-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į kokius pasaulio taškus keliaudami neišsiversite be patyrusio gido ir kodėl?

Keliauti Europoje – vieni juokai. Susirandate pigų skrydį, kišenių „neplėšančią“ nakvynę – ir vos po keleto valandų jau esate vietoje. Tačiau norintiems keliauti atokiau, egzotiškiau ar net ekstremaliau gali tekti pasidomėti ne tik vietiniais regiono dialektais, bet ir papročiais, politika... Jau nekalbant apie religiją!
Manila
Turistė Maniloje / 123rf.com

Išskirtinės (ir tolimos) kelionės planavimas gali pareikalauti daugybės laiko ir žinių. Kaip gauti vizą? Kur galima vaikštinėti, o kur – per daug pavojinga? Galiausiai, kaip susitarti su žmonėmis, kurie nekalba jokia jums pažįstama kalba?

Jei atsakymų į šiuos ir panašius klausimus nerandate internete, tuomet geriausia kreiptis į ekspertus – kelionių agentūras, turinčias ilgametę darbinę patirtį jus dominančiuose kraštuose.

Nuo Vietnamo iki Nepalo

Sudėtinga planuoti tolimas keliones į egzotiškus kraštus neturint tam patirties. Tokios kelionės yra pilnos kliūčių: nežinoma kalba, nepažįstama kultūra, neaiški transporto sistema, o tam tikrais atvejais – ir pavojingos teritorijos. Čia kelionių agentūros praverčia labiausiai.

Sudėtinga planuoti tolimas keliones į egzotiškus kraštus neturint tam patirties.

Anot „Boutique Travel“ direktorės Ajos Rutkauskienės, pirmiausia, kas siūloma klientams, yra profesionalų patirtis. „Mes niekada neparduodame to, apie ką nieko nežinome. Tai mūsų pagrindinė taisyklė. Ką esame aplankę, patyrę, iššniukštinėję patys, tą galime pasiūlyti ir žmonėms, kurie į mus kreipiasi“, – kalbėjo ji.

Šios nuostatos laikosi ir „Kelionių akademija“. Pasak jos atstovo Kazimiero Jarmalio, su klientais bendraujantys vadybininkai yra tie žmonės, kurie gerai nusimano apie šalis, kurias siūlo klientams. Tuo tikslu agentūros darbuotojai bent kartą per metus yra siunčiami ištyrinėti naujų krypčių: Pietų Korėjos, Pietų Afrikos Respublikos, Vietnamo ir t.t.

Vienas svarbiausių dalykų – patikimas gidas tokiuose kraštuose, kur turistams gali kilti realus pavojus. Pavyzdžiui, Izraelis yra viena populiariausių krypčių, bet incidentai dėl religinių sankirtų čia gali kilti tiesiai prieš nosį. Nuvažiavus ne tuo keliu, gali tekti atsisveikinti su mašina, o GPS tokių dalykų neparodys. Tai žino tik vietiniai ir patyrę gidai.

Esama vietų, kur be vedlio patekti bus nelengva, o kartais ir neįmanoma: Šiaurės Korėja, Nepalo kalnai, archajiškų Afrikos genčių gyvenvietės ir t.t. Tokioms kelionėms pasitelkiamos ne tik sukauptos žinios, bet ir patikimų gidų paslaugos, kurių patiems ieškoti būtų tikras iššūkis.

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Įspūdingi kadrai iš didžiausio urvo pasaulyje – Šondongo Vietname
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Įspūdingi kadrai iš didžiausio urvo pasaulyje – Šondongo Vietname

Kelionės kaina – nebūtinai didesnė

Nieko keisto, kad planuojant nestandartinę kelionę kartu su agentūra, už jos paslaugas reikės susimokėti, ir bendrą kelionės kainą tai gali padidinti. Tai priklauso nuo to, kam teikiate didesnę vertę – laikui ar pinigams. Vis dėlto agentūros kai kur gali padėti ir sutaupyti.

„Boutique Travel“ direktorės teigimu, tai, kas sudaro papildomą kainą, yra profesionalo darbas ir jo išmanymas, tad natūralu, kad be šito neapsieinama. „Vyrauja tendencija, kad visi nori keliauti savarankiškai, nes skrydžiai ir viešbučiai prieinami kiekvienam. Tačiau agentūroms viešbučių kainos dažnai yra net mažesnės nei viešai prieinamose platformose, kartais ir geru trečdaliu“, – kalbėjo ji.

Vis dėlto kainą lemia ir pasirinkta kryptis. „Kelionių akademijos“ atstovas pasakojo, kad Pietų Amerikoje individuali kelionė būtų labai brangi, todėl dažniau renkamasi prisijungti prie grupės anglų arba rusų kalba. Tačiau kas kita yra keliauti po Aziją, nes kainų skirtumas tarp dviejų žmonių ir didesnės grupės būna gana nedidelis.

Shutterstock.com/Sidnėjus
Shutterstock.com/Sidnėjus

Tiesa, individualios kelionės retai kada reiškia keliavimą dviese. Dažnai į tolimas keliones, pavyzdžiui, Lotynų Ameriką ar Australiją, leidžiasi ir kelios šeimos ar draugų grupės, o neretai – ir įmonės, kur keliaujančiųjų skaičius gali siekti iki 100 žmonių.

Atrasti toli neieškant

Tačiau ar verta kreiptis į agentūras tiems, kurie planuoja keleto dienų (ar savaitgalio) keliones? „Guliverio kelionės“ direktoriaus Algio Brazionio teigimu, ir per trumpą kelionę norisi pamatyti ir patirti kuo daugiau, todėl agentūros ne veltui kuria programas.

Net ir per trumpą laiką stengiamės pažintį šalį iš nematyto kampo. Pavyzdžiui, kaimyninėse šalyse atrandama įdomių ir netikėtų dalykų, kaip kad kelionė su žygiu po Zakopanės kalnus arba pasivažinėjimas po skalūnų šachtas Estijos šiaurėje“, – pastebi pašnekovas.

Svarbiausia – atrasti įdomų tikslą. Ar tai būtų kelionė po Slovakijos kalnus ir juose išsidėsčiusius kalnų viešbučius, ar trumpas kruizas po Baltijos pakrantes – turėdami patyrusius organizatorius būsite įsitikinę, kad jūsų trumpos atostogos būtų įsimintinos.

Norintiems sužinoti daugiau apie individualių kelionių planavimą, kviečiame apsilankyti tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur“ – sausio 20-22 dienomis, Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

#ParagaukPasaulio #ParagaukLietuvos

Bilietus į parodą galima įsigyti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius