, Portugalija

Monsanto – miestelis esantis kalno viršūnėje, rytinėje Portugalijos dalyje. Didžioji dalis architektūrinių statinių čia įsikūrę tarp milžiniškų uolų, kurios pavieniams pastatams net atstoja namų sienas ir lubas.

123rf.com nuotr./ Monsanto miestelis Portugalijoje
123rf.com nuotr./ Monsanto miestelis Portugalijoje

Ochridas, Makedonija

Ochridas – miestas, esantis šalia tokį patį pavadinimą turinčio ežero. Ši vieta yra įtrauktų į UNESCO kultūros ir gamtos saugomų objektų sąrašą.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Kitokios kelionės“ Makedonijoje: geriausias būdas pažinti vietinius – avarijos

123rf.com nuotr./Šv. Jono bažnyčia prie Ochrido ežero
123rf.com nuotr./Šv. Jono bažnyčia prie Ochrido ežero

Kotoras, Juodkalnija

Tai vieta, džiuginanti nuostabia Venecijos įkvėpta architektūra bei siauromis gatvelėmis, išklotomis baltais akmenimis. Be to, tokie pavadinimai kaip „Pieno gatvė“ ar „Duonos aikštė“ žadina smalsumą apsilankyti ir susipažinti su vietine kultūra.

123rf.com nuotr./Kotoras
123rf.com nuotr./Kotoras

Gūra Humorulujus, Rumunija

Gūra Humorulujaus miestelis yra šalia Moldovos ir Humour ežero, šiaurinėje Rumunijos dalyje. Jame gausu spalvingų pastatų, stovinčių kalnų papėdėje, o turistams itin malonūs vietiniai žmonės taip ir vilioja sugrįžti vėl.

123rf.com nuotr./Varpinė ir bažnyčia Gura Humorului kaimelyje
123rf.com nuotr./Varpinė ir bažnyčia Gūra Humorulujaus kaimelyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius