Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Įsigalioja pagal šviesoforo principą sudarytas paveiktų šalių sąrašas: keliauti taps lengviau

Nuo pirmadienio, spalio 26 d., įsigalioja naujas, pagal šviesoforo principą sudarytas paveiktų šalių sąrašas, pranešė Sveikatos ministerija. Kartu keičiasi ir izoliavimosi taisyklės, atsiras daugiau išimčių, kada grįžus net iš koronaviruso paveiktų šalių nereikės privalomai karantinuotis. Keliauti taps šiek tiek lengviau.
Moteris Prancūzijoje
Moteris Prancūzijoje / 123rf.com nuotr.

Kartu su Lietuva geltonojoje zonoje atsidūrė kaimyninės Latvija ir Estija, taip pat Norvegija, Danija, Suomija, Kipras, kai kurie kitų šalių regionai. Tai reiškia, kad tiek grįžtantiems, tiek atvykstantiems iš šių geltonųjų ar žaliųjų zonų Lietuvos piliečiams ar užsieniečiams nebus taikomos tokios prevencinės priemonės kaip izoliacija ar testas koronaviruso infekcijai (COVID-19) nustatyti.

ECDC žemėlapis, paskelbtas spalio 22 d.
ECDC žemėlapis, paskelbtas spalio 22 d.

Keliautojams reikia atkreipti dėmesį į tai, kad į paveiktų šalių sąrašą grįžo Turkija, į kurią vos prieš savaitę vėl pradėti vykdyti tiesiogiai skrydžiai iš Lietuvos.

Pilkojoje zonoje atsidūrė Belgija, Šveicarija, taip pat Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystė.

Tačiau Lietuvos atnaujintas šalių sąrašas dar nereiškia, kad ir kitos šalys taiko tokius pačius ribojimus kelionėms. Pavyzdžiui, Latvija ir penktadienį Lietuvą įtraukė į paveiktų šalių sąrašą, iš atvykstančiųjų reikalauja 10 dienų izoliacijos. Prieš vykstant į užsienio šalį reikia konsulinėse įstaigose išsiaiškinti, kokias taisykles taiko būtent ta valstybė. Informacija skelbiama ir Užsienio reikalų ministerijos puslapyje http://keliauk.urm.lt/

Paveiktų šalių virtualų žemėlapį, parengtą pagal šviesoforo principą, galima stebėti ČIA.

Išimtys regionams

SAM Spaudos tarnyba 15min patvirtino, kad nuspręsta kai kurias valstybes vertinti atskirais regionais, kaip tai daro Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras. „Atsitinka taip, kad sostinės patenka į raudonąją zoną, o visos šalys – ne. Viskas yra pagal tai, kaip vertina ECDC, esame visi lygūs“, – teigė SAM spaudos tarnybos darbuotoja.

Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, grįžus iš žemyninės Portugalijos izoliacijos arba testo reikia, o iš Madeiros ar Azorų salų – ne. Kaip ir nereikia grįžus iš Vokietijos, tačiau jeigu atvykstate iš Berlyno – teks izoliuotis arba pasidaryti COVID-19 testą.

Kam taikomos izoliacijos išimtys?

Vykstantiems į Lietuvą iš raudonosios ir pilkosios zonų pasitelkiamos įvairios iki šiol naudotos priemonės – skiriama izoliacija arba prašoma turėti atliktą koronaviruso (COVID-19) testą.

Testą galima arba atlikti dar esant kitoje šalyje, likus ne daugiau nei 48 val. iki atvykimo į Lietuvą, arba jį pasidaryti jau Lietuvoje, o rezultatų laukti saviizoliacijoje. Reikia pabrėžti, kad net ir turint neigiamą COVID-19 testo atsakymą, rekomenduojama laikytis tik režimo darbas-namai, vengti viešų vietų, kur yra žmonių.

SAM iliustr./Atvykus iš užsienio taikomos izoliacijos išimtys
SAM iliustr./Atvykus iš užsienio taikomos izoliacijos išimtys

Visgi net ir atvykstantiems iš pilkosios ar raudonosios zonos šalių, numatyta nemažai išimčių, kam nereikia nei testo, nei izoliacijos. Į jas patenka, pavyzdžiui, transporto darbuotojai, dirbantys ypatingos svarbos darbus, žurnalistai, jūreiviai.

Taip pat sveikatos apsaugos ministro įsakymu numatytos išimtys, kada galima palikti izoliacijos vietą.

SAM iliustr./Kada keliautojai gali palikti saviizoliacijos vietą
SAM iliustr./Kada keliautojai gali palikti saviizoliacijos vietą

Daugiau apie izoliacijos išimtis skaitykite čia.

Pagal kokius kriterijus skirstomos šalys?

SAM primena, kad atsižvelgdama į patvirtintas Europos Tarybos rekomendacijas, trečiadienio posėdyje Vyriausybė apsisprendė dėl nacionaliniu mastu taikomų kriterijų. Jais remiantis visos Europos Sąjungos šalys skirstomos į keturias grupes šviesoforo principu, t. y. pagal spalvas – žalią, geltoną, raudoną ir pilką. Pagrindiniai šalių vertinimo kriterijai yra 14 dienų sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų, teigiamų tyrimų dalis procentais tarp atliktų tyrimų per 7 dienas, testavimo apimtys (tyrimų skaičius 100 tūkst. gyventojų) per 7 dienas.

Į žalios spalvos grupę patenka šalys, kuriose sergamumas yra mažesnis nei 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų, o teigiamų tyrimų dalis – mažesnė nei 4 proc. Tai reiškia, kad atvykstantiesiems iš žaliosios zonos ribojimai nebus taikomi.

Geltoną grupę sudaro šalys, kuriose sergamumas yra mažesnis nei 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų, o teigiamų tyrimų dalis – 4 ar daugiau proc. arba sergamumas per paskutines 14 dienų siekia nuo 25 iki 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų bei teigiamų tyrimų dalis yra mažesnė nei 4 proc.

Raudonos spalvos grupėje yra šalys, kuriose sergamumas yra 50 ar daugiau atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų ir teigiamų tyrimų dalis 4 ir daugiau proc. arba sergamumas yra didesnis nei 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų.

Pilkos spalvos grupėje yra šalys, kurių duomenų nepakanka įvertinti minėtus kriterijus arba kuriose testavimo apimtys yra 300 ar mažiau tyrimų 100 tūkst. gyventojų per 7 dienas.

SAM pažymi, kad į koronaviruso infekcijos paveiktų šalių sąrašą įtraukiamos Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybės, Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystė, Šveicarijos Konfederacija, jeigu Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) paskelbtuose žemėlapiuose jos priskiriamos raudonai ar pilkai zonai, taip pat trečiosios šalys (ne Europos ekonominės erdvės valstybės), kurios neįtrauktos į ECDC žemėlapius, todėl priskiriamos pilkai zonai, išskyrus šalis, kurios įtrauktos į Europos Sąjungos lygmeniu nustatytą trečiųjų šalių, kurių gyventojams laikinas išorės sienų kirtimo apribojimas nebūtinų kelionių į ES tikslais turėtų būti netaikomas, sąrašą.

Paveiktų šalių sąrašas skelbiamas kiekvieną penktadienį, o įsigalioja pirmadienį.

OV sprendimą rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius