-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 mirtinos keliautojų nuodėmės

Vis daugiau keliaudami po pasaulį draugų kompanijoje dažnai įsiveliame į diskusijas, kas geresnis keliautojas, o kam sekasi blogiau. Vis dėlto tenka pripažinti, kad tokio termino, kaip „blogas keliautojas“ ar „geras keliautojas“ iš vis negali būti.
Kiekvienas keliautojas kelyje susiduria su sunkumais
Kiekvienas keliautojas kelyje susiduria su sunkumais / 123rf.com nuotr.

Kelyje kiekvienam gali nutikti nesėkmių ir neįtikėtinų nuotykių, tačiau yra ir sąrašas nuodėmių, kurias kelionėje padaro ir „geri“, ir „blogi“ keliautojai. Kad nekartotumėte daugelio keliautojų klaidų ir kelionėje negadintume nuotaikos sau ar aplinkiniams, siūlome įsigilinti į šį sąrašą.

Nuodėmė Nr. 1: Persūdyti su pigiu keliavimu

Kelionė taupant pinigus be abejonės turi savų privalumų. Toks keliavimo būdas jus nutolina nuo sąskaitų ir kreditinių kortelių pasaulio. Jūs išsimiegate ir pavalgote daug pigiau nei tai darytumėte kelių žvaigždučių viešbučiuose ar restoranuose.

M. Vadišio nuotr./Kartais norint sutaupyti tenka miegoti ir autobusų stoty
M. Vadišio nuotr./Kartais norint sutaupyti tenka miegoti ir autobusų stoty

Vis dėlto atsiranda ir tokių keliautojų, kurie pigią kelionę nori padaryti iš viso nemokamą. Ypač daug tokių galima sutikti Indijoje. Jie derasi su vietiniais tol, kol prekybininkas apsiverkia iš nevilties, jie miega traukinių peronuose, valgo tik virtus ryžius, neperka jokių daiktų ir suvenyrų, verčiau keliauja ant autobuso stogo nei įsigyja nupigintą kelionės bilietą.

Kai pasakoja apie tai, kiek daug jie sutaupė, tokie keliautojai dažniausiai pamiršta, kad pigios kelionės esmė, nors ir mažais pinigais, tačiau padėti vietiniam verslui, šalies žmonėms, kurie teikia pigias paslaugas. Laikyti pinigus kažkur paslėpus, o po to girtis kaip išgyvenote šalyje pigiau nei vietiniai, visada paliks bloga įspūdį aplinkiniams ar net draugams, kurie klauso istorijų.

Nuodėmė Nr. 2: Duoti pinigų išmaldos prašytojams

Visi buvome tokiose situacijose: jūs vaikštote po vaisiais nukrautą turgų arba valgote savo pietus kažkur

sxc.hu nuotr./Kelionėje niekada neduokite išmaldos vaikams
sxc.hu nuotr./Kelionėje niekada neduokite išmaldos vaikams

gatvėj ant laiptų, kai vietinis benamis su nutįsusiomis rankovėmis priverčia akis nudelbti žemyn. Tokiam žmogui dar daugelis gali atsispirti nedavęs grašio, tačiau jei prie mūsų prieina mažas vaikiukas su blizgančiomis akimis ir paprašo pinigų  – dažniausiai susilydome.

Atsiminkite, kad duodami pinigų gatvės vaikui, darote jam ir visai šaliai meškos paslaugą. Niekam nebus geriau nuo vieno ar kito paaukoto dolerio besivystančioje šalyje. Vaikas dažniausiai juos atiduos suaugusiam globėjui, kuris net tingi dirbti, todėl kad aplinkui daug pinigingų turistų. Kur bebūtumėte – Afrikoje, Azijoje ar Pietų Amerikoje – duodami pinigą išmaldos prašytojui, paskatinate dar kelis tokius pat neturtingus žmones eiti į gatvę. Tai geras verslas.

Tikrai norėdamas padėti gatvės vaikui, geriau paaukokit pinigų, maisto ar drabužių jais besirūpinančiai organizacijai ar pats atlikite savanorišką darbą kitoje šalyje.

Nuodėmė Nr. 3: Užsibūti kelyje per ilgai

Jei iškeliaujate ir neplanuojate, kada grįšite namo, tada viskas gerai – esate pasiruošęs kelyje būti kiek reikės.

Tačiau jei susiplanavote kelionės laiką ir užsibūnate ilgiau, beveik visada pasidarysite irzlus, galvosite daugiau apie namus nei mėgausitės pratęsta kelione. Pradėsite skaičiuoti papildomai išleidžiamus pinigus, norėsite sutilpti į suplanuotą biudžetą ir tada jau niekas nebegalės su jumis susikalbėti.

Pradės nervinti kalbos barjeras, kurį ankščiau traktavote kaip iššūkį ar nekreipėte dėmesio, kiekvienas krustelėjimas toliau nuo gyvenamos vietos pasidarys varginantis ir nebeįdomus, o penktą dieną tas pats paplūdimys irgi pasirodys nuobodus.

Taigi, viena didžiausių nuodėmių, kurią padaro keliauninkai – užsibūna kelyje per ilgai ir patampa nervų kamuoliais.

Nuodėmė Nr. 4: Negerbiate kitos kultūros

Tai gali būti nekalta klaida, kai Egipte prie viešbučio baseino ar vaikščiodami po muziejų netinkamai apsirengiate, per daug apsinuoginate. Galbūt tai nepastebėtas jūsų paties išsišokimas, kai apsimaunate karines kelnes ką tik pilietinio karo nuvargintoje šalyje. Tie kurie maišo pasaulį skersai išilgai tokių klaidų nebedaro, tačiau nepamirškite pagalvoti du kartus prieš darydami vienokį ar kitokį veiksmą būdami visai kitoje kultūroje.

Alaus gėrimas viešoje vietoje, aptempti drabužiai ar dar daug įvairių kultūrinių skirtumų galbūt ir nesukels labai daug problemų kelyje, tačiau vietinių gyventojų burnoje po jūsų viešnagės paliks nemalonų skonį. Ir galbūt ne jūs, bet kiti keliautojai po jūsų sumokės daug didesnę kainą. O kas gi to nori?

Nuodemė Nr. 5: Pasinerti į kultūrą per daug jos nepažįstant

Pabūti tarp kitos kultūros žmonių, tai viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl mes keliaujame. Norime

123rf.com nuotr./Per daug įsijausti į kitos šaliles kultūrą nevertėtų, lygiai taip pat, kaip ir nervintis dėl netikėtų problemų
123rf.com nuotr./Per daug įsijausti į kitos šaliles kultūrą nevertėtų, lygiai taip pat, kaip ir nervintis dėl netikėtų problemų

išbandyti originalius kvapus, pamatyti neįprastą architektūrą, išmokti užsienio kalbos ir patirti visai naujas tradicijas, kurios dažniausiai susijusios su kita religija. Vis dėlto kartais tenka matyti keliautojų, kurie nueina per toli.

Jie vilki kimono, sarius ar mantijas net ir kasdieniuose darbuose. Jie prisiekia niekada daugiau nesidėti į burna vakarietiško sumuštinio ir valgyti tik vietinį maistą ar net pradeda žeminti savo tautiečius ir sakyti kaip jie blogai gyvena.

Gerbti kita kultūrą yra viena, tačiau pristatyti ją kaip savo paties – dažnai gali sukelti pasipiktinimą. Tikrai nėra blogai vilkėti tinkamai tinkamomis progomis, tačiau tradiciniai drabužiai dažniausiai susiję su daugeliu religinių nuostatų, kurių nežinant, toks drabužis ant jūsų paties gali atrodyti juokingai. Tas pats su galvos skutimusi, taturuotėmis, auskarais ir kitais kultūriniais simboliais.

Nuodėmė Nr. 6: Tikėti, kad viskas kelionėje klosis pagal planą

Jokio skirtumo kiek metų jau keliaujate per pasaulį, tačiau kelyje dalykai visada klosi ne taip kaip tikėsitės ar norėsit. Traukiniai genda, viešbučiai persipildo, lankytini objektai užsidaro būtent tą dieną, kai esate mieste, apsinuodijate maistu tada, kai laukia puikus nuotykis gamtoje.

Raktas į gerą nuotaiką – priimti visas nesėkmes kaip sudėtinę kelionės dalį. Tikėdamiesi, kad viskas kelyje bus taip kaip tikėjotės, tik dar labiau apkartina jūsų kelionę vėliau. Be to, juk tiek daug žavesio yra kelionėje, kurios negali prognozuoti. Kiekviena nauja diena atneša naujų iššūkių.

Net jei kas ir nesiseka, visada pagalvokite, kad kelionės ar atostogų metu jums nereikia sėdėti darbe, nebūtina niekam atsiskaityti ar būti laiku reikiamoje vietoje.

Nuodėmė Nr. 7: Kitų keliautojų apkalbėjimas ir vertinimas

Sakoma, kelionė praplečia pasaulėžiūrą, todėl dažniausiai jūs ir tikitės iš sutiktų keliautojų daugiau tolerancijos ir supratimo. Tačiau labai dažnai sutiksite keliautojus, kurie elgiasi atvirkščiai. Jie pasilieka ilgiau kitoje vietoje, dažniau nuklysta nuo pagrindinio kelio, vežasi mažiau bagažo ar yra tiesiog snobai. O štai tokie žmonės žiūri iš aukšto į kitus, „paprastesnius“ keliautojus, neatitinkančius jų standarto.

Klausant tokių apkalbų visada kyla klausimas, kodėl mes taip labai jaudinamės dėl kitų žmonių atostogų ar kelionių. Kam rūpi, jei kas užsisako turistines keliones vietoje savarankiško keliavimo ar apsistoja penkių žvaigždučių viešbutyje vietoje jaukių nakvynės namų. Svarbiausiai, kad visiems būtų smagu.

Jei leisite laiką skirstydami „gerus“ keliautojus ir „blogus“, tiesiog galite susigadinti sau ir kitiems nuotaiką kelionėje, kai tuo metu turistinę kelionę užsisakęs atostogautojas praleis dvi geriausias savo gyvenimo savaites egzotiškoje šalyje.

Informacija parengta pagal bootstnall.com info.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius