-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gidų ir kelionių vadovų sąjungos atstovė: ministerija bando „nužudyti“ mūsų profesiją

Siekiant mažinti administracinę naštą, sudaryti galimybę savireguliacijai ir plėsti turizmo paslaugų įvairovę Ekonomikos ir inovacijų ministerija svarsto galimybę Lietuvoje atsisakyti griežtų gidų veiklos ribojimų. Šiuo tikslu šiek tiek daugiau nei prieš savaitę ministerijos atstovai susitiko su gidais, kad pristatytų naujus siūlymus ir išgirstų jų lūkesčius. Nauji ministerijos siūlymai gidams ir kelionių vadovams pasirodė netinkami ir keliantys abejonių dėl užsieniečiams formuojamo Lietuvos įvaizdžio.
Reikiamos vietos paieška žemėlapyje
Reikiamos vietos paieška žemėlapyje / 123RF.com nuotr.

Nors ministerija įžvelgia teigiamų gidų veiklos licencijavimo atsisakymo aspektų, Lietuvos kelionių vadovų ir gidų sąjungos viceprezidentė Ilona Gričialauskaitė bei Gidų ir kelionės vadovų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Ričardas Garuolis mano, kad tokie Turizmo įstatymo pakeitimai neigiamai paveiks Lietuvos turizmą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr. / Ričardas Garuolis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr. / Ričardas Garuolis

Galiojantis gidų veiklos reglamentavimas yra per griežtas

„Ar gidų licencijavimo atsisakymas bus įtrauktas į rengiamas įstatymo pataisas paaiškės greitu metu, kai bus baigtos diskusijos su socialiniais partneriais, – aiškinama ministerijos pasisakyme dėl svarstomų Turizmo įstatymo pakeitimų.

– Šiuo metu gidų veikla yra licencijuojama – gidai privalo turėti gido pažymėjimą, kuriam gauti reikia turėti bet kokios srities aukštąjį išsilavinimą, išklausyti gidų rengimo kursus ir išlaikyti egzaminą. Įgytą pažymėjimą gidas turi segėti ekskursijų metu.“

Anot ministerijos, vertėtų pastebėti, kad pažymėjimas savaime neužtikrina kokybiškos ekskursijos.

123RF.com nuotr. / Ekskursija su gidu
123RF.com nuotr. / Ekskursija su gidu

„Jis išduodamas neterminuotam laikui ir be reikalavimo kelti ar atnaujinti kvalifikaciją. Neegzistuoja jokia šios veiklos priežiūros institucija, kuri tikrintų gidų teikiamų paslaugų, vedamų ekskursijų ar pateikiamos informacijos kokybę. Norint gauti pažymėjimą, reikia išklausyti kelis šimtus eurų kainuojančius mokamus kursus, nors neretai gidais dirbantys žmonės, pavyzdžiui, istorijos mokytojai ar konkrečios srities specialistai turi pakankamai žinių arba net daugiau, nei reikia šiam darbui atlikti, ir be kursų lankymo.“

Ministerijos komentare teigiama, kad dabar galiojantis gidų veiklos reglamentavimas yra per griežtas ir šiai sričiai yra keliami pertekliniai ir neproporcingi reikalavimai.

„Labai svarbu pabrėžti ir tai, kad licencijavimas yra viena griežčiausių ir kraštutinė veiklos reglamentavimo priemonė, – komentuoja ministerija.

Dažniausiai licencijos taikomos profesijoms, kurių atstovai savo veikla gali padaryti didelę žalą gyventojų sveikatai ar turtui.

– Šiuo metu Lietuvoje licencijuojamos tik 44 profesijos – daugiausia – gydytojai, švietimo paslaugų teikėjai, verslo vertintojai ir kt. Dažniausiai licencijos taikomos profesijoms, kurių atstovai savo veikla gali padaryti didelę žalą gyventojų sveikatai ar turtui. Kadangi, kaip minėjome, tai yra labai griežta reguliavimo priemonė, siekiame peržiūrėti licencijuojamas profesijas bei veiklas ir atsisakyti perteklinių reguliavimų. Licencijos reikalavimo turėtų būti atsisakoma tais atvejais, kai, keičiantis situacijai rinkoje ar verslo pobūdžiui, tampa akivaizdu, kad licencijų turėjimas tampa pertekliniu reikalavimu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius