Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas vyksta spalį Europoje: šviesos, šokolado ir klubinės muzikos festivaliai

Jau ir spalis... Todėl „Pasaulis kišenėje“ siūlo jums susipažinti su festivaliais ir šventėmis, vyksiančiomis visoje Europoje. Kiekvienas jų – savotiškai įdomus, galbūt tarp jų atrasite idėjų savo kelionėms spalio mėnesį. Pavyzdžiui, galite nulėkti į Ispaniją ir sudalyvauti linksmybėse su buliais, ar Italiją, paskanauti šokolado, o gal į Berlyną – šis nušvis ryškiomis šviesomis ir nusidažys spalvomis.
Saragosos festivalio korida
Saragosos festivalio korida / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pilar festivalis
Spalio 6-14 d.
Saragosa, Ispanija

Kasmetinis Saragosos festivalis, skirtas pagerbti miesto globėją – Šventąją Pilar. Šventė tęsiasi daugiau nei savaitę, ji prasideda savaitgalį prieš spalio 12-ąją – Šventosios Mergelės Marijos (Pilar) dieną. Šventės istorija prasideda 1723 m. O 1807-aisiais šventė gavo oficialų statusą. Kasmet šventės metu vyksta skirtingi renginiai ir linksmybės: arklių paradai, šokių konkursai, gatvės teatrai, korida ir daugelis kitų. XX-ajame amžiuje atsirado tradicija aikštėje priešais pagrindinę miesto katedrą iškilmingai dėti gėles ir vaisius prie Mergelės Marijos statulos kojų.

Šiais laikais Pilar šventė – tai liaudies linksmybės, gyva muzika, nacionaliniai aragonų chota šokiai, teatro pasirodymai, fejerverkai ir, žinoma, korida. Dar viena vietos jaunimo mėgstama atrakcija – išsilaikyti ant kojų priešais į areną išbėgančius bulius.

Šviesos festivalis
Spalio 10-21 d.
Berlynas, Vokietija

Pamatyti Berlyną neįprastoje aplinkoje bus galima nuo spalio 10-osios iki spalio 21-osios. Šiomis dienomis čia vyks kasmetinis Šviesos festivalis. 12 naktų mieste vyks įvairiausi šviesos šou, instaliacijos, fejerverkai, koncertai, parodos ir spektakliai. Pagrindinės miesto vertybės, pastatai ir gatvės šiomis dienomis atrodys visiškai kitaip, todėl pažinti Berlyno bus nebeįmanoma. Pasigrožėti šiuo įdomiu ir visiškai kitokiu Berlynu bus galima iš įvairiausių miesto vietų.

123rf.com nuotr/Berlyno festivalis
123rf.com nuotr/Berlyno festivalis

Pavyzdžiui, galima tiesiog pasivaikščioti po miestą, ar keliauti į turą autobusu, o gal aplankyti visas miesto apžiūros aikšteles, ar pakilti oro balionu. Be to, puikus variantas pamatyti visiškai kitokį Berlyną – pasiplaukiojimas laivu per miestą tekančia upe. Festivalio metu mieste vyks koncertai ir labdaros akcijos. Spalio 14-15 dienomis pasirodymus surengs Pasaulinis gydytojų orkestras, o spalio 19-ąją penkiose vietose vienu metu vyks skirtingi džiazo pasirodymai. Berlyno šviesos festivalis – vienas didžiausių ir labiausiai pasaulyje žinomų apšvietimo festivalių ir vienas didžiausių kultūrinių renginių Vokietijoje. Į šventę kasmet suvažiuoja daugybė turistų ir ji palieka tik pačius geriausius įspūdžius.

„Malta Military Tattoo“ būgnininkų paradas
Spalio 13-14 d.
Valeta, Malta

Mes nelabai tapatiname žodį „tattoo“ su kariniais paradais. Tačiau savo šaknimis šis žodis siekia laikus, kai Didžioji Britanija kariavo Belgijoje ir Olandijoje. Valandą, kai britų kareiviai turėdavo grįžti į savo barakus, per miestus eidavo būgnininkai, ir keldami būgnų garsą informuodavo užeigų ir barų savininkus nebepilti alaus kareiviams. Tarp paprastų žmonių šis ritualas buvo vadinamas „tap toe“, o laikui bėgant pavirto tiesiog „tattoo“. Ir dabar šis garsas asocijuojasi su būgnų skleidžiamu garsu.

Maltos būgnininkų paradas – tai visas spektaklis, vykstantis senovinio miesto Valetos gatvėse. Jame dalyvauja ne tik Maltos kariniai muzikantai, bet ir orkestrai iš skirtinų šalių. Trap jų yra svečių iš Anglijos, Italijos, Lenkijos, Škotijos ir Estijos. Dalyviai demonstruoja ne tik muzikinius būgnų sugebėjimus grodami žymiausius maršus, bet ir džiugina žiūrovų akį kariniu pasirengimu, laikysena bei artistiniais sugebėjimais. Baigiamas paradas didžiuliu koncertu.  

Klubinės muzikos festivalis
Spalio 17-21 d.
Amsterdamas, Nyderlandai

Jeigu norite pašėlti iš visos širdies, pasimėgauti muzika ir prisišokti iki kol kojos laiko, važiuokite į klubinės muzikos festivalį „Amsterdam Dance Event (ADE)”, kuris vyks Nyderlandų sostinėje spalio 17-21 dienomis.

Tai vienas didžiausių įvykių klubinės muzikos pasaulyje. Per 800 atlikėjų surengs pasirodymus 75-iuose geriausiuose miesto klubuose. Pasilinksminimų čia suras kiekvienas, muzikos žanrai  svyruoja nuo fanko, transo, roko iki pop muzikos ir džiazo. Kasmet festivalyje susirenka garsiausi pasaulio didžėjai, muzikos profesionalai ir tūkstančiai elektroninės muzikos mėgėjų. Be kita ko, ADE programos metu mieste suplanuota įdomių parodų, seminarų ir konferencijų klubinės muzikos ir šokio vystymosi tema. Apsilankę šiame festivalyje sužinosite visas paskutines klubinės muzikos pasaulio naujienas ir tendencijas.

Kaštonų šventė
Spalio 21-oji
Paryžius, Prancūzija

Kaštonas jau nuo seno laikomas neoficialiu Paryžiaus simboliu. Paragauti skrudintų kaštonų galima tiesiog miesto gatvėse, juos čia kepa visur. Prancūzai laiko kaštoną nacionaliniu skanėstu ir gamina iš jo daugybę įvairiausių patiekalų. Čia auginami specialios valgomosios rūšies kaštonai kitaip dar vadinami kaštainiais.

123rf.com nuotr/Kaatainiai
123rf.com nuotr/Kaštainiai

Kažkada kaštonai buvo pagrindiniu gatvės vargetų valgiu, būtent todėl jis taip vertinamas ir mylimas visų šiandien. Nuo tų laikų ir prasidėjo tradicija švęsti Kaštonų dieną – trečiąjį spalio sekmadienį. Ši diena dažniausiai pradeda Skonio savaitę, kurios metu miesto gyventojai ir svečiai susipažįsta su nacionaline prancūzų virtuve. Sekmadienį, Kaštonų dieną, Paryžius prisipildo kaštainių aromatu. Paragauti jų galima tiek gatvėse, tiek ir kavinėse ar bet kuriame restorane. Specialiai šiai šventei virėjai galvoja naujus kaštonų patiekalų receptus: rizoto su kaštonais, šparaginės pupelės su kaštonais, šokoladinis – kaštoninis musas desertui ir daugelis kitų patiekalų.

Be įdomių ir įmantrių skanumynų Paryžiaus gatvėse šią dieną galima surasti daugelį kitų pasilinksminimų. Sportinės varžybos, teatro pasirodymai ir originalūs konkursai. Visus jungia viena tema – kaštonai.

Šokolado festivalis
Spalio 19-28 d.
Perudža, Italija

Pasiilgusiems saldaus gyvenimo vertėtų važiuoti į Italiją. Čia, Perudžos mieste, kasmet spalį vyksta Šokolado festivalis. Patys žinomiausi italų ir pasaulio šokolado gamintojai vaišina svečius nepamirštamais šokoladiniais skanėstais. Įvairios šokolado rūšys, šokoladinės figurėlės ir visos skulptūrų kompozicijos, šokoladiniai rūbai ir kosmetika – ir visa tai viduramžių miesto fone. Be kita ko, šventėje vyks degustacijos ir kulinarinių paslapčių pamokos bei kiti pasilinksminimai. Mugėje jūs galėsite įsigyti saldžius suvenyrus sau ir savo artimiesiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius