Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitoks Paryžius: kodėl romantiškąją sostinę verta aplankyti rudenį?

Paryžius – vienas gražiausių ir romantiškiausių pasaulio miestų, kasmet viliojantis milijonus keliautojų pajusti aukštosios mados sostinės pulsavimą, atrasti prancūzišką virtuvę ir kultūrą bei savo akimis išvysti nepaprastus architektūros stebuklus. Geriausias metas pamatyti tikrąjį miesto žavesį ir išvengti turistų antplūdžio – ruduo.
„GRŪDOS“ keliautojai prie Eifelio bokšto, Paryžius, Prancūzija
„GRŪDOS“ keliautojai prie Eifelio bokšto, Paryžius, Prancūzija / Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr.

Mažiau žmonių – daugiau įspūdžių

Paryžius... Kiek asociacijų ir prisiminimų užplūsta ištarus šio miesto pavadinimą. Ir nors dažniausiai keliaudama renkuosi naują, dar neatrastą kryptį – Paryžiui ši taisyklė negalioja. Į romantiškąją sostinę sugrįžti taip gera! Kaskart Paryžius parodo vis kitokį, dar žavesnį savo veidą. Ne veltui E. Hemingvėjus yra pasakęs: „Paryžius yra begalinis, ir kiekvienas, kam teko jame gyventi, prisimena jį vis kitokį“. Tad susikroviau lagaminą, sėdau į lėktuvą ir su kelionių organizatoriumi „GRŪDA“ leidausi į dar vieną Paryžiaus pažinimo kelionę. Šį kartą turėjau galimybę jį pamatyti rudenėjant, ir... įsimylėjau iš naujo.

Vienas didžiausių privalumų, keliaujant į Paryžių rudenį yra tai, kad miestas priklauso tik Tau. Šiek tiek atvėsus orams keliautojų ženkliai sumažėja, tad nebereikia laukti ilgose eilėse norint patekti į bet kurį žymesnį objektą ar gauti staliuką jaukioje Montmartro kavinukėje.

Be vargo ir ilgo laukimo eilėje su grupe nesunkiai patekome į didžiausią pasaulyje meno muziejų – Luvrą. Čia eksponuojamos žymiausios ir neįkainojamos meno vertybės, todėl norinčių jas apžiūrėti – daugybė. Sezono įkarščio metu prie įėjimo gali tekti palūkėti valandėlę ar net dvi. Panaši situacija ir su žymiausiu miesto architektūros galiūnu – Eifelio bokštu. Rudenį ne tik išvengsite eilių, bet ir sutaupysite laiką, kurį galėsite išnaudoti mėgaudamiesi paryžietišku gyvenimu.

Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr./Luvro muziejaus viduje, Paryžius, Prancūzija
Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr./Luvro muziejaus viduje, Paryžius, Prancūzija

Mažiau žmonių reiškia ir mažiau spūsčių. Taip gera Paryžių pažinti iš lėto ir niekur neskubant. Būtent toks – saulėtas, bohemiškas, lėtas ir romantiškas Paryžius yra rudenį. Laisvalaikiu užsukome į Monmartro rajone įsikūrusią „Café des Deux Moulins“ kavinę. Čia buvo filmuota garsioji kino juosta „Amelija iš Monmartro“, todėl kavinėje niekuomet netrūksta lankytojų. Norint čia neplanuotai užeiti vasarą – beveik neįmanoma. O štai dabar, palūkėjus vos kelias minutes, buvome maloniai pakviesti į vidų nostalgišką melodiją niūniuojančio padavėjo.

Nurimus sezono įkarščiui atsiskleidžia tikroji paryžietiška miesto dvasia. Tai metas, kuomet damos iš spintų ima traukti plačiakraštes skrybėles ir prancūziškas beretes. Tai metas, kuomet nuo medžių krenta lapai, kuriuos saulė nudažo aukso spalva. Tai metas, kuomet dar nėra per šalta mėgautis ryto kava ir prancūzišku croissant pyragėliu ar macaroon sausainėliu lauko kavinukėje, klausantis netoliese grojančių gatvės muzikantų.

Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr./„Café des Deux Moulins“ kavinėje, Paryžius, Prancūzija
Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr./„Café des Deux Moulins“ kavinėje, Paryžius, Prancūzija

Kai pirmą kartą Paryžiuje lankiausi vasarą, naiviai tikėjausi patekti į vietinį prancūzų restoranėlį pavadinimu „Le Refuge des Fondus“. Ši vieta garsi ne tik puikaus skonio prancūziškais sūrio ir mėsos fondiu, bet ir vynu, kuris patiekiamas ne tradicinėje vyno taurėje, o... vaikiškame buteliuke!

Apžiūrėjusi restorano nuotraukas internete nusprendžiau, jog žūtbūt čia užeisiu ir viską išmėginsiu pati. Tačiau, kaip minėjau, tai buvo naivus troškimas. Atvykus į vietą, paaiškėjo, jog staliukai yra rezervuoti kelioms dienoms į priekį. Keliaujant į Paryžių su „GRŪDA“ rudenį, turėjome ne vieną laisvą vakarą mieste, tad nusprendėme laimę išmėginti dar kartą ir man pavyko! Žinoma, palaukti turėjome porą valandų (per kurias smagiai pasivaikščiojome iki skausmo mielomis Paryžiaus gatvelėmis), tačiau staliuką gavome.

Vakarienė buvo įsimintina – vienas didelis, ilgas stalas už kurio susiglaudę kokie 20 žmonių, kaip didelėje prancūziškoje šeimoje, garsiai kalbantys ir smagiai vyną gurkšnojantys vietiniai prancūzai ir nuostabaus skonio fondiu. Ši vieta puikiai tinka pažinčiai ne tik su vietine virtuve, bet ir vietiniais žmonėmis, jų kultūra.

Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr./Prancūziška vakarienė, Paryžius, Prancūzija
Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr./Prancūziška vakarienė, Paryžius, Prancūzija

Ką būtina aplankyti Paryžiuje?

Su kelionių organizatoriumi „GRŪDA“ apžiūrėjome pačius svarbiausius ir įspūdingiausius Paryžiaus objektus. Pirmąją dieną apėjome jau minėtąjį Montmartro rajoną, kuriame gyveno ir dirbo daugybė garsių kūrėjų. Aplankėme Monmartro menininkų Meką – Teatro aikštę, pasidarėme įspūdingų nuotraukų prie vieno žymiausių kabaretų pasaulyje – Moulin Rouge, apžiūrėjome įspūdingą „Meilės sieną“, ant kurios radome ir akiai mielą, lietuvišką „aš tave myliu“ užrašą bei užkopėme į šalia esančią kalvos viršūnę, kur iškilusi stūkso Šventosios Širdies bazilika.

Kitą dieną tęsėme pažintį su istoriniu Paryžiaus centru. Didžiausią įspūdį paliko Šarlio de Golio aikštė su gausiai reljefais ir karinėmis skulptūromis išpuošta Triumfo arka, į kurios viršų pasikelti tiesiog būtina, nes iš čia atsiveria nuostabi Paryžiaus miesto panorama su Eifelio bokštu priešakyje (jaunimui iš ES šalių iki 26 metų pasikėlimas nemokamas!) bei gotikos šedevras Notre Dame – Paryžiaus Dievo Motinos katedra.

Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr./„GRŪDOS” keliautojai prie Meilės sienos, Paryžius, Prancūzija
Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr./„GRŪDOS” keliautojai prie Meilės sienos, Paryžius, Prancūzija

Žinoma, nuo vitrinų šviesų, it Kalėdinių lempučių, blizgantys Eliziejaus laukai, nustebino ne ką mažiau, kadangi rudenį, keliautojų džiaugsmui, čia vyksta dideli išpardavimai. Tad buvo smagu ne tik po juos pasivaikščioti, bet ir nebrangiai apsipirkti ir namo parsivežti tobulas prancūziškas lauktuves. O vakarinis pasiplaukiojimas Senos upe – tiesiog privalomas! Pro šalį plaukiantys miesto vaizdai ir žibintų šviesų spingsėjimas leidžia pasijusti tarsi tikroje prancūziškoje pasakoje. Ir, patikėkite, nenorėsite, kad ji baigtųsi.

Kelionės vinis, žinoma, buvo jo didenybė Eifelio bokštas. Kiek daug esame girdėję apie jo dydį, galybę ir grožį. Kad tai tiesa supranti tik atsidūręs Paryžiuje ir savo akimis išvydęs šį architektūros stebuklą. Stovint apačioje ir žvelgiant į viršų nuo didybės ima svaigti galva, tą akimirką suvoki koks mažas šiam pasaulyje esi. Sakoma, kad jeigu nebuvai pakilęs į Eifelio bokšto viršų – nebuvai Paryžiuje. Ir iš tiesų šią pramogą bent kartą gyvenime išbandyti yra būtina. Nuo viršaus atsiveria kvapą gniaužianti Paryžiaus panorama, ypač vakare, kuomet ima žibėti miesto šviesos.

Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr./Vakarinis pasiplaukiojimas Senos upe, Paryžius, Prancūzija
Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr./Vakarinis pasiplaukiojimas Senos upe, Paryžius, Prancūzija

Ne ką mažiau žavus, romantiškas ir melancholiškas Paryžius yra žiemą: apšerkšnijusios medžių šakos, balta spalva pasidabinęs Eifelio bokštas, meduoliais kvepiančios Kalėdinės mugės, karštas vynas, šventiška atmosfera ir nuostabiai pasipuošęs miestas! O žmonių vis dar nėra daug, tad galima ramiai ir neskubant pasimėgauti Kalėdine atmosfera bei Naujametiniais džiaugsmais. Naujametės kelionės metu galima aplankyti ir Disneilendą, kuriame laukia susitikimas su Volto Disnėjaus herojais, linksmybės įvairiuose atrakcionuose ir kitos nuostabios pramogos!

Iš naujo atrasti romantiškąjį Paryžių kviečia kelionių organizatorius „GRŪDA“! Artimiausia savaitgalio kelionė lėktuvu į Paryžių – 2019 metų spalio 18 d., artimiausia kelionė autobusu į Paryžių-Liuksemburgą 2019 metų spalio 26 d.


Naujųjų metų kelionę į Paryžių ir kitas kalėdines - naujametines keliones galite rasti ČIA!

P.S. šventes praleisti svetur yra ne tik originalus, bet ir nebrangus pasirinkimas. Šiuo metu „GRŪDA“ išankstiniams šventinių kelionių paketams autobusu taiko 15 proc. nuolaidą, kuri galios iki spalio 2 dienos bei papildomą 2 proc. nuolaidą, kelionę įsigyjant internetu.

Grūda
Grūda

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius