Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Kaire susprogdintas turistų autobusas: ar saugu keliauti į Egiptą?

Penktadienį Egipte pakelės bombai sprogus prie autobuso, žuvo trys vietnamiečiai turistai ir jų egiptietis gidas. 15min paaiškina, kurių teritorijų šioje šalyje vengti ir kokių saugumo priemonių imtis.
Kelias Gizos link
Kaire sprogo turistų autobusas: ar saugu keliauti į Egiptą? / Shutterstock.com nuotr.

Piramidės, netoli kurių nugriaudėjo sprogimas – viena svarbiausių lankytinų vietų Egipte, kasmet pritraukianti beveik 15 mln. turistų.

Egipto premjeras Mostafa Madbouli paragino „neišpūsti“ šio incidento ir tvirtino, kad „jokia šalis pasaulyje negali tvirtinti esanti 100 procentų saugi“.

Kol kas nėra aišku, ar penktadienio sprogimas susijęs su terorizmu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Susprogdintas turistų autobusas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Susprogdintas turistų autobusas

Terorizmo tikimybė

Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybės Užsienio reikalų biuro duomenimis, teroristinės atakos Egipte yra „labai tikėtinos“.

Tiesa, didžioji dalis jų įvykdomos Sinajaus pusiasalio šiaurėje, paprastai taikomasi į policiją ir saugumo pajėgas. Vis dėlto, JK vyriausybė rekomenduoja vengti bet kokių kelionių į šią teritoriją ir primena, kad teroristinių išpuolių tikimybė egizstuoja visoje šalyje.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) internetinėje svetainėje taip pat rekomenduojama vengti kelionių į Vakarų (Libijos) dykumą, Sivos oazę ir Pietų Sinajaus provinciją, išskyrus kurortus jos pietuose.

„Paskutiniu metu teroristinių išpuolių prieš krikščionių (koptų) religinę bendruomenę tikimybė nemažėja, todėl rekomenduojama nesilankyti šios religinės mažumos bažnyčiose ar vienuolynuose bei kitose koptams svarbiose vietose švenčių dienomis“, – rašoma URM svetainėje.

URM primena, kad dideliuose miestuose egzistuoja demonstracijų ir protestuotojų susirėmimų su saugumo pajėgomis tikimybė.

„Vykstantiems į Egipto kurortus rekomenduojama apsistoti viešbučiuose, kurių visa teritorija (taip pat ir paplūdimio) yra nuolat stebima ir saugoma apsaugos darbuotojų“, – rekomenduoja Užsienio reikalų ministerija.

URM pataria Egipte esantiems Lietuvos piliečiams būti budriems, sekti vietinės valdžios pranešimus ir vengti masinio susibūrimo vietų, ypač penktadieniais ir švenčių dienomis.

Pasak URM, reikėtų susilaikyti nuo kelionių piko valandomis, laikytis vietinės valdžios nurodymų ir rekomendacijų, nefotografuoti karinės infrastruktūros objektų, visą laiką su savimi turėti asmens dokumentą su nuotrauka.

URM: „Rekomenduojama ilgai nebūti valdžios įstaigose, patikros punktuose bei pastatuose, priklausančiuose policijai bei kariuomenei, ar šalia jų, kadangi jie yra potencialūs teroristų taikiniai.“

„Rekomenduojama ilgai nebūti valdžios įstaigose, patikros punktuose bei pastatuose, priklausančiuose policijai bei kariuomenei, ar šalia jų, kadangi jie yra potencialūs teroristų taikiniai“, – rašoma URM svetainėje.

JK Užsienio reikalų biuras rašo, kad visame Egipte dislokuotos gausios saugumo pajėgos, kritinėje infrastruktūroje, kelių patikros punktuose ir svarbiausiose viešose vietose budi ginkluoti saugumo pareigūnai.

Papildomų saugumo priemonių imamasi turistų lankomose vietose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius