Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ar ilgąjį savaitgalį galima su vaikais nuvykti į kaimynines šalis – Latviją ar Lenkiją?

Nemaža dalis gyventojų yra nusprendę pasinaudoti proga ir susikurti ilgąjį savaitgalį. Pasiėmus laisvą penktadienį, galima net keturias dienas mėgautis poilsiu. Taisyklėms į svečias šalis nuolat besikeičiant, ne vienam iškyla klausimas – ar galima trumpam nuvykti į kaimynines šalis, Lenkiją ar Latviją? Kokius reikalavimus reikia atitikti? Ar reikės grįžus izoliuotis? Kokios taisyklės galioja vaikams?
Trzesacz, Lenkija
Trzesacz, Lenkija / 123rf.com nuotr.

Ar reikės grįžus izoliuotis?

Ne, tačiau taisyklės grįžtantiems iš Latvijos ir Lenkijos skiriasi.

Jeigu esate pilnai paskiepytas nuo koronaviruso arba persirgęs (ne seniau nei prieš 180 d. ir turite tai patvirtinantį med. įstaigos išrašą) – tuomet viskas ramu, sukti galvos dėl grįžimo taisyklių nereikia. Tereikia prieš atvykstant į Lietuvą, ne anksčiau nei 48 val. iki kelionės pradžios, užpildyti anketą ir gauti QR kodą.

Tiek Lenkija, tiek Latvija šią savaitę nėra įtrauktos į Lietuvos sudaromą paveiktų šalių sąrašą. Tai reiškia, kad grįžus iš jų nereikės izoliuotis.

Tačiau taisyklės dėl COVID-19 testo skiriasi. Grįžus iš Lenkijos šią savaitę COVID-19 testo nereikia, nes šalis yra priskirta žaliajai zonai.

Tuo tarpu Latvija yra geltonojoje. Tai reiškia, kad grįžtantiems iš Latvijos privalomas tyrimas dėl COVID-19 (PGR arba antigeno testas).

PGR tyrimas dėl COVID-19 turi būti atliktas ne seniau nei prieš 72 val. iki atvykimo į Lietuvą ir gautas neigiamas atsakymas, antigeno testas turi būti atliktas ne seniau nei prieš 48 val. iki atvykimo į Lietuvą ir gautas neigiamas atsakymas. Testą dėl COVID-19 privaloma turėti asmenims nuo 16 metų imtinai.

Jeigu vykstate savo transportu, galioja išimtis – testą galima pasidaryti ir jau grįžus. Tuomet privalu per 24 val. nuo atvykimo registruotis ir atlikti tyrimą Lietuvoje.

Vaikams iki 16 m. nėra reikalavimo atvykstant į Lietuvą turėti neigiamą tyrimo atsakymą.

Kokios taisyklės galioja vykstantiems į Latviją?

Visiems bet kokiu būdu iš bet kurios valstybės keliaujantiems į Latviją arba vykstantiems per šalį tranzitu privaloma ne anksčiau kaip prieš 48 valandas iki Latvijos Respublikos sienos kirtimo užpildyti keliautojo anketą covidpass.lv ir išsaugoti QR kodą.

Be apribojimų iš Lietuvos į Latviją gali atvykti:

  • pilnai nuo COVID-19 paskiepyti asmenys, praėjus 15 dienų po vakcinacijos kurso pabaigos, ir turintys tai patvirtinantį dokumentą asmenys;
  • Covid-19 liga persirgę asmenys, kai nuo pirmo teigiamo SARS RNS tyrimo yra praėję ne daugiau nei 180 d., ir turintys tai patvirtinantį dokumentą asmenys;
  • Turintys ne anksčiau nei prieš 72 val. atlikto PGR (angl. PCR) SARS-CoV-2COVID-19 ARBA ne anksčiau nei prieš 24 val. yra atlikto SARS-CoV-2 antigeno tyrimo neigiamą rezultatą.

Latvija pripažįsta ES skaitmeninį COVID pažymėjimą, tai paprasčiausia savo sveikatos statusą įrodyti su juo. Kaip pažymėjimą pasiimti, skaitykite čia.

Ar į Latviją gali vykti vaikai?

Vaikams iki 12 metų amžiaus COVID tyrimų ir izoliuotis nereikia.

Latvija Lietuvą yra priskyrusi geltonajam sąrašui – aukštos rizikos šalims. Iš tokių šalių atvykstantiems vaikams nuo 12 iki 18 metų yra privaloma izoliacija. Izoliacija taip pat privaloma ir vaikus iš aukštos ir ypač aukštos rizikos šalių į ar per Latviją lydintiems nevakcinuotiems ir nepersirgusiems suaugusiems.

Latvija paveiktų šalių sąrašą skelbia kiekvieną penktadienį, ir jis įsigalioja ne pirmadienį, kaip yra Lietuvoje, o jau šeštadienį. Ar Lietuvos statusas gali keistis šį penktadienį? Sunku pasakyti, priklausys nuo kasdienio naujų COVID-19 atvejų skaičiaus mūsų šalyje. Kol kas atrodo, kad sergamumas tik mažėja, tad turėtumėme likti geltonojoje zonoje. Naują sąrašą penktadienį bus galima pasitikrinti čia.

Plačiau apie taisykles vykstant į Latviją rasite URM puslapyje: https://keliauk.urm.lt/location/latvija

Kokios taisyklės galioja vykstantiems į Lenkiją?

Lenkija taip pat pripažįsta ES skaitmeninį COVID pažymėjimą, ir atvykstantiems taiko panašias taisykles kaip Latvija.

Keliaujantiems į/per Lenkiją asmenims, paskiepytiems nuo COVID-19 (turi praeiti 14 parų po vakcinavimo), persirgusiems (ne seniau, negu prieš 6 mėn.) arba turintiems neigiamą COVID-19 testo rezultatą (ne senesnį nei 48 val. iki Lenkijos sienos kirtimo), karantinas netaikomas. Tyrimas gali būti arba PGR, arba antigenų.

Ar į Lenkiją gali vykti vaikai?

Lenkijos įstatymuose, susijusiuose su apribojimais dėl pandemijos, yra numatyta išimtis vaikams. Vaikams iki 12 metų nereikia daryti testo, jeigu jie keliauja su suaugusiais, paskiepytais nuo COVID-19 ar turinčiais neigiamą COVID-19 testo rezultatą.

Plačiau apie taisykles vykstant į Lenkiją rasite čia: https://www.gov.pl/web/lietuva/lenkija-kelions-ir-apribojimai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius