-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip kelionėje apsisaugoti nuo vagysčių. Pagrindiniai vagių triukai ir praktiniai patarimai

Lenkija. Traukinio vagone pakeliui iš Bratislavos į Varšuvą savo erdvę kupė dalinausi su pagyvenusiu, stambiu ir ne pačios maloniausios išvaizdos lenku. Mano nustebimui, jis pats rodė iniciatyvą bendrauti ir uždavinėjo su darbu ir mano asmeniniu gyvenimu susijusius klausimus. Buvau pavargęs, temo, todėl laukiau akimirkos, kada galėsiu užmigti. Lenkas patikino – tai buvo paskutinė kontrolė, dabar jau galiu ramiai iki ryto miegoti.
Dažnas kelionės rūpestis, kaip apsaugoti daiktus
Dažnas kelionės rūpestis, kaip apsaugoti daiktus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Miegojau kietai ir giliai, sapnavau neaiškų košmarą, lyg per miglą realybę matyčiau. Taip ir buvo. Pabudęs supratau, kad kaimyno nebėra, o mano džinsų kišenė, kurioje buvo piniginė – išpjauta žirklėmis arba peiliu. Pasipustydamas padus lenkas uždarė duris ir ištraukė iš jų rankeną. Ant grindų voliojosi mano piniginė. Litų, angliškų svarų ir škotiškų svarų (jų iškeisti niekur kitur, tik Anglijoje ir Škotijoje neįmanoma) kupiūrų, aišku, kad nebebuvo. Tačiau nustebino tai, kad visi kiti dokumentai, kartu ir kreditinės kortelės liko vietoje, kaip ir kiti, kuprinėje buvę vertingi daiktai. Pinigus galima uždirbti, tačiau jausmas būti taip apvogtam žiauriai šlykštus. Tai buvo vienintelis kartas per 13 metų kelionių, kada aš buvau apvogtas. Ironiška, bet tai atsitiko prie namų slenksčio, o ne Afrikos ar Azijos neturtingose valstybėse. 

Kelionių metu sutinku labai daug žmonių, kuriuos „ką tik“ apvogė kišenvagiai, buvo įvaryti į kampą smurtautojų ar dingo daiktai tiesiog iš viešbučio kambario. Ir tai gali nutikti visur, kur tik yra didelis turistų (pinigų) srautai.  Kaip man „pavyko“ būti apvogtam tik kartą, per tiek daug laiko, nors keliavau ir pavojingose ir vagių knibždančiose vietose? 

Per keliones įsitikinau – svarbiausia ir būti ir atrodyti labai pasitikinčiu savimi. Todėl – žinokite savo planus prieš atvykdami, renkitės kuo paprasčiau ir palikite viską, kas asocijuojasi su prabanga namuose. 

Pagrindiniai vagių tipai ir triukai: 

Pliažas. Vagys dirba komandoje mažiau apkrautame pliaže. Vienas apsimeta, kad skęsta. Kol jūs bėgate jo gelbėti, kitas „gelbėja“ jus nuo jūsų pinigų. Patarimas – negelbėti žmogaus sunku, bet visada įsitikinkite, kas aplink jus.  

Specialiai pametami daiktai. Vagys veikia po vieną arba po du. Labai geras pavyzdys – puikiai žinomi turkų batų valytojų triukai. Jie specialiai numeta savo batų valymo šepetį, prieš turistų nosis, šie, žinoma jį pakelia ir neša valytojui atiduoti. Jis, žinoma, labai dėkoja ir nusiveda į kokį kampą pasiūlęs nemokamai nuvalyti batus. Nuvalius batus iš jūsų bus pareikalauta pinigų už tepalą (valymas nemokamai, tepalas – mokamai). Nemokėti – sunku, batų valytojas lengvai pasinaudos tuo sukelti didelį pasipiktinimą aplink, kaip turistas nesumoka už paslaugą. Vagystė tai ar ne vagystė – spręskite patys. Jeigu jie dirba keliese, kai pasilenkiate paimti šepečio, kitas vagis gali mikliai ištraukti piniginę, jeigu ją laikote užpakalinėse kelnių kišenėse. Patarimas – kelionėse niekada nelaikykite piniginės galinėse kišenėse.   

Nekalti vaikai. Dažnai veikia gaujomis ir apsimeta, kaip nekalti vaikai arba kaip elgetos, kurie bando atkreipti jūsų dėmesį prašydami smulkių arba bandydami jus linksminti. Kol keli ką nors rodys ar nukreipinės dėmesį savo prašymais, kiti labai mikliai įsisuks mažytėmis rankomis į jūsų kuprinę ar kišenes. Patarimas – svarbiausius daiktus laikykite sunkiai iškart pasiekiamose vietose.   

Moterys – vilioklės. Gali būti labai pavojingas ginklas. Moteris prieina, maloniai kalbasi ir jeigu turi gerus sugebėjimus mikliai jus apšvarinti, savo žavesiu tą lengvai padarys. Labai paprasta, labai dažna savo noru prie jūsų priėjusi moteris, žerianti jums komplimentus ir norinti pabendrauti artimiau bus arba prostitutė arba vagis. Daug moterų veikia kartu su vyrais. Įvilioja jus į spąstus ir tada, kaip sakoma „pinigai arba gyvybė“.

Vagys – motociklininkai. Labai populiaru pietų šalyse, kur daug motorolerių, ypač Italijoje, Irane ir pan. Kol jūs ramūs einate gatve, su vos ant vieno peties besilaikančia kuprine ar rankine, prieš pat jus arba iš už nugaros atzvimbia „raitelis be galvos“ ir trukteli jūsų turtą. Pasivyti – be prošvaisčių. Patarimas – nešiokite savo kuprinę ant nugaros, o rankinę  rankoje į šaligatvio pusę  – taip mažiau šansų tokiems vagims kažką nugvelbti. 

Kišenvagiai transporte. Labai populiaru vietose, kur viešuoju transportu naudojasi begalės žmonių. Ypač daug tokių vagių Europos miestuose kaip Barselona, Madridas, Atėnai, Roma ir Pietų Amerikoje – Kitas, Karakasas ir t.t. Vagys dažnai veikia keliese, jiems labai lengva prisiglausti prie jūsų ir ištraukti daiktus jums nejuntant. Dažnai naudojami ir peiliai ar žirklutės kišenėms prapjauti. Patarimas – jei galite nevažiuokite transportu, kuriame per daug žmonių. Jeigu to išvengti negalite, laikykite savo kuprinę ir rankinę prieš jus apglėbę, pinigams laikyti tokiu atveju labiausiai tinka diržas – slėptuvė.          

Aš vadovaujuosi šiais principais. Man padeda.  

1. Visko po du. Kelionėse įpratau turėti visų dokumentų po du. Pasas ir asmens tapatybės kortelė, jeigu įmanoma, turėkite du pasus (jį galite bandyti gauti, jeigu vienos kelionės metu keliaujate ir į Izraelį ir į kurią nors kaimyninę arabų šalį), dvi banko korteles. Laikyti skirtingose vietose, pametus vienus, visada kažkas liks ir kelionės nereikės nutraukti anksčiau laiko. Pravartu turėti dokumentų ir banko kortelių kopijas,  trečiojo pasaulio šalyse padeda „svarbūs“ pažymėjimai su užrašais, kaip PRESS ir panašiai.   

2. Negerkite per daug alkoholio. Pagrindinė visų bėdų priežastis – nesaikingas alkoholio vartojimas. Kelionėse – ypač. Negerkite per daug alkoholio nepažįstamų žmonių kompanijoje, negerkite ne savo pirktų gėrimų, nepalikite savo gėrimo be priežiūros – labai lengva apkvaitinti jus psichotropikais ir ryte atsibusite be savo turto.   

3. Nepasitikėkite bet kuo. Nei iš šio nei iš to prisistatęs labai draugiškas vietinis greičiausiai bus dar vienas „con-artistas“ arba vagis. Žinoma, taip galima įsivaryti nereikalingą paranoją, tačiau tokius atsitiktinius draugiškus bičiulius reikia gerai patikrinti. Norėdami sumažinti tokių, pasipelnyti iš jūsų norinčių dėmesį, parodykite, kad mokate nors kiek vietinės kalbos, visada sakykite, kad šalyje esate jau labai daug laiko. Jis supras, kad pinigų jums liko nedaug ir pažįstate visas vietines vingrybes, todėl jus greit paliks ramybėje.  

4. Būkite budrūs. Prieš vykdami į kelionę pasidomėkite, ar valstybėje, į kurią vykstate, dažni atvejai, kai turistai apvagiami ar užpuolami viešajame transporte. Jei užsienio valstybėje naudojatės taksi paslaugomis, naudokitės tik specialiais ženklais pažymėtais automobiliais. Venkite nelegaliai taksi paslaugas teikiančių asmenų ir ypač taksi, kuriuose jau yra keleivių. Jeigu įsėdate į taksi vienas, geriausiai sėsti už taksisto nugaros. Jūs jį matote, jis jūsų – ne. Dažnai turistai būna apvagiami traukiniuose ar autobusuose, ypač naktinių reisų metu. Pinigus ir kitus daiktus laikykite saugioje vietoje ir visada nešiokitės su savimi. Jei galite, nemiegokite kelionėje. Jei keliaujate kartu su draugais ar šeimos nariais, stenkitės miegoti paeiliui. 

5. Palikite blizgučius namie. Ištaigingi rūbai, laikrodžiai, grandinėlės ir kitokie papuošalai bei prabangūs aksesuarai  pritraukia vagis, kurie yra tikri, kad jūs turite daug dolerių. Visgi sunku namuose palikti jūsų geriausią kamerą, foto aparatą ar kitus vertingus, bet kelionėje būtinus daiktus.

O kokios jums nutiko netikėčiausios vagysčių istorijos? Pasidalinkite komentaruose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius