Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

50 filmų, kurie įkvėps jus šokti nuo sofos ir keliauti (I)

Prieš pradėdama keliauti po Europą ir už jos ribų, peržiūrėjau visus įmanomus filmus kelionių tematika. Kai kuriuos iš jų – po kelis kartus. Vieni patiko, kiti pralinksmino, o treti taip įkvėpė, kad ne tik pradėjau keliauti, bet ir aplankiau vietas, kuriomis žavėjausi varvindama seilę prieš kompiuterio ekraną.
„Valgyk, melskis ir mylėk“
„Valgyk, melskis ir mylėk“ / Kadras iš filmo
Temos: 1 Kinas

Įsivaizduodavau, ką būčiau sakiusi, kur būčiau ėjusi ar kaip pasielgusi, jei būčiau buvusi viena iš filmo herojų. Dažniausiai svajodavau, kad esu pagrindinė herojė ir apie mano nuotykius yra kuriami kino filmai.

Jei ir jūs vis dažniau ištraukiate iš spintos apdulkėjusį lagaminą, pavartote tik Turkijos vizą saugantį pasą, galbūt atėjo metas pakelti sparnus. Dalijuosi su jumis 50-čia filmų, tarp kurių tikrai rasite tą, kuris pažadins jūsų žiemos miegu užmigusio keliautojo dvasią. Gero žiūrėjimo ir susitiksime kažkur kitoje planetos pusėje, kur sėdėsime nuleidę kojas ant pasaulio krašto. P.S. Pateiktų filmų eiliškumas reikšmės neturi.

1. Džiulė ir Džiulija / Julie & Julia (2009)

Filme pasakojama apie iššūkių pasiilgusią sekretorę Julie Powell iš Niujorko, kuri yra didelė virtuvės šefės Julios Child gerbėja. Moteris nusprendžia kiekvieną dieną ištisus metus pagaminti po naują patiekalą iš dievaitės knygos ir viską aprašyti savo tinklaraštyje.

2. Viskas ore! / Up In the Air (2009)

Pagrindinis veikėjas keliauja po pasaulį, kad atleistų žmones iš darbo. Nepaisant neįprasto ir nemalonaus darbo, jis mėgaujasi gyvenimu „ant lagamino“, tačiau tik iki tol, kol jam paskiriama nauja ir jauna kolegė.

3. 180 laipsnių į Pietus /180º South (2010)

Tai filmas apie tris draugus, kurie 1968 metais leidžiasi į kelionę iš Kalifornijos į Pietų Ameriką, kur banglentėmis gaudo įspūdingiausias gyvenimo bangas. Galiausiai, po kelių mėnesių kelionių, jie atvažiuoja į Patagoniją, kur nusprendžia įkopti į Fitzroy viršūnę.

4. Viena savaitė / One Week (2008)

Ką darytumėte, jei jums liktų gyventi tik viena savaitė? Tokį klausimą sau uždavė filmo herojus, išgirdęs negailestingą diagnozę. Nors netrukus turėjo vesti, jis leidosi į kelionę motociklu, kad rastų savo gyvenimo prasmę.

5. Taip pat ir tavo mamą / Y Tu Mama Tambien (2001)

Du jaunuoliai leidžiasi į kelionę link egzotiško paplūdimio ir į savo kompaniją priima vyresnę moterį, kuri bėga nuo neištikimo vyro. Per keturias dienas vaikinai gauna įsimintiniausias gyvenimo pamokas ir patiria išbandymus, susijusius su alkoholiu, sekso žaidimais ir jausmais.

6. Susitikimai pasaulio krašte / Encounters At the End of the World (2007)

Tai filmas apie 1200 Antarktidos tyrimų centre gyvenančių ir dirbančių žmonių iš viso pasaulio. Kariniu lėktuvu į bazę nugabentas filmo režisierius kalbina bankininkus, filosofus, mokslininkus, metusius įprastą gyvenimą ir pasirinkusius gyventi šiame atokiame pasaulio taške.

7. Prieš pakratant kojas / The Bucket List (2007)

Milijonierius ir automobilių mechanikas yra nepažįstamieji, vienu metu atsidūrę toje pačioje ligoninės palatoje. Vyrus sieja vos keletas dalykų, vienas jų – noras prieš mirtį padaryti tai, apie ką visuomet svajojo.

8. Mano Afrika / Out of Afrika (1985)

Septynis „Oskarus“ pelnęs filmas apie aristokratę, nukeliavusią paskui savo vyrą į Afriką vien tam, kad sužinotų, jog šis jai neištikimas. Netrukus jos širdyje užgimsta meilė medžiotojui, kuris mėgaujasi paprastu gyvenimu, kitokiu, nei įpratusi gyventi pagrindinė filmo herojė.

9. Kaip dar toli? / How Much Further (2006)

Filmas apie du keliautojus ir kaip jų supratimą apie gyvenimą pakeitė žmonės, sutikti keliaujant autostopu.

10. Nesibaigianti vasara / The Endless Summer (1966)

Kas gali būti geriau už nesibaigiančią vasarą? Dokumentinio filmo režisierius seka paskui du banglentininkus, dalyvaujančius konkursuose visame pasaulyje.

11. Nerūpestingas keliautojas / Easy Rider (1969)

Tai istorija apie du hipius, keliaujančius „Harley“ motociklais po Ameriką, kad rastų atsakymus į dvasinius klausimus.

12. Keliavimo menas / The Art of Travel (2008)

Ką tik mokyklą baigęs filmo herojus ketino vesti savo mokyklos meilę, tačiau planai žlunga ir į medaus mėnesį Centrinėje Amerikoje vaikinas leidžiasi vienas. Ten prisijungia prie užsieniečių grupės ir leidžiasi į didžiausią savo gyvenimo nuotykį.

13. Žemėlapis šeštadieniui / A Map for Saturday (2007)

Jei kada nors svarstėte, ką reiškia keliauti po pasaulį, šis filmas jums. Dokumentiniame filme pasakojamos ne tik vietinių žmonių istorijos, bet ir keliautojų. Ką reiškia būti kelyje aplink pasaulį?

14. Viki Kristina Barselona / Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vienas nuotaikingiausių ir erotiškiausių Vudžio Aleno filmų, nufilmuotų saulėtoje Barselonoje. Tai filmas apie jausmus, aistrą, viliojimo meną, nuotykius. Jame yra viskas, ko reikia gerai romantinei komedijai, o ką jau kalbėti apie viliojančius Katalonijos vaizdus.

15. Į kelią: Indija / Hit the Road: India (2013)

Tai dokumentinis filmas apie du draugus, kurie leidosi į 12 dienų rikšų ralį Indijoje.

16. Romanas su brangakmeniu / Romancing the Stone (1984)

Populiari nuotykinių romanų autorė leidžiasi į kelionę į Pietų Amerikos džiungles, kur tikisi rasti niekšus, pagrobusius jos seserį. Pakeliui ji sutinka vyrą, kuris atrodo lyg nužengęs iš romano.

17. Kelyje su Dardžylingu / The Darjeeling Limited (2007)

Nuotaikingas filmas apie tris brolius, susitikusius Indijoje daugiau nei po metų nebendravimo. Traukiniais keliaudami per visą Indiją jie ne tik iš naujo vienas kitą pažins, bet ir bandys rasti seniai matytą motiną.

18. Paplūdimys / The Beach (2000)

Tai filmas, išgarsinęs Tailande esančią Pi Pi salą. Nepaprasto grožio paplūdimyje yra įsikūrusi keliautojų iš viso pasaulio bendruomenė, bandanti gyventi pagal savo susikurtas taisykles toli nuo civilizacijos. Iki tol, kol vienas amerikietis su dviem draugais gauna žemėlapį į šią atokią salą.

19. Žiedų valdovo trilogija / The Lord of the Rings (2001, 2002, 2003)

Naujojoje Zelandijoje nufilmuoto fantastinio filmo trilogija užburia ne tik magija, bet ir gamtos grožiu. Šis filmas Naująją Zelandiją išgarsino visame pasaulyje, jo gerbėjai iki šiol keliauja aplankyti vietų, kuriose buvo nufilmuota garsioji trilogija.

20. Septyneri metai Tibete / Seven Years In Tibet (1997)

Istorija apie garsų ir arogantišką vokiečių alpinistą, kuris papuola į kalėjimą Indijoje. Pasprukęs iš jo per Himalajų kalnus jie leidžiasi tolyn, kol pasiekia Tibetą. Ten alpinistas susipažįsta su dar berniuku Dalai Lama.

21. Valgyk, melskis ir mylėk / Eat Pray Love (2010)

Tai filmas, pastatytas pagal amerikiečių žurnalistės 2006 metais išleistą to paties pavadinimo knygą. Jame pasakojama apie moterį, kuri po nelaimingos santuokos leidžiasi į dvasinę kelionę po Italiją, Indiją ir Indonezijos salą Balį, kur sutinka savo būsimą vyrą.

22. Slaptas Volterio Mičio gyvenimas / The Secret Life of Walter Mitty (2013)

Istorija apie kuklų biuro darbuotoją, kuris gyvena pilką ir nuobodų gyvenimą. Bėgdamas nuo jo vyras pasineria į svajonių ir savo sukurtų istorijų pasaulį. Tačiau vieną dieną iškyla grėsmė jo darbui ir jis leidžia į tikrą nuotykį, šį kartą – neišgalvotą.

23. Laukinė / Wild (2014)

Gyvenime pasiklydusi, motinos mirtį, skyrybas išgyvenusi Šeril netikėtai leidžiasi į 1771 kilometro kelionę, kurioje bando surasti save, atsikratyti visų priklausomybių. Pagal tikrus įvykius sukurtas filmas įtraukia savo tikrumu ir atvirumu.

24. Atgal į gamtą / Into the Wild (2007)

22-erių absolventui visas gyvenimas ir daug žadanti ateitis prieš akis, tačiau vaikinas neskuba tuo pasinaudoti. Vietoje to, filmo herojus leidžiasi keliauti į nežinomybę, kurioje išmoktos pamokos pakeis jį ir jo gyvenimą visam laikui.

25. Kelionė / The Way (2010)

Amerikiečių gydytojas Tomas keliauja į Prancūziją, kad parsivežtų savo sūnaus, kuris žuvo piligrimų kelyje, palaikus. Ten nukeliavęs jis pats leidžiasi keliauti Šv. Jokūbo keliu ir pratęsti sūnaus kelią. Netikėtai kelyje jis suvokia, ką iš tikrųjų reiškia gyventi.

Tęsinys – kitoje dalyje, jos ieškokite rytoj.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius