Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Islandijos Žydroji lagūna – visai ne natūralus reiškinys

Daugelis būna šventai įsitikinę, kad žymioji Islandijos Žydroji lagūna yra gamtos stebuklas. Tačiau iš tiesų – tai žmogaus rankų darbas, rašo „Conde Nast Traveler“.
Islandijos Žydroji lagūna
Islandijos Žydroji lagūna / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Islandija

Islandijos turizmas – ant bangos. Šalyje gyvena vos 332 tūkst. žmonių, tačiau kasmet ją aplanko apie 1,8 mln. turistų. Iš jų apie 700 tūkst. traukia į Žydrąją lagūną – vieną iš populiariausių lankytinų vietų.

Daug žmonių į Islandiją atvyksta pamatyti nuostabių gamtos kūrinių – krioklių, geizerių, ledynų, ir daug jų galvoja, kad pieniški Žydrosios lagūnos vandenys – taip pat gamtos dovana. Bet iš tiesų jie nėra natūralus reiškinys.

25 proc. ugnies ir ledo šalies elektros sukuria geoterminė energija. 1974 m. pastatyta Svartsengí geoterminė jėgainė, o šalia jos atsirado šilto mėlyno vandens tvenkinys – šalutinis produktas. Žmonės pradėjo maudytis šiame mineralų kupiname baseine teigdami, kad jis turi gydomųjų galių. 1987 m. patekimas į baseiną galiausiai pradėtas reguliuoti, pastatyta jam reikalinga infrastruktūra.

Vanduo šioje lagūnoje atnaujinamas kas antrą dieną, o jį šildo netoliese tekanti lava. Vanduo iš pradžių prasisuka turbinose, kurios sukuria elektros energiją aplinkiniams miesteliams, o tuomet patenka į lagūną – vieną žymiausių pasaulio spa.

Vandens temperatūra siekia 37–39°C , todėl maudytis čia galima bet kuriuo metų laiku. Jame gausu baltojo silicio dioksido ir kitų mineralų, kurie, sakoma, yra itin naudingi odai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius