Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Atostogos Turkijoje: ar ten saugu, kurį kurortą rinktis ir apie ką nekalbėti

Turkija – viena labiausiai numylėtų lietuvių atostogų krypčių, tačiau dažnas jos taip ir nepažįsta. „Jeigu sėdi už viešbučio tvoros, koks skirtumas, kokia šalis už tos tvoros“, – ironizuoja žurnalistė Aušrinė Šėmienė. 15min studijoje Turkiją pamilusi keliautoja papasakojo, ką visgi reikia žinoti prieš vykstant atostogų į šią šalį ir kaip joje pasisemti visko, ką ji siūlo geriausia.
Skrydis oro balionu Kapadokijoje, Turkijoje
Skrydis oro balionu Kapadokijoje, Turkijoje / Vida Press nuotr.

„Turkija traukia ne tik šiltu oru, gražiais paplūdimiais, puikiomis paslaugomis, bet ir savo istorija. Mažoji Azija yra vieta, kur prasidėjo civilizacija – tai šalis, kur galima rasti tiek daug skirtingų ir įvairių dalykų, kur niekur kitur nerasite“, – tikina A.Šėmienė.

Kokie yra turkai?

Turkai yra labai mandagūs, labai paslaugūs, malonūs, vardija A.Šėmienė. „Jeigu jūs elgsitės su jais pagarbiai ir maloniai, jie tikrai atiduos jums visą širdį ir stengsis padėt“, – aiškina ji.

„Jeigu nuvažiuosite į kaimą, kokia babytė jums širdį atiduos. Jie gyvena skurdžiai, bet tikrai atras stiklinaitę arbatos, duonos papjaustys, daržovių iš sodo priskins. Jie padarys viską, kad tik jums būtų gerai“, – pasakoja keliautoja.

Svarbiausia, anot A.Šėmienės, šnekėtis su žmonėmis, rodyti jiems pagarbą, supratimą, ir elgtis taip, kaip jūs norėtumėte, kad su jumis elgtųsi, nežiūrėti į turkus iš aukšto ir nebūti pasipūtusiems.

Kurį kurortą rinktis?

„Visų pirma reikia sugalvoti, ko nori, – pataria A.Šėmienė. – Jeigu nori naktinio gyvenimo, reikėtų važiuoti į Antaliją ar Alaniją“. Jeigu norisi truputėlį prabangesnių atostogų ir pasidairymo aplink kurortą – tuomet verta rinktis Bodrumą, esantį šalia Kleopatros šaltinių ir kitų lankytinų vietų.

„Jeigu važiuojate tik paplūdimio ir viešbučio, tą rasite visuose kurortuose. Jeigu keliaujate, tuomet nuspręsti, ko norite, ir rinkitės pagal atstumą“, – sako žurnalistė.

Ar verta rinktis „viskas įskaičiuota“?

A.Šėmienė pasakoja, kad jos draugai gidai apgailestauja – 90 proc. turistų, deja, toliau nei 300 m nuo viešbučio nenueina. „Jeigu tu sėdi už tvoros, koks skirtumas, už kurios tvoros sėdi, ir kokia šalis už tos tvoros“, – šypteli ji.

Nors programa „viskas įskaičiuota“ gali ir vilioti, pasirinkę ją žinokite, kad neteksite nemažai malonumų, kuriuos gali pasiūlyti Turkija. „Aš rinkčiausi ne tuos didžiuosius tinklinius viešbučius, o boutique stiliaus, kurie turi savo dvasią ir šeimininkus, kurie jums paruoš ypatingus pusryčius, vakarienę“, – pataria A.Šėmienė. Tiesa, jeigu vykstate su vaikais, tai gal bus ne taip patogu.

Beje, Turkijoje reguliariai atgaivinamos diskusijos dėl „viskas įskaičiuota“ programų. Didžiausias jų minusas – begalinis maisto ir resursų švaistymas. Visgi padiskutavus nusprendžiama, kad šio varianto atsisakyti nereikia.

Ką valgyti Turkijoje?

Dar vienas „viskas įskaičiuota“ minusas – neteksite galimybės išbandyti tikrą turkišką virtuvę. „Būtina paragauti gatvės maisto. Visiškai saugu jį valgyti. Aš gal tik nerekomenduočiau gatvėje valgyti midijų, kurios įdarytos ryžiais. Geriau jas valgyti restorane – gatvėje gali ne visada būti šviežios“, – pataria A.Šėmienė.

Visa kita – kebabus, mėsą, žuvį, riestainius – keliautoja pataria išragauti ir mėgautis.

„Turkų virtuvė yra nepaprastai turtinga. Jeigu gyvenate tik tinkliniame viešbutyje, jūs jame rasite įvairų pasirinkimą, bet tai nebus geriausias maistas. Siūlyčiau eiti į tikros turkiškos virtuvės restoranus ir ten, kur turkai patys eina valgyti“, – siūlo ji. Taip pat svarbu pasidomėti prieš pasirenkant restoraną – nesirinkti jo pagrindinėse turistinėse gatvėse, nes dažnai jose esantys net nepriklauso turkams.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stambulas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stambulas

Ar galima gerti vandenį iš čiaupo?

Turkijoje vanduo yra labai švarus, tačiau jis šiek tiek chloruojamas. „Sakyčiau, kad gerti geriau iš buteliukų. Bet jeigu valysitės dantis ir atsigersite kartą per dieną iš čiaupo, nieko neatsitiks“, – sako žurnalistė.

Kuo keliauti po šalį?

A.Šėmienė prisipažįsta Turkijoje kol kas neišbandžiusi traukinių, kurie daugiausiai kursuoja šalies šiaurėje. Tačiau taksi, autobusų ir dolmušų (mikroautobusų) paslaugos čia puikios. Autobusai yra patogūs, jus vaišins užkandžiais ir vandeniu, duos net servetėlių rankoms nusivalyti, o darbuotojai net saloną purkš gaivikliu.

„O kartą tiesiog kaimo bernėkas pasisiūlė pavėžėti 5–7 kilometrus iki vienos vietos, palaukė, kol ją apžiūrėsim, ir tada parvežė iki autobuso“, – apie turkų paslaugumą pasakoja keliautoja.

„Vairavusi nesu, bet Turkija yra vienintelė šalis pasaulyje, kur esu važiavusi šaligatviais... – juokiasi ji. Tokia vairavimo kultūra – jie mėgsta ekstremalius potyrius.“

Kodėl prie Juodosios jūros nėra tokių kurortų kaip prie Viduržemio?

Skaitytojui pasiteiravus, kodėl turizmas dar nėra toks išvystytas prie Juodosios jūros, kelionių po Turkiją ekspertė aiškina, kad ten dar tiesiog nėra sukurtos atitinkamos infrastruktūros.

„Turkai ją įsivaizduoja tokią, kaip prie Viduržemio jūros esančiuose kurortuose – didžiuliai masiniai viešbučiai. Paslaugos šitame regione yra gerokai kuklesnės, bet keliauti ten patiems tikrai rekomenduočiau“, – siūlo ji.

Ypač šis regionas patiks tiems, kurie domisi senovės graikų kultūra, istorija, mitais, kurie žavisi kalnais ir gamta. „Yra didžiuliai kalnai, yra arbatos, kivių plantacijos, auginami riešutai. Ten pamatysite dalykus, kurių niekur kitur nepamatysite“, – tikina A.Šėmienė.

123rf.com nuotr./Viešbutis Turkijoje
123rf.com nuotr./Viešbutis Turkijoje

Ir oras ten šiek tiek kitoks nei prie Viduržemio jūros – vėsiau, sezonas yra trumpesnis. A.Šėmienė pataria kelionei į šį regioną rinktis gegužės ar rugsėjo mėnesius.

Nors lietuviai organizatoriai prie Turkijos Juodosios jūros turistų neveža, nuvykus į Turkiją galima išsirinkti vietinių organizuojamą turą į šį regioną – tiesa, daugiausiai jie yra turkų kalba, bet galima surasti ir angliškų.

Kaip vykti į Turkiją – savarankiškai ar su kelionių organizatoriumi?

„Jeigu važiuojate su šeima, vaikais – tikrai neverta kelti bangų ir kankintis. Pasitikėkite kelionių organizatoriais – jie nuveš, pristatys į vietą, nereikės jums galvoti, kaip nuvažiuoti iš oro uosto ir pan., – pataria A.Šėmienė. – Nesiūlyčiau patiems ieškotis pigiau, nes nepatyrusiam keliautojui ieškojimas pigiau dažnai pasibaigia labai didelėmis išlaidomis. Be to, kelionių organizatoriai daro ir puikias ekskursijas į įvairias vietas.“

Tačiau jeigu norite pamatyti daugiau ir įvairesnės Turkijos – tuomet jau verta planuotis kelionę patiems. „Tada turite galimybę pamatyti vietas, į kurias mūsų organizatoriai kelionių nedaro. O pažiūrėti Turkijoje yra ką“, – tikina ji.

Ar Turkijoje yra saugu turistams?

Lietuvos užsienio reikalų ministerija į tam tikras Turkijos vietas rekomenduoja nevažiuoti. A.Šėmienė pataria – važiuoti gal ir galima, bet prieš tai padarykite namų darbus. „Pasiskaitykite, pasikalbėkite su žmonėmis, nes ten yra tam tikrų apribojimų“, – sako ji.

Tačiau jeigu renkatės poilsį Turkijos kurorte – baimintis tikrai nėra ko. „Mačiau kažkada skaičius, kad tikimybė numirti nuo vėžio yra 1 iš 300, o teroro akto metu – 1 iš 9 mln. Be to, Turkija yra daug saugesnė šalis nei JAV, bet kažkodėl mes nebijome važiuoti į JAV, o į Turkiją bijom“, – stereotipus sklaido A.Šėmienė.

Pasak jos, turistai net nepastebi, kaip aktyviai yra rūpinamasi jų saugumu – juk turistai Turkijai yra labai svarbūs. „Yra ir kameros, ir policininkai, kurie dėvi civilių drabužius. Jie daro viską, kad tik turistams būtų saugu“, – tikina keliautoja.

Net ir vienai moteriai šalyje yra saugu, teigia A.Šėmienė, kuri ir pati viena keliauja po Turkiją. „Tik žinoma, nelįskite į kvailas ir situacijas ir specialiai neprovokuokite, – patarimą, kuris galioja visoms šalims, duoda ji. – Nesu girdėjusi, kad Turkijoje būtų užpuolę moteris vidury gatvės ir išprievartavę, kas vyksta, pavyzdžiui, Indijoje. Kartais atsitinka gal – Lietuvoje irgi atsitinka.“

Ramadano (musulmonų pasninko mėnesio) pabaiga švenčiama su gausybe svečių ir vaišių
Ramadano (musulmonų pasninko mėnesio) pabaiga švenčiama su gausybe svečių ir vaišių

Ar religinės šventės gali sukelti nepatogumų kelionėje?

„Tikrai ne“, – teigia A.Šėmienė. Svarbiausia šventė yra ramadanas – visas mėnuo, kai turkai švenčia, tuo metu patys atostogauja ir keliauja. Šiemet jis bus birželio mėnesį.

Tuo metu didžiausias nepatogumas gali būti nebent tas, kad kainos paprastai būna šiek tiek didesnės, o viešbučiai – labiau užimti.

„Bet ramadano metu jūs irgi galite atrasti labai įdomių dalykų – kaip Saulei nusileidus jie švenčia, kaip valgo, kiek suvalgo“, – juokiasi A.Šėmienė.

Pinigai: kuo atsiskaityti, kaip derėtis, kiek arbatpinigių palikti?

Daugelyje vietų Turkijoje galima atsiskaityti ir kortele, tačiau jeigu norite aplankyti turgų – reikės grynųjų pinigų. Ne bėda, jeigu nepasiėmėte namuose – bankomatų kurortuose yra ant kiekvieno kampo. Atsiskaitinėti galima ir liromis, ir eurais, ir doleriais.

Kalbėdama apie Turkijos turgus, A.Šėmienė pataria nesirinkti turistams skirtų, o susirasti tikrąjį – „kur iš kalnų ir kaimo atvažiuoja babytės ir diedukai su jų išaugintomis daržovėmis, su jų sumaltais prieskoniais, kur atsiveža net gyvą gaidį“. Ten ir bendravimas visai kitoks – keliautoja pasakoja, kad kartą norėjo įsigyti tik tris pomidorus, tai babytė nesutiko už tiek net imti pinigų.

Derybos Turkijoje taip pat vyksta tik turistiniuose turguose. „Parduotuvėse niekas nesidera. O turistams skirtuose turguose, manau, galima nusiderėti kokį trečdalį kainos. Bet tikrai ne kaip arabų šalyse, kur kainą nusimušti galima kelis kartus. Turkas tikrai nesivys jūsų ir nerėks, kad atiduoda už dyką, jūs tik imkit“, – aiškina A.Šėmienė.

J.Lapienytės/15min nuotr./Turkijos žanro klasika: mano pirmoji „viskas įskaičiuota“ patirtis
J.Lapienytės/15min nuotr./Turkijos žanro klasika: mano pirmoji „viskas įskaičiuota“ patirtis

Arbatpinigių Turkijoje taip pat įprasta palikti, paprastai suapvalinama iki 10 lirų, nors už gerą aptarnavimą galima palikti ir daugiau. Viešbučiuose kambarinėms įprasta palikti 5 liras (1 eurą), tiek pat duoti ir lagaminus nešikams.

Kokiomis lauktuvėmis pamaloninti turkus?

„Turkus sunku nudžiuginti, – pripažįsta A.Šėmienė. – Jie be galo myli savo šalį, savo kultūrą, ir šventai įsitikinę, kad viskas, kas geriausia pasaulyje, yra jų šalyje. Ir iš dalies jie teisūs.“

Turkams patinka „Džiugo“ sūris, tačiau jeigu norite ypatingai nustebinti, rinkitės gintarą. „Bet ne bet kokį. Lietuvoje yra juvelyrų, kurie gamina specialius musulmoniškus rožančius iš gintaro. Jeigu nuvešite tokį dalyką – tai bus pati didžiausia dovana, turkai jums turbūt Saulę nukabins nuo dangaus“, – juokiasi keliautoja.

Ar galioja aprangos kodas turistams?

Turkijoje turistams daug kas atleidžiama vien dėl to, kad jie turistai. Kurortuose galioja tiesiog bendros normos kaip ir visur, tačiau daugiau dėmesio aprangai reikėtų skirti, jeigu vykstate į centrinę Anatoliją, į šalies rytus. Šios vietos yra konservatyvios, moterims nederėtų vilkėti sijonų aukščiau kelių. „Tai nereiškia, kad turite apsimūturiuoti, bet reikia pagalvoti, kaip atrodote“, – atkreipia dėmesį A.Šėmienė.

Žinoma, įeinant į mečetę privalu nusiauti batus, moterims prisidengti plaukus. „Svarbiausia yra pagarba ten gyvenantiems žmonėms, jų papročiams“, – įsitikinusi Turkiją pamilusi moteris.

123rf.com nuotr./Marmaris
123rf.com nuotr./Marmaris

Ar yra temų, apie kurias reikėtų vengti kalbėti su vietiniais?

Kalbėti galima apie viską, teigia A.Šėmienė, jeigu kalbate pagarbiai ir norėdami suprasti kitą pusę. Tuomet net galite kalbėti ir apie religiją, ir apie politiką.

„Tik siūlyčiau gerbti Mustafą Kemalį Atatiurką – tai yra labai jautri tema kiekvienam turkui. Mes galime laisvai kalbėti apie savo lyderius, bet ten ne visi žmonės yra pasiryžę priimti negerus dalykus apie Atatiurką, kartais tai gali juos įžeisti. Tai yra žmogus, kurį jie vos ne dievina“, – atkreipia dėmesį A.Šėmienė.

Kodėl reikėtų rinktis Turkiją?

Dažnai lietuviams Turkija, Egiptas ir Bulgarija atrodo kaip šalys, panašios ir kaina, ir siūlomomis paslaugomis. Kodėl reikėtų rinktis Turkiją?

„Be abejo, Egiptas yra įdomi šalis su turtinga istorija. Bet drįsčiau teigti, kad Turkijos – turtingesnė. Pavyzdžiui, ar žinote, kad senesnės piramidės yra Turkijoje?“ – klausia A.Šėmienė.

Pasak jos, Turkijoje yra visiškai kita kultūra nei Egipto arabų, beduinų. „Tikrai niekas nešoks ant jūsų, netampys už rankų, nemėgins mirtinai parduoti, nelėks iš paskos ir nemėgins ko nors įpiršti“, – pasakoja ji.

O Bulgarija? „Ji dar tik vėl iš naujo atranda turizmo verslą, paslaugos dar ten nėra tokios aukštos kokybės, – teigia A.Šėmienė. – Turkija yra geriausia kainos, kokybės, paslaugų ir oro santykis. Tikrai.“

Žiūrėkite visą pokalbį 15min studijoje:

VIDEO: 15min studijoje – apie Turkiją: ką reikia žinoti prieš vykstant ten atostogauti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius