-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įdomūs ir drąsūs patarimai, iš kur paimti pinigų kelionėms

Po šio straipsnio, jūs jau nebegalėsite pasakyti, jog neturite pinigų kelionėms. Portalas turist.rbc.ru siūlo jums įvairiausių būdų, kaip ir iš kur užsidirbti savo atostogoms ir kelionėms. Tačiau iš tikrųjų, tereikia pamiklinti fantaziją – tokių būdų gali būti kur kas daugiau.
Autostopas vienas iš populiariausių pigaus keliavimo būdų
Autostopas vienas iš populiariausių pigaus keliavimo būdų / 123rf.com nuotr.

1. Sutaupyti arba pasiskolinti

Nereikėtų pamiršti apie seną gerą būdą – atidėti atostogoms nuo kiekvienos algos. Paskaičiuokite, o tuomet gavę algą kas mėnesį sąžiningai atidėkite „į kojinę“ būtent tą sumą, kurios reikia. Vis dėlto, yra žmonių, niekaip nesugebančių taupyti. Jiems tinka kitas būdas: atostogoms pasiimti reikiamos sumos kreditą ir tuomet visus ateinančius metus jį dalimis mokėti. Viena vertus, toks būdas kiek brangesnis dėl bankui primokamų procentų, tačiau kita vertus, galite sutaupyti pirkdamas kelionę ar lėktuvo bilietus iš anksto.

2. Surasti rėmėją

123rf.com nuotr./Kiekvienas keliautojas kelyje susiduria su sunkumais
123rf.com nuotr./Kiekvienas keliautojas kelyje susiduria su sunkumais

Jeigu jūs palnuojate ne šiaip dviejų savaičių atostogas Turkijos paplūdimyje, o mąstote apie ilgalaikę kelionę, įdomius maršrutus, tūkstančius kilometrų, tuomet jums verta būti iniciatyviam. Galite pareklamuoti savo kelionę, padaryti ją patrauklia žurnalistams. Stambios įmonės dažnai sutinka finansuoti įdomias ekspedicijas ir keliones, kurios bus aprašytos žiniasklaidoje. Kas gi gali susidomėti jūsų kelione? Įmonės, siūnančios kelioninę aprangą, gaminančios ar parduodančios kelionėms skirtą ekipiruotę, be to, foto paslaugų ir prekių gamintojai bei tiekėjai. Būtent tokios įmonės dažnai finansuoja arba bent prisideda prie kelionių finansavimo.

3. Keliauti nemokamai

Jūs nustebsite sužinoję, kiek žmonių pasaulyje keliauja nemokėdami nė cento. Bet kuriame planetos krašte galite sutikti "tranzuojančių" žmonių, kurie keliauja tik pakeleivingais automobiliais. Susitarti su vairuotojais daugelyje šalių gana paprasta, nereikia tam mokėti visų kalbų: užtenka užrašų su miestų pavadinimais ir šypsenos. Šimtai tūkstančių žmonių taupo pinigus ir keliauja per pasaulį iškeldami į viršų nykštį.

Evelinos ir Karolio nuotr./Tranzuojant Kinijoje. Karolis
Evelinos ir Karolio nuotr./Tranzuojant Kinijoje. Karolis

Be kita ko, bent kartą keliavę taip tikrai pritars: "tranzavimas" – tai ne tik pinigų taupymas, tai kelionių filosofija. Taip pat galima taupyti pinigus už nakvynę: apsistoti ne viešbučiuose, o pasinaudoti viena iš daugelių socialinių bendraminčių programų: „Couchsurfing“ ar namų ir butų keitimosi tarp keliautojų svetainėmis. Be to, daugelyje pasaulio vietų yra nemokamų ekskursijų, muziejuose ir kino teatruose veikia „atvirų durų dienos“.  Pabandykite bent kartą gyvenime ištrūkti į tokį laisvąjį plaukimą ir, galbūt, jūs niekada nebenorėsite pirkti brangių organizuotų kelionių.

4. Užsidirbti kelionėje

Visai nebūtina į kelionę imti su savimi tūkstančių (o dar jei jų ir neturi), nes juk galima gauti pinigus ir būnant joje. Pagalvokite, kokias paslaugas jūs galite pasiūlyti pasauliui: gal mokate pinti afrikietiškas kasytes, piešti karikatūras ar portretus, šokti „Gulbių ežerą“, ar groti klavesinu iš alaus butelių, galbūt dėstyti kalbą, rašyti kelionių apybraižas, na, arba bent plauti indus kavinėje. Šie ir kitokie jūsų įgūdžiai tikrai neleis jums numirti iš bado svetimoje šalyje. Tereikia būti iniciatyviam ir smalsiam.

5. Organizuoti festivalį

Šis būdas tiks aktyviems ir komunikabiliems žmonėms. Jei turime noro, kiekvienas mūsų gali suorganizuoti išvažiuojamąjį festivalį, surengti užsienyje gobelenų parodą ar Pietų Afrikos dizainerių madų šou. Jei viską protingai ir sąmoningai suplanuosit, tai atsiras ir rėmėjų, kurie tikrai parems pinigais jūsų renginį. Be to, būtų gerai pasistengti, kad renginys taptų tradiciniu, tuomet galėsite į pamėgtą vietą keliauti nemokamai kasmet.

6. Surengti kursus

Jeigu jūs esate baigęs kokius nors profesinius kursus, pavyzdžiui, maisto gamybos, vynų degustacijos, siūvimo ar kirpėjų, tai galite drąsiai užsidirbti kelionėje mokydami to kitus. Daugelyje šalių rasite hobio kursų organizatorius, susisiekite su jais ir pasiūlykite savo paslaugas. Tikėtina, kad jus kaip puikų virtuvės virtuozą gali pakviesti surengti keletą specialių lietuviškos virtuvės pamokų kolegoms ar namų šeimininkėms. O gal pamokysite mokyklos mergaites makiažo paslapčių. O gal žūklės mėgėjams suorganizuosite mokymo kursą apie žvejybos ežeruose ir upėse ypatumus.... Tereikia užsimerkti ir kūrybiškai apžvelgti savo įgūdžius.

Evelinos ir Karolio nuotr./Indonezijos vaikai bažnyčioje
Evelinos ir Karolio nuotr./Indonezijos vaikai bažnyčioje

Gal esate puikus pasakorius? Tuomet ir gaminti nebūtina, galite tiesiog papasakoti apie Baltijos šalių virtuvę, pateikti keletą receptų arba papasakoti apie Didžiosios Lietuvos kunigaikštystės įtaką Europos formavimuisi.

7. Pakeisti darbą

Tiems, kas nei dienos negali išbūti be kelionių arba mąsto apie jas nuolatos, verta pagalvoti apie darbo pakeitimą. Nuolat keliauja ne tik jūrininkai, lakūnai, skrydžių palydovai, gastorliuojantys muzikantai, artistai ir žurnalistai. Mokslininkai keliauja į ekspedicijas, dalyvauja įvairiuose simpoziumuose, skaito paskaitas įvairiuose universitetuose, ekonomikos specialistai dažnai dalyvauja įvairiose tarptautinėse derybose, auditoriai tikrina įmonių veiklas skirtinguose regionuose. Visiškai nebūtina keisti savo veiklos pobūdį, kartais pakanka tik pereiti į kitą įmonės skyrių, kuriame jus dažnai siųs į darbo komandiruotes, derybas ar kitų įmonės padalinių darbo patikras.

123rf.com nuotr./Darbas kruiziniame laive gali būti kaip nuotykis
123rf.com nuotr./Darbas kruiziniame laive gali būti kaip nuotykis

8. Įsidarbinti laive

M.Vadiaio nuotr./Savanorystė Ganoje
M.Vadišio nuotr./Savanorystė Ganoje

Dar vienas kelionės būdas, už kurį jums neteks mokėti – įsidarbinimas dideliame kruiziniame laive, kuris ruošiasi plaukti į ilgalaikę kelionę aplink pasaulį. Ne, nesiūlome jums tapti jūrininku (nes greičiausiai neturite reikiamos kvalifikacijos), tokiame laive daugybė ir kitokio darbo. Galite būti padavėju, valytoja, animatoriumi, aukle, gelbėtoju baseine – be visų šitų žmonių laivas į kruizą neišplauks.

9. Tapti savanoriu

Jei neturite pinigų paprastai kelionei, galite išvykti kur nors savanoriauti. Pinigų jums už darbą nesumokės, tačiau turėsite stogą virš galvos ir būsite pavalgydintas. O kai kurių programų savanoriams apmokami ir kelionės bilietai. Savanoriai reikalingi įvairiausiose pasaulio šalyse, labiausiai jų laukiama vargingiausiose pasaulio vietose, į kurias, greičiausiai, patys niekuomet nesusiruoštumėte nuvykti. Tokie kraštai tuo labiausiai ir vilioja. Be kita ko, savanorystė – tai ne tik kelionė, jos metu daug sužinosite, patirsite, susipažinsite su naujais žmonėmsi, iš vidaus pamatysite šalies gyvenimą, suprasite vietinius žmones. Ar gi ne tam mes veržiamės keliauti po pasaulį?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius