Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kontrastingi Tailando veidai: nuo nuodėmingų gatvių iki ramybės uosto. Kaip išsirinkti sau tinkamiausią?

Sau patraukliausią atostogų kryptį galima išsirinkti iš beveik 200 pasaulio šalių. Vis dėlto iš lyderiaujančių pozicijų nesitraukia Tailandas. Ši nuostabaus grožio karalystė Pietryčių Azijoje vilioja turistus iš visų žemės kraštelių. Kasmet šalies populiarumas tik auga, o turistai čia plūsta tikrai ne be priežasties. Tailande susimaišo viskas, ko reikia puikiomis atostogomis. Šalis traukia egzotine gamta, įspūdingomis salomis, spalvinga istorija bei kultūra ir įstabiais paplūdimiais. Šypsenų žemėje dėl puikaus klimato atostogauti galima beveik visus metus. Sveiko maisto, grožio ir šventyklų kraštas turi daug ką pasiūlyti, tad išsirinkti, kur norite vykti, gali būti kiek painu. „Novaturas“ rekomenduoja, kaip geriausia susipažinti ir patirti šią magišką vietovę ir ką reikia žinoti nusileidžiant ant šios šypsenų žemės.
Phi-Phi sala Tailande
Phi-Phi sala Tailande / 123RF.com nuotr.

Pasiruoškime kelionei: į lagaminą nuo tualetinio popieriaus iki puošnių rūbų

Kad Tailandą verta aplankyti bent kartą gyvenime, niekas nedrįstų ginčytis. Tai vieta, kur atostogas praleisite ne tik įspūdinguose paplūdimiuose, bet ir pažinsite Azijos kultūrą bei galėsite aktyviai leisti laisvalaikį. Šalis išgarsėjo ir dėl puikaus klimato, dėl kurio turistai čia laukiami visus metus.

Tolimajame Tailande oras paprastai būna karštas ir drėgnas — tipiškas atogrąžų klimatas. Temperatūra gali svyruoti nuo 20 iki 38 laipsnių šilumos, o vanduo ištisus metus būna 27–30 laipsnių. Vis dėlto, kelionių organizatorius klientus į Tailandą skraidina nuo spalio pabaigos iki kovo pabaigos, nes tai laikotarpis, kai iškrinta mažiau kritulių. Prieš kelionę svarbu pasitikrinti, kada ketinate vykti ir į kurią šalies dalį. Nors svajojantys apie poilsį paplūdimyje visada ras tam vietą.

Visiems turistams būtina turėti ilgesnius, kūną dengiančius drabužius. Kitaip nebūsite įleidžiami į šventyklas, kurias aplankyti yra privalu.

Kad ir į kurią šalies dalį keliautumėte, nepamirškite, jog saulė kaitina visame Tailande. „Novaturas“ rekomenduoja su savimi turėti kremą nuo saulės, kepurėlę bei akinius. O tiems, kurie ketina patyrinėti įspūdingą šalies gamtą — pasiimti ir purškalo nuo uodų. Kuprinėje pravartu turėti drėgnų servetėlių ir tualetinio popieriaus. Ir nors išbandyti vietos maistą yra tiesiog privaloma, jis yra kiek kitoks nei mes esame įpratę. Tad kad atostogų netektų praleisti lovoje, rekomenduojama įsidėti ir vaistų. Skrandis į aštresnius prieskonius ir egzotinius patiekalus gali sureaguoti ne taip, kaip norėtųsi.

Kelionių organizatorius pataria su savimi nešiotis keletą asmens ir kelionės dokumentų kopijų. Jų gali prireikti tiems, kurie norės pasivažinėti po salą savarankiškai ir bandys išsinuomoti motorolerį. Svarbu atkreipti dėmesį, kad pasas iki kelionės pabaigos galiotų ne mažiau kaip 6 mėn. Taip pat nepamirškite įspėti savo bankų, kad vykstate į egzotinę šalį, jog nuvykus nekiltų nereikalingų nesklandumų.

123RF.com nuotr./Jauna moteris populiarioje Bankoko gatvėje
123RF.com nuotr./Jauna moteris populiarioje Bankoko gatvėje

Jūsų lagamino turinys priklauso nuo to, kaip ir kur ketina praleisti atostogas. Ieškantiems nuotykių patariama pasiimti daug natūralios medžiagos marškinėlių, o svarbiausia, patogius žygių batus.

Ketinantiems užkariauti šalies sostinę Bankoką — lagamine vietos privalo atsirasti puošnesniems rūbams. Turistai nėra įleidžiami į „Sky“ barus, jei jie nėra tinkamai apsirengę. Visiems turistams būtina turėti ilgesnius, kūną dengiančius drabužius. Kitaip nebūsite įleidžiami į šventyklas, kurias aplankyti yra privalu.

Nepamirštama patirtis šalyje gali priklausyti nuo jūsų pasiruošimo šiai kelionei. Tai – labai universali šalis, todėl norint pažinti visas jos puses ir turėti nepamirštamas atostogas, dar prieš vykstant išsiaiškinkite kokie yra jūsų lūkesčiai ir norai.

Šalis pasižymi labiausiai iš išplėtota turizmo infrastruktūra ir plačiausia viešbučių bei kurortų pasiūla – nuo kuklių vėjo perpučiamų trobelių paplūdimyje iki aukščiausio lygio viešbučių populiariausiose turistinėse zonose. Juk kas nenorėtų mėgautis atogrąžų klimatų, tobulų žydru vandeniu, puikaus smėlio paplūdimiais, skaniu maistu ir labai smagiais vietiniais žmonėmis?

Nuodėmingoji Pataja — kur kas daugiau nei pagundos

Poilsiautojai per atostogas norintys suderinti tingų poilsį saulėje, pažintines ekskursijas ir audringas naktis privalo apsilankyti Patajoje. Miestas, įsikūręs rytinėje Tailando įlankos pakrantėje, kadaise buvo nedidelis žvejų kaimelis su izoliuotais, palmėmis apaugusiais paplūdimiais. Nuo to laiko praėjo jau daug metų, per juos miestas pasikeitė neatpažįstamai. Dabar tai vienas populiariausių pasaulio paplūdimio kurortų, kuris stebina dangoraižiais, vilioja patogiais viešbučiais, saule, jūra ir naktiniu gyvenimu.

123RF.com nuotr./Naktinė Pataja
123RF.com nuotr./Naktinė Pataja

Didysis lūžis įvyko XX a. vid. per Vietnamo karą, kai į miestelį atvyko penki JAV kariuomenės sunkvežimiai, pilni jaunų kariškių. Pasakojoma, kad vietos gyventojai atvykėliams paliko tokį įspūdį, kad nuo to laiko amerikiečiai čia grįždavo vis dažniau. Kadangi karių, apsilankančių kurorte, skaičius vis augo, vietos gyventojai taikėsi prie jų poreikių.

Mieste pradėjo rastis viskas, ko jiems galėtų prireikti: restoranai, barai, draugiškos vietos merginos, palaikančios kariams kompaniją. Čia pradėjo plūsti ir aplinkinių miestų gyventojai. Dabar toji vietovė yra vadinama Walking Street.

Ant jūros kranto iškilusi milžiniška tikmedžio medžio drožiniais išpuošta šventovė yra verslininko Leko Viriyaphamo 1981 m. inicijuotas projektas, kurį užbaigti ketinama tik 2050 m.

Tai bene garsiausia miesto ir didžiausia bei audringiausia visos šalies gatvė. Tik kelios vietos Bankoke galėtų varžytis su siautulinga ir triukšminga Walking Street. Beveik visą kilometrą besitęsiančios gatvės pastatuose yra įrengti barai, diskotekos, striptizo ir vadinamieji go—go klubai bei kitokių pramogų vietos. Naktį čia suplūsta linksmybių ieškantys turistai, kurie atranda vis naujų vietų ir neišbandytų pramogų. Nuodėmingosios Patajos pagundose kasmet paskęsta milijonai turistų. Vis dėlto tai tik nedidelė dalis to, ką gali pasiūlyti šis miestas. Kurortas turi nuostabias šventyklas, pasakiškus paplūdimius ir siūlo daugybę įvairiausių veiklų.

Ieškantiems poilsio tikrai neteks nusivilti. Mieste yra du pagrindiniai balto smėlio paplūdimiai, kuriuos skalauja krištolo skaidrumo Pietų Kinijos jūra. Vienas jų — Patajos paplūdimys tęsiasi lygiagrečiai su miesto centru, tad netoli jo yra parduotuvės, viešbučiai ir barai.

123RF.com nuotr./Patajos paplūdimys
123RF.com nuotr./Patajos paplūdimys

Pietiniame Patajos paplūdimyje idiliško poilsio po palmėmis nesitikėkite — tai aktyviausio naktinio gyvenimo zona. Bet Šiaurės Patajos ir Džomtjeno paplūdimiai yra atokiau nuo gatvės, todėl jie labiau tinkami šeimoms. Pats Džomtjenas yra ramesnis gyvenamasis rajonas, kuriame rasite paplūdimio viešbučius, daugiabučius namus ir puikius restoranus. O per atostogas norintiems ir gerai pasilinksminti ir pailsėti plačiame paplūdimyje, rekomenduojama vykti į šiek tiek už Patajos miesto iškyšulio pasislėpusį Dongtano paplūdimį. Čia suplūsta ir vandens sporto aistruoliai, kuriuos atvilioja platus pramogų pasirinkimas.

Beveik visą kilometrą besitęsiančios gatvės pastatuose yra įrengti barai, diskotekos, striptizo ir vadinamieji go—go klubai bei kitokių pramogų vietos.

Pailsėję ir papramogavę nepraleiskite progos savo akimis pamatyti vienos iš Patajos pažibų — Tiesos šventyklos. Ant jūros kranto iškilusi milžiniška tikmedžio medžio drožiniais išpuošta šventovė yra verslininko Leko Viriyaphamo 1981 m. inicijuotas projektas, kurį užbaigti ketinama tik 2050 m. Pagrindinė šventyklos idėja – parodyti, kad visos religijos veda į vieną vienintelę Tiesą.

Norintiems pamatyti dar vieną įspūdingą objektą reiks pavažiuoti 30 km už Patajos. Ten tiesiai ant Khao Chi Chan kalno šlaito išvysite 130 m aukščio auksinę Budos statulą. Tai – didžiausias Budos atvaizdas visoje šalyje.

123RF.com nuotr./Tiesos šventykla Patajos paplūdimyje
123RF.com nuotr./Tiesos šventykla Patajos paplūdimyje

Kita rekomenduojama aplankyti vieta — Nong Nooch kaime įkurtas 240 ha ploto atogrąžų sodas, dar vadinamas orchidėjų parku. Tai yra vienas didžiausių Tailando, o galbūt ir viso pasaulio, sodų, kuriame sukaupta didžiulė orchidėjų ir kaktusų kolekcija. Įspūdinga patirtis laukia apsilankiusių garsiajame plaukiojančiame turguje. Jis yra įsikūręs ant vandens, per Tailandą tekančios Kvai upės kanale. Daugiau kaip 100 tūkst. kvadratinių metrų teritorija suskirstyta į keturias dalis — šiaurę, šiurės rytus, pietus ir centrinę. Kiekvienoje dalyje pardavinėjami produktai yra būdingi regionui. Žinoma, ypatingame turguje geriausia apsipirkti plaukiojant laiveliu.

Kelionių organizatorius rekomenduoja dieną Patajoje užbaigti apsilankius viename iš „Sky“ barų. Į prabangą dvelkiančius barus patekti galima tik su atitinkama apranga („dress code“). Bet pasistengti tikrai yra dėl ko. Nuo stilingų terasų atsiveria miesto panorama, kuri privers sulaikyti kvapą, o vaizdas ilgam išliks atmintyje. Ten nuvykę patys įsitikinsite, kad Pataja yra labai įvairiapusiška ir dar ilgai vilios turistus.

Gyvenimas negyvenamoje saloje ir kino filmų scenos

Poilsiautojams, kurie per atostogas yra pasiryžę nuotykiams ir nori pažinti magišką Tailando gamtą, kelionių organizatorius rekomenduoja vykti į antrą pagal dydį Ko Čango salą. Visa jos teritorija yra paskelbta nacionaliniu parku, tad didžiąją jos dalį sudaro negyvenamos džiunglės ir kalvos. Ji dėl savo formos panašumo į dramblį dar yra vadinama „Dramblio sala“. Joje gausu įspūdingų krioklių, spalvingų koralinių rifų, atogrąžų miškų ir balto smėlio paplūdimių. Tai tikras rojaus kampelis, kurio kiekvienas lopinėlis yra akylai prižiūrimas.

123RF.com nuotr./Ko Čango salos gamta
123RF.com nuotr./Ko Čango salos gamta

Poilsiautojai labiausiai pamėgę šios salos vakarinę pakrantę. Joje galima grožėtis nuostabiu džiunglėmis apaugusių kalnų peizažu ir įspūdingais saulėlydžiais. 2 km ilgio Baltojo smėlio paplūdimyje galima rasti visko, ko reikia geroms atostogoms. Kiek toliau nuo jo –didžiausias Klong Prao paplūdimys. Jis išsiskiria itin unikalia pakrante, kurią daliją krioklys, upės žiotys ir kanalas pietuose. Tai ideali vieta poilsiautojams bėgantiems nuo šurmulio ir vertinantiems ramybę.

O atostogoms su mažaisiais kelionių organizatorius siūlo rinktis Kai Bae paplūdimį. Čia ramybę ras tie, kuriems Baltojo smėlio paplūdimys gali pasirodyti per daug civilizuotas. Šioje vietovėje sutiksite itin draugiškus vietos gyventojus. Tai ideali vieta mylintiems gamtą, nes čia kiekvienas ras sau tinkamą žygio maršrutą, per kurį grožėsitės ir nuostabiu salos kraštovaizdžiu.

Daugelis keliautojų į maršrutą įtraukia ir didžiausią salą Puketą, esančią Andamanų jūroje. Anksčiau iš kaučiuko ir skardos gamybos gyvenusi sala šiuo metu išgyvena iš turizmo. Puketo pasididžiavimas – didinga jo pakrantė, kurioje gausu įvairiausių paplūdimių: nuo švelnių baltojo smėlio iki uolėtų iškyšulių. Sala yra didžiulė, todėl joje rasite viską, apie ką svajojate.

Shutterstock nuotr./Puketo sala
Shutterstock nuotr./Puketo sala

Atvykusiems čia dieną geriausia mėgautis saulės voniomis, o naktį – įvairiausiomis linksmybėmis, bei vykti į labiausiai išvystytą 3 kilometrų ilgio paplūdimį Patonge. Katos paplūdimys, esantis 17 kilometrų nuo Puketo, yra vienas geriausių ir išsiskiria baltu, švariu smėliu bei kokosų palmių alėjomis. Ši gyvybinga, bet ne per daug triukšminga vietovė, puikiai tinka atostogoms su šeima.

Kelionių organizatorius turistams, norintiems prabangos, rekomenduoja vykti į smėlėtą Bang Tao pakrantę. 6 kilometrų ilgio paplūdimys gana kontrastingas: dalis jo tviska prabanga, dalyje vyrauja natūralus paplūdimio grožis. Kiek ramesnis dar visai neseniai poilsiautojų atrastas Nai Harno kurortas. Nors čia jau netrūksta įvairiausių vietų keliautojams, vis dar išlikęs ramybės žavesys.

Svajojantiems pamatyti žmogaus nepaliestą gamtą siūloma vykti į ilgiausią saloje, net 11 kilometrų, Mai Kao paplūdimį. Jo dalis priklauso Sirinato nacionaliniam parkui, todėl šalia neišvysite jokių didelių statinių. Kitas pasakiškas rojaus kampelis — Natai paplūdimys. Itin ilgame pakrantės ruože yra daug saugomų teritorijų, dėl kurių galioja labai griežti statybos apribojimai. Tai puiki vieta bėgantiems nuo miesto triukšmo. Atvykę į Puketą nepraleiskite progos patirti, ką reiškia gyventi negyvenamoje saloje. Netoliese esančios nedidelės Kokosų salos paplūdimiai – laukiniai ir nepaliesti civilizacijos. Apsigyvenę čia iš arti pažins vietos žmonių gyvenimo būdą ir patirsite tikrą ramybę, o norėdami grįžti į modernųjį pasaulį tai galėsite padaryti nuolat kursuojančiu laiveliu.

Atvykę į didžiausią šalies salą prisiminkite, kad tai vieta ne tik aktyviam poilsiui, bet joje gausu ir lankytinų objektų. Saloje būtina savo akimis pamatyti Phang Nga įlanką, kuri išsiskiria turkio spalvos vandeniu ir iš jo kyšančiomis kalkamenio uolomis. 400 kv. Km plote telpa apie 100 nedidelių salelių. Kelionių organizatorius rekomenduoja laivu nuvykti į Phi Phi salas.

Tiesa, dėl milžiniško paplūdimio populiarumo ir turistų antplūdžio, kurių 2018-aisiais buvo net 2,5 mln., paplūdimį teko kuriam laikui uždaryti, kad būtų atgaivinta ekosistema. Jame negalia išsilaipinti, bet galima apžiūrėti plaukiant iš jūros pusės.

Shutterstock.com nuotr./Phang Nga įlankos nacionalinis parkas
Shutterstock.com nuotr./Phang Nga įlankos nacionalinis parkas

Ši ekskursija Leonardo di Caprio gerbėjams bus šventė, nes apsilankysite Maya Bay įlanką, kurioje buvo filmuojamas filmas „Paplūdimys“.

Poilsiautojai, kurių širdys linksta prie Džeimso Bondo, turėtų nenusvilti nuvykti į to paties pavadinimo salas. Įmantrūs ir akį traukiantys Koh Tapu kontūrai yra svarbus salos simbolis, nes būtent Phang Nha įlankoje buvo filmuojamas devintasis „bondiados“ filmas „Žmogus su auksiniu pistoletu“. Patyrynėti nuostabią vietovės gamtą siūloma plaukiojant baidarėmis.

Pukete naktinės pramogos irgi yra aukščiausio lygio. Ieškantiems žavingų pramogų, kurių nerasite jokioje kitoje pasaulio vietoje, būtina užsukti į Phuket FantaSea. Tai – milžiniškas kultūrinis kompleksas, kuris praturtina senovines Tailando tradicijas naujausių technologijų bei specialiųjų efektų stebuklais. Poilsiautojams norintiems pačių audringiausių linksmybių būtina užeiti į Bangla Road Walking gatvę. Tai vieta, kuri atgimsta vos nusileidus saulei ir kurioje rasite daug šviesų, garsios muzikos ir skanių gėrimų. Nieko stebėtino, kad Puketas yra viena populiariausių atostogų vietų. Tai sala, kurioje nepamirštamas atostogas turės tiek šeimos su vaikais, tiek naktimis nemiegantis jaunimas ir romantikos ištroškę įsimylėjėliai.

Kontrastų miestas — chaotiškas ir užburiantis Bankokas

Per kelionę į Tailandą tiesiog būtina bent kelioms dienoms užsukti į šalies sostinę Bankoką. Didžiulis kontrastų miestas kiekvienais metais pritraukia šimtus tūkstančius turistų iš viso pasaulio. Miesto populiarumo paslaptis — unikali charakteristika. Tai didžiausias ir labiausiai išsivystęs miestas, tačiau jame išliko istorinė architektūra ir gyvuoja šimtmečių tradicijos. Dėl nerimstančio šurmulio, įspūdingų dangoraižių, didingų rūmų ir šventyklų, visame pasaulyje išgarsėjusių plūduriuojančių turgų, Bankokas pavergia keliautojų širdis.

123rf.com/Naktinis turgus Bankoke
123rf.com/Naktinis turgus Bankoke

Vienas svarbiausių ir populiariausių miesto objektų — Didžiųjų rūmų kompleksas. Itin puošnūs ir ypatingų meninių įgūdžių pareikalavę rūmai pastatyti dar XVIII a. Juose iki šiol vyksta labai svarbios ceremonijios. Čia apsilankius būtina užsukti į Karališkąsias laidojimo ir karūnavimo sales. Komplekse yra svarbiausia ir švenčiausia budistų Smaragdinio Budos šventykla Wat Phra Kaew. 45 cm aukščio žalio mineralo Budos su auksiniais drabužiais statula yra labiausiai garbinama, norintys ją pamatyti privalo dėvėti kūną slepiančius drabužius.

Kita įspūdinga šventykla yra įsikūrusi priešais Didžiųjų rūmų kompleksą. Vat Arun šventykla išsiskiria 79 m masyvia centrine pagoda Phra Prang, išpuošta saulėje žaižaruojančiais porceliano gabalėliais, ir keturiomis mažesnėmis. Kerintį objektą tikrai norėsis įamžinti, o geriausią tai padaryti vėlyvą popietę, kai besileidžianti saulė dangų nudažo raudonai. Rekomenduojama aplankyti ir vieną didžiausių bei seniausių miesto šventyklų, kurioje yra didžiausia Buda bei jo atvaizdų kolekcija mieste. 45 m ilgio ir 15 m aukščio paauksuotos Budos, žengiančios į Nirvaną, statulos vaizdas ilgam įsirėš į atmintį.

Fotolia nuotr./Wat Arun, dar žinoma kaip „Aušros šventykla“
Fotolia nuotr./Wat Arun, dar žinoma kaip „Aušros šventykla“

Bet Bankokas turistus žavi ne tik šventyklomis. Miestas ne be reikalo dar vadinamas Rytų Venecija. Čia išsiraizgę daugybė kanalų, kurių labirintus reikia ištirti kiekvienam atvykusiam. Pasiplaukiojimas su pramuštgalviais vairininkais padovanos neišdildomų įspūdžių. Plaukiant kanalu atsiskleidžia nuostabi miesto panorama bei jo kontrastai: vargani nameliai, didingos šventyklos, saulėje besišildantys didžiuliai varanai, aplinkui valtį besisukiojančios žuvys. Tai puiki proga ir apsilankyti bei apsipirkti plūduriuojančiame turguje. Taip pamatysite, kaip modernus miestas atrodė prieš 100 metų, kuomet didžioji dalis susisiekimo vykdavo kanalais.

Poilsiautojams mėgstantiems autentikos nepraradusias prekybos vietas rekomenduojama užsukti ir į Chatuchak savaitgalio turgų. Jis vienas didžiausių Azijoje ir net pasaulyje. Jame sutalpinta daugiau nei 15 tūkst. prekystalių, prekiaujančių pačiomis įvairiausiomis prekėmis, tad tai yra ideali vieta nupirkti suvenyrų. Namo parsivežkite Budos statulėlių medžio drožinių, šalies simboliu tapusių drambliukų statulėlių, šilko drabužių, džiovintų vaisių ar arbatų.

Chatuchak turguje, kuris savaitgaliais per dieną pritraukia daugiau nei 200 tūkst. lankytojų, tikrai rasite visko, ko trokštate. Nepamirškite – bus tikrai karšta, todėl atsigaivinkite kokosiniais ledais iš kokoso kevalo ar šviežių mangų sultimis. Beje, viešėdami šalyje nepraeikite pro vaisių prekystalius, įsigykite tokių egzotiškų skanumynų kaip rambutanas, kertuotis ar vaisių karaliumi praminta, tačiau savo smarve pagarsėjęs durijus. Bevaikščiojant po miestą rekomenduojama apsilankyti ir China Town. Tai rojaus kampelis gatvės maisto mėgėjams. O po vakarienės užsukite į aukščiausią miesto pastatą — Baiyoke Sky, nuo kurio atsiveria nuodėmės vertas vaizdas.

Bankokas visus sužavi nenuilstamu gyvenimo tempu ir kontrastais. Tai vieta, kurią bent kartą gyvenime privalo aplankyti visi mylintis Rytų kraštus ir Azijos kultūrą. Kartą čia pabuvus norėsis grįžti vėl ir vėl, o Tailandas su savo skirtingomis pusėmis visuomet nustebins. Nepraleiskite progos pasisemti nepakartojamų įspūdžių ir ruoškite lagaminus į tūkstančio šypsenų šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius