-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodosios jūros perlas masina rožių kvapais ir lietuviškais pėdsakais

Iš atostogų reikia trijų dalykų: gero oro, šiltos jūros ir skanaus maisto. Visa tai rasite išvykę poilsiauti į Bulgarijos kurortus Varną ir Burgasą. Šie kurortai gali pasiūlyti dar daugiau – paplūdimio pramogų, atrakcionų parkų, ekskursijų į istorines vietas, pažinčių su garsiuoju rožių aliejumi ir tradicine virtuve. Su kelionių organizatoriumi „Novaturu“ leidžiamės į dar vieną atostogų nuotykį.
Bulgarija
Bulgarija / 123RF.com nuotr.

Atvykę į Varną iš karto pajuntame kurorto alsavimą – nenuostabu, nes šis miestas jau daugiau nei šimtmetį yra vasaros poilsio „meka“ visiems – nuo ​​Bulgarijos aukštuomenės iki jaunų poilsiautojų. Varnoje pastebime ir istorijos pėdsakus – įkurtas kaip Graikijos kolonija, miestą valdė romėnai, keltai, bizantiečiai ir bulgarai.

Varna – istorijos ir romėnų termų miestas

Įsikūrę viešbutyje ir atsikvėpę po kelionės, vieną atostogų dieną būtinai skiriame pažinčiai su istorinėmis apylinkėmis. Varnos nekropolyje buvo rastas per 3000 aukso dirbinių lobis, sveriantis 6 kg, taip pat spalvotos keramikos, brangių papuošalų. Iš tiesų sudomino, todėl užsukome į Archeologijos muziejų pačiame Varnos miesto centre.

Ir tai dar ne viskas – mieste išlikusios romėnų pirtys (termos), viena jų yra ketvirta pagal dydį Europoje. Romėnų maudymosi kultūra buvo pasiekusį labai aukštą lygį – tai ne tik higienos procedūrų, bet ir socialinio gyvenimo dalis, todėl nereikėtų stebėtis termų didybe.

123RF.com nuotr./Varna, Bulgarija
123RF.com nuotr./Varna, Bulgarija

Lietuviški pėdsakai Varnoje

Varnoje nepraleidžiame progos susipažinti su dr. Jono Basanavičiaus gyvenimo ir veiklos pėdsakais. J.Basanavičius Varnoje gyveno nuo 1893 m., įsikūrė Kristju Mirskio gatvėje ir užsiėmė gydytojo praktika. 1899 m. buvo išrinktas į Varnos miesto tarybą, rūpinosi šio miesto reikalais, jo iniciatyva buvo sutvarkytas šio miesto paplūdimys su krantine.

Dėl J.Basanavičiaus nuopelnų Bulgarijai viena Varnos ir viena Lomo miesto gatvė yra pavadintos Jono Basanavičiaus vardu. Jo vardas yra minimas ant atminimo stulpo, pastatyto Varnos Panagiurište gatvėje, kur jis gyveno.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Paminklas Jonui Basanavičiui
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Paminklas Jonui Basanavičiui

Vynuogynų keliai ir nuostabi gamta

Bulgarija dosniai apdovanota puikiu klimatu, kaitria saule ir idealiomis sąlygomis gaminti vyną, todėl nepraleidžiame progos susipažinti su vyndarystės tradicijomis. Užsukame į šeimos ūkius, kur mus pasitinka svetingi šeimininkai, susipažindina su vynuogynų priežiūra, vynuogių rūšimis ir jų skoniais. Vynuogės – ilgaamžiai medeliai, todėl užveista plantacija perduodama iš kartos į kartą, kartu ir žinios bei meilė šiai tradicijai. Kaip sakė ūkio šeimininkai, tai net ne darbas, o gyvenimo būdas. Šią ekskursiją gali rinktis ir šeimos su vaikais, vaikštinėsite po sodus ir visi kartu smagiai praleisite laiką gamtoje.

123RF.com nuotr./Vynuogynas
123RF.com nuotr./Vynuogynas

Klaidžiodami po apylinkes užsukame į krikščionių ortodoksų Aladzdą vienuolyną, kuris įsikūręs kalnuose – automobiliu nuo miesto jį pasiekiame vos per 5 minutes. Vienuolynas įkurtas XII a, jo sienose išlikusios senosios freskos, bylojančios apie pasišventimą maldai ir atsiskyrimą nuo pasaulietinio gyvenimo.

Išsinuomotu automobiliu tikrai verta nuvykti ir į Kaliakros kyšulį, nutolusį 80 km į šiaurę nuo Varnos. Tai gamtos ir archeologijos draustinis: įspūdingos uolos, reti ir nykstantys augalai ir istorinė vieta, kur buvo įsikūrusi Romos laikų tvirtovė, vėliau klestėjo galingas viduramžių miestas.

123RF.com nuotr./Vienuolynas Bulgarijoje
123RF.com nuotr./Vienuolynas Bulgarijoje

Atrask pakrančių uolų magiją ir akmenų mišką

Varnos apylinkės yra unikalios – vien ko vertos įspūdingos jūros pakrantės, į kurias remiasi 50 metrų aukščio uolos. Vėjo ir vandens suformuotos kalkakmenio uolienos tarsi paslaptingi tvirtovės bokštai – juos apžiūrėti galima plaukiant jūra arba atvykus sausuma nuo kranto.

Nuo Varnos 18–20 kilometrų nutolęs ir kitas gamtos stebuklas – Akmenų miškas. Tiesa, čia nėra įprastų mums akmenų, į dangų stiebiasi iki dešimties metrų aukščio, iki trijų metrų skersmens akmenų kolonos. Sakoma, kad šie akmenys pradėjo formuotis prieš keliasdešimt milijonų metų, senosios gentys čia atlikdavo šventuosius ritualus. Dabar kai kurie akmenys turi savo vardus ir apipinti legendomis – sakoma, kad prisilietus galima atsikratyti neigiamos energijos, susilaukti vaikų ar sutikti savo gyvenimo meilę.

123RF.com nuotr./Akmenų miškas Bulgarijoje
123RF.com nuotr./Akmenų miškas Bulgarijoje

Retro mašinų muziejus

Šis unikalus muziejus įsikūręs prekybos centre „Grand Mall“ – jaunesnioji karta turės proga susipažinti, kaip atrodė gyvenimas sovietiniais laikais: nuo 1944–1989 m., kai Bulgarija buvo komunistinė šalis. Vyresniems šis muziejus tikrai sukels šypseną. Taigi, jei pamiršote, kokias naudojome skalbimo mašinas, dulkių siurblus, kaip atrodė „kineskopinis“ televizorius – užsukite į šį muziejų.

Pramogos visai šeimai – delfinai ir drugeliai

Varnos delfinariumas yra turistų traukos centras visoje Bulgarijoje. Delfinariumas įkurtas 1984 m. ir iki šiol nepraranda savo žavesio, yra vienas iš populiariausių pramogų tarp poilsiautojų. Delfinų pasirodymas nepalieka abejingų nei vaikų, nei jų tėvelių – patiks visai šeimai. Be to, nuo delfinariumo atsiveria nuostabus vaizdas į jūrą.

Pasidžiaugę delfinais, užsukame į svečius ir pas drugelius. Gidas supažindina su unikaliu šių sparnuočių gyvenimo būdu. Stebime, kaip iš kokono ritasi drugelis, kaip jis geria nektarą iš vaisių. O kiek džiaugsmo suteikia ant rankos nutūpusi spalvinga plaštakė!

Jei mėgstate žaidimus ir linksmybes, jūsų laukia pramogų parkas. Tai ne tik atrakcionai vaikams, bet ir poilsio vieta – pasivaikščioti, pasėdėti kavinėse.

Užsukite ir į Varnos botanikos sodą, pasigrožėkite egzotiškais augalais ir įspūdingais žiedais.

123RF.com nuotr./Devetaškos urvas Bulgarijoje
123RF.com nuotr./Devetaškos urvas Bulgarijoje

Burgasas: nuo sveikatinimo procedūrų iki netikėtų atradimų

Burgasas – mažiau žinomas, bet toks pat patrauklus uostamiestis Juodosios jūros pakrantėje. Jei pasirinkote šį kurortą, čia rasite visko – nuo sveikatinimo procedūrų, ramaus poilsio iki aktyvaus laisvalaikio ir netikėtų atradimų.

Ramią popietę praleiskite Burgaso jūros parke, pasivaikščiokite grožėdamiesi skulptūromis, klausydamiesi medžių šnaresio, atsipalaiduokite ir pamirškite visus rūpesčius.

Užsukite į šv. Kirilo ir šv. Metodijaus katedras, viduje pasigrožėkite įspūdingais vitražais, freskomis ir ikonomis. Seniausia bažnyčia mieste – Armėnų, pastatyta prieš daugiau nei šimtmetį.

Aplankykite Burgaso archeologijos, kuriame pamatysite archeologinių radinių iš šių apylinkių, o Gamtos istorijos muziejuose sužinosite daug įdomaus apie įvairiausias šio regiono gyvūnų ir augalų rūšis.

123RF.com nuotr./Burgasas, Bulgarija
123RF.com nuotr./Burgasas, Bulgarija

Rožinis druskos ežeras

Netikėtas atradimas – Atanasovsko ežeras. Tai iš tiesų yra unikali vieta, nepravažiuokite pro šalį. Iš šio netoli jūros esančio ežero išgaunama druska – apie 40 tūkst. tonų per metus. Druska naudojama ne tik maistui, bet ir gydymo tikslais – panašiai kaip Negyvojoje jūroje, taip ir ant Atanasovskio ežero paviršiaus galima plūduriuoti, po to apsitepti gydomuoju purvu.

Šis ežeras yra ir unikali paukščių prieglobsčio vieta. Pastaraisiais metais rudenį čia atskrenda milžiniškas pulkas flamingų, kurie „nudažo“ kraštovaizdį rožine spalva.

123RF.com nuotr./Bulgarija, druskos ežeras
123RF.com nuotr./Bulgarija, druskos ežeras

Juodosios jūros perlas

Netoli Burgaso įsikūręs Nesebaro pajūrio miestelis, saugomas UNESCO. Istorijos pėdsakai čia siekia kelis tūkstantmečius, o viduramžiais miestas tapo religijos centru – iki šiol išlikusios senosios bažnyčios. Įžengę į miestą per siaurus viduramžių tvirtovės vartus, vaikštinėdami akmenimis grįstomis gatvelėmis, jaučiame istorijos alsavimą.

Nesebare iki šiol vyksta archeologiniai kasinėjimai, kurie atveria vis naujų istorijos vingių. Nesebare kirtosi prekybos keliai, todėl čia buvo viena iš pirmųjų vietų pasaulyje, kur pradėtos kalti auksinės ir sidabrinės monetos ir išvystyta pinigų sistema, pakeitusi mainus daiktais. Ir dabar gatvelėse šurmuliuoja prekybininkai, vyksta nuotaikingi festivaliai ir renginiai.

Liepos ir rugpjūčio mėnesiais laivu persikelkite į šv.Anastazijos salą. Nors tai didžiausia Bulgarijoje apgyvendinta sala, iš tiesų ji labai maža – čia rasite restoraną, muziejų, svečių namus ir švyturį. Viduramžių laikais čia buvo vienuolynas, vėliau – kalėjimas.

123RF.com nuotr./Nesebaro senamiestis
123RF.com nuotr./Nesebaro senamiestis

Rožėmis kvepianti ekskursija

Iš Burgaso per kelias valandas galima nuvykti į šalia Kazanlyko miesto esantį garsųjį Rožių slėnį. Čia auginamos rožės dėl specifinio klimato išskiria ypatingos kokybės eterinį aliejų. Ši tradicija Bulgarijoje siekia XVII amžių, kai turkai į slėnį atvežė rožių sodinukus. Šiuo metu iš Rožių slėnyje surinktų žiedlapių išgaunama apie 85 proc. viso pasaulio rožių eterinio aliejaus.

123RF.com nuotr./Bulgarija, rožių plantacijoje
123RF.com nuotr./Bulgarija, rožių plantacijoje

Geriausias laikas apsilankyti – birželio mėnuo, kai žydi rožės, tačiau ir vėliau ekskursija bus įdomi, nes Kazanlyko mieste yra įkurtas vienintelis pasaulyje rožėms skirtas muziejus.

Ar bereikia sakyti, kad iš Bulgarijos geriausios lauktuvės – buteliukas rožių aliejaus?

123RF.com nuotr./Bulgarija, rožių plantacijoje
123RF.com nuotr./Bulgarija, rožių plantacijoje

Gurmaniškas turas visiems skoniams

Maloniausia kelionės dalis – pažintis su tradicine bulgarų virtuve, kurioje dera Osmanų imperijos prašmatnumas ir kaimiškas valstiečių paprastumas, vyrauja daug daržovių ir žolelių. Pietus vietos tavernoje pradedame nuo užkandžių: daržovių salotų „šopska“ iš pomidorų, agurkų, svogūnų, paprikų su brinza sūriu. Gaivios, pikantiško sūrio skonio – puikiai sužadina apetitą. Aromatinga ir savito skonio tradicinė sriuba „Shkembe Chorba“, kuri, beje, verdama iš žarnokų. Gurmanams tikrai aptiks, nes pagardinta česnakais, actu ir aštriais raudonais pipirais. Verta pargauti ir lietuviškų šaltibarščių bulgariško analogo – „Tarator“, pagaminto iš jogurto arba rūgpienio, su agurkais ir česnakais.

123RF.com nuotr./Tradicinis bulgarų patiekalas – keptos maltos mėsos lazdelės
123RF.com nuotr./Tradicinis bulgarų patiekalas – keptos maltos mėsos lazdelės

Antrajam patiekalui pasirinkome „Kebapche“ iš maltos mėsos – suformuotos lazdelės kepamos grilyje. Kompanija dar sušveitė ir „Kavarma“ – marinuotos kiaulienos ir daržovių troškinį bei „Sarmi“ – bulgariškus balandėlius įdaryti į vynuogių lapus. Viskas buvo be galo skanu!

Atostogaujant Bulgarijoje nuobodžiauti tikrai neteks – namo grįšite dailiai įdegę, puikiai pailsėję ir kupini gerų įspūdžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius