-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britams pietūs Italijoje netyčia kainavo 526 eurus: kaip nepasimauti ant kabliuko?

Ką daryti (ir ko – ne), kad kelionė Italijoje neliktų sugadinta dėl restoranų siekio pasipelnyti. Verta žinoti kelis dalykus, ir tuomet bus lengviau išvengti nemalonumų kelionės metu.
Restoranas Italijoje
Restoranas Italijoje / 123rf.com nuotr.

Britų šeima neseniai už pietus Venecijoje gavo juos apstulbinusią sąskaitą – net 526 Eur. Kaip elgtis, kad pats netyčia neatsidurtum panašioje situacijoje, pataria „The Independent“.

Stovėkite

Nesvarbu, ar esate turistiniame bare Romoje, ar mažytėje kavinėje Italijos glūdumoje – paprastai Italijoje sėdintys klientai moka daugiau už stovinčius.

Įstatymas reikalauja, kad visi barai/kavinės aiškiai nurodytų atskiras kainas – stovintiems prie baro ir norintiems aptarnavimo prie staliuko. Ieškokite (arba paklauskite) „listino prezzi“ ir palyginkite „al banco“ ir „al tavolo“ kainas. Kartais skirtumas yra labai mažas, kartais – ypač turistinėse vietose – jis gali stulbinti. Tarkim, kava prie baro gali kainuoti 2 eurus, o sėdint prie staliuko – 15. Gali net būti muzikos mokestis už sėdėjimą lauke.

Kartais prisėsti tikrai verta – kai esate pavargę, kai vieta tokia įspūdinga, kad norisi ramiai joje pabūti ir neskubėti. Darykite tą, tik prieš tai sužinokite, kiek atsisėdimas jums kainuos.

Su žuvimi – atsargiai

Šviežios žuvies kaina Italijoje paprastai yra nurodoma 100-ui gramų. Tad atsiduriate restorano malonėje, ne jūs spręsite, kiek žuvies jums patiekti, tad kainos iš anksto ir nežinosite.

123rf.com nuotr./Restoranas Italijoje
123rf.com nuotr./Restoranas Italijoje

Tai nereiškia, kad negalite užsisakinėti žuvies. Tai reiškia, kad ją užsisakyti reikia įdėmiau. Įvardinkite, kokio dydžio porcijos norėtumėte – pasakykite, kad nesate alkanas, ir jums bus parinkta mažesnė žuvis. Paklauskite, kiek daugmaž kainuos visa porcija – paprastai jie tuomet gali pasverti numatytą žuvį iš anksto ir paskaičiuoti.

Ir nebūkite šokiruotas kainos – juk tai šviežia žuvis ir ji bus paruošta specialiai jums, jos skonis tikrai bus vertas išleistų pinigų. Tiesiog žinokite kainą iš anksto.

Lygiai taip pat gali būti ir su mėsa. Nors daugeliui kepsnių bus nurodyta kaina už visą porciją, kai kuriems, pavyzdžiui, fiorentino kepsniui, taikoma kaina už svorį. Pažiūrėkite, ar nėra prierašo mažomis raidėmis.

Atsižvelkite į priedus

123rf.com nuotr./Restoranas Italijoje
123rf.com nuotr./Restoranas Italijoje

Daugelyje restoranų Italijoje yra imamas aptarnavimo – coperto – mokestis. Jis gali būti vos 50 centų, tačiau jeigu atsiduriate prabangioje vietoje, gali siekti ir 4 eurus. Jo neišvengsite, bet jeigu jums pasiūlo ką nors – duonos, bruschettos, alyvuogių – praverstų pasiaiškinti, ar tai – už papildomą mokestį. Duona paprastai būna įtraukta į coperto, bet kartais gali būti ir ne.

Daugelyje restoranų po pietų jums gali pasiūlyti limoncello restorano sąskaita. Bet jeigu esate itin turistinėje vietoje – vertėtų pasitikrinti, ar tikrai jums už jį nereikės mokėti.

Kad ir kokius priedus jums siūlys – šiandien gautas austres, su maistu puikiai derančias daržoves (žuvies ir mėsos atvejais jas visada reikia įsigyti papildomai), mažytes porcijas deserto – klauskite dėl kainos. Tai gali būti ir dovana nuo restorano, bet gali tekti ir susimokėti.

Gali būti ir taip, kad prieš vakarienę jums pasiūlys užkandį – „kelias riekeles kumpio“. Bet gausite visą gausią lėkštę ir 24 eurų sąskaitą už ją.

123rf.com nuotr./Restoranas Italijoje
123rf.com nuotr./Restoranas Italijoje

Klauskite

Jeigu jums prie makaronų patiekalo atneša lėkštę jūros gėrybių – klauskite. Jeigu kažką užsisakėte dalijimuisi dviese (in due), bet gaunate milžinišką porciją – klauskite, ar tai tikrai yra tik viena porcija.

Apie gautus patiekalus klauskite iškart, kai tik juos gaunate ant stalo – o ne tada, kai baigėte juos valgyti. Gali būti taip, kad niekas tikrai nesistengia jūsų apgauti – gal tiesiog nesusišnekėjimas pakišo koją.

Lyginkite meniu

Dažnai meniu bus bent dviem kalbomis – italų ir anglų. Užmeskite akį, ar sutampa. Tikriausiai restorano savininkai nebus tokie kvaili, kad pateiktų skirtingas kainas, bet gali pasitaikyti skirtumų dėl aptarnavimo mokesčio.

123rf.com nuotr./Restoranas Italijoje
123rf.com nuotr./Restoranas Italijoje

Prašykite čekio

Italijoje pardavėjas visada privalo klientui pateikti čekį, kuriame kiekviena prekė/paslauga įvardinta atskirai. Ir šiaip visada reikia jo prašyti, bet jeigu jums kyla įtarimų dėl sumos – būtinai jo reikalaukite. Nepriimkite tokio, kuriame pateikta tik galutinė suma – prašykite, kad būtų viskas įvardinta atskirai. Taip jūs turėsite įrodymų, jeigu reikės aiškintis dėl kokios nors kainos.

O jeigu nutinka blogiausia ir jaučiatės apgautas? Galite kreiptis į miesto valdžią (kaip padarė britų šeima Venecijoje), arba – jei turite laiko – kreiptis į policiją ir pateikti oficialų skundą. Svarbiausia – neleiskite, kad tai sugadintų atostogas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius