Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kroatija – spindinti Adrijos širdis

Kroatija ne veltui vadinama Adrijos širdimi: ši nuostabi šalis garsėja savo unikalia gamta, žydru pajūriu ir turtinga istorija. Jau 20-ąjį sezoną su keliautojais švenčiantis „Novaturas“ kitų metų atostogas kviečia praleisti jaukiuose Kroatijos kurortuose ir susipažinti su viena gražiausių Europos šalių.
Kroatija
Kroatija / 123RF.com nuotr.

Šalia Adrijos jūros besidriekianti Kroatija poilsiautojus vilioja savo klimatu, kuris labai panašus į kitoje jūros pusėje besišypsančią Italiją.

Tiesa, vasaromis čia karštoka – temperatūra gali pakilti ir gerokai virš 30 laipsnių, tad atostogauti geriausia ankstyvą rudenį, kuomet nevargina karštis, o jūra išlieka maloniai lepinanti.

Poilsis Adrijos glėbyje

Kroatijos pajūryje įsikūrę kurortai žavi savo gamta, uolėtomis pakrantėmis, žaliomis pušų garbanomis ir cirpiančiomis cikadomis. Smulkaus žvyro paplūdimiai brenda į patį skaidriausią vandenį, kokį tik galite rasti Europoje, o pakėlus akis į dangų, sutinkate didingą kalnų žvilgsnį. Beje, Kroatija laikoma pasauliniu nudistų centru, tad jei esate vienas iš jų, ieškokite specialiais ženkliukais pažymėtų paplūdimių.

Splito Riviera

Splito Rivieros regionui priklauso ne tik palmėmis apsikaišęs žavusis Splitas, bet ir mažesni kurortiniai miesteliai – Trogiras, Seget Vranjica, Omišas bei Podstrana. Nuostabia renesanso ir romaniška architektūra besididžiuojantis Trogiras įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Šalia įsikūręs Seget Vranjicos miestelis patiks norintiems sulėtinti tempą ir atostogaujantiems su šeimomis. Akis čia glosto aplink žaliuojančios alyvmedžių giraitės ir sodrūs vynuogynai, o netoliese jūroje besipliuškenančios salelės kvieste kviečia jas aplankyti.

Tarp Splito ir Makarsko įsikūręs Omišo miestelis iš pirmo žvilgsnio pavergia savo dailiu senamiesčiu ir puikiu paplūdimiu. Šį kurortą dievina aktyvaus sporto mėgėjai, mat čia siūloma daugybė pramogų: plaukimas kalnų upėmis, kopimas uolomis, nardymas. Beje, Omišo restoranai garsėja savo puikia virtuve, tad čia galėsite paragauti pačių geriausių jūros gėrybių.

123RF.com nuotr./Kroatija, Omišas
123RF.com nuotr./Kroatija, Omišas

Už 7 km nuo Splito įsikūrusi Podstrana laikoma vienu elitiškiausių jo priemiesčių. Prie jūros išsibarstę maži kaimeliai žavi smulkiais akmenukais nusėtais paplūdimiais, dviračių takais ir jaukiais šeimyniniais viešbutukais.

Makarska Riviera

Gerokai piečiau nuo Splito pajūriu nusidriekusios Makarska Rivieros žavesys slypi gausybėje įlankėlių, kurios išraižiusios smaragdinio vandens apsuptus smulkaus žvyro paplūdimius. Iš čia galite nuplaukti į populiarias Chvaro bei Bračo salas. Chvaras garsėja prabanga, o Bračas – iškyšulio formos balto žvirgždo paplūdimiu, kuris tarsi liežuvis ragauja smaragdinius Adrijos vandenis.

Makarskos uostamiestyje mėgsta ilsėtis aktyvūs ir sveiką gyvenseną propaguojantys poilsiautojai. Kadangi miestas įsikūręs Biokovo kalno papėdėje, galima važinėti kalnų dviračių trasomis, kopti į kalnus, nuostabias vietoves žvalgyti iš parasparnio, žaisti paplūdimio tinklinį ir rasti dar daugybę pačių įvairiausių pramogų.

Makarska Riviera pakrantėje esantis Brelos miestelis pavergia nuostabaus grožio įlankėlėmis, krištolo skaidrumo vandeniu ir kvapą gniaužiančiais saulėlydžiais.

Baška Voda – senosiomis kroatų tradicijomis pasižymintis miestelis, poilsiautojų vadinamas tiesiog oaze.

Tučepis, dar vadinamas Dalmatijos širdimi, išsiskiria nepaliestu gamtos grožiu ir yra ypač mėgstamas laukinės gamtos mylėtojų.

Podgora, ko gero, yra vienas unikaliausių turizmo traukos centrų Dalmatijos regione. Jaukios bažnytėlės ir viduramžių statinių liekanos leidžia pajusti šio krašto istorinę dvasią. Žinovai tvirtina, kad šio miestelio restoranai siūlo vienus geriausių regiono patiekalų.

Prie Krkos upės žiočių įsikūręs Šibeniko miestelis skaičiuoja jau tūkstantį metų. Mieste gausybė įvairių stilių istorinių pastatų. Beje, šio miesto katedroje buvo filmuojamas „Sostų karų“ epizodas, tad Šibeniko gerbėjų pasaulyje dar padaugėjo. Ir tai dar ne viskas, kuo gali didžiuotis Šibenikas – šis miestas XIX a. buvo vienas pirmųjų Europoje, kuriame atsirado elektra.

Vodicės, šiek tiek už Šibeniko esantis miestelis turi visko, ko reikia atvykusiam iš kitos šalies poilsiautojui: romantiškus akmenukais nusėtus paplūdimius, puikaus maisto restoranus, turtingą istoriją ir gausybę pramogų. Įvairių rūšių vandens sportas, nardymas, plaukimas laivais, žvejojimas, dviračių ir parašiutų sportas – viską sunku ir beišvardinti.

Pavažiavus už Vodicės, patenkame į kito miestuko – Primošteno glėbį. Dalis jo įsikūrusi saloje, kurią su žemynu kažkada jungė tiltas. Siaurutės gatvelės, mažučiai namukai ir aplink tvyranti jauki žvejų miestelio atmosfera leidžia visiškai atsipalaiduoti ir tiesiog mėgautis atostogomis.

123RF.com nuotr./Kroatija, Primoštenas
123RF.com nuotr./Kroatija, Primoštenas

Kroatijos gamtos stebuklai

Kroatija ne veltui vadinama „Adrijos Nica“: tai viena iš ekologiškai švariausių šalių Europoje ir gali didžiuotis ne tik nuostabiu pajūriu, bet ir kalnais, slėniais bei miškais. Viena didžiausių jos puošmenų – nuostabūs parkai, o šalies vizite kortele galima įvardinti patį lankomiausią objektą – Plitvicos ežerus. Apsuptos žaliuojančių miškų šiame parke spindi smaragdinės 16 ežerų akys. Susiliejantys vienas su kitu ežerai apsikabina įspūdingais kriokliais, o lankytojai turi galimybę pasivaikščioti žmogaus nepaliestoje gamtoje ir pamatyti ją tokią, kokia ji buvo prieš šimtus metų.

123RF.com nuotr./Kroatija, Plitvicos ežerai
123RF.com nuotr./Kroatija, Plitvicos ežerai

Ne mažiau įspūdingas ir Krkos nacionalinis parkas, žavintis savo ežerais ir uolėtais slenksčiais bei šalia stūksančiomis didingomis viduramžių pilimis. Įspūdinti septyni kriokliai, meniški peizažai ir nenusakomas vienovės su gamta jausmas, kurį sunkiai galima nusakyti žodžiais. Ekskursija Krkos nacionaliniame parke ir maudynės upėje paliks neišdildomą įspūdį. Šio parko ekosistema, susiformavusi Krkos upės slėnyje, laikoma viena turtingiausių ir gražiausių visoje Kroatijoje.

123RF.com nuotr./Kroatija, Krka nacionalinis parkas
123RF.com nuotr./Kroatija, Krka nacionalinis parkas

Biokovo kalnai, nuo kurių atsiveria įspūdinga Dalmatijos regiono panorama – dar vienas Kroatijos gamtos perlas. Šių kalnų prieglobstyje gyvena gausybė rūšių gyvūnų, su kuriais galite susitikti akis į akį. O užkopusių į pačią viršukalnę laukia puikus prizas – kitoje pusėje jūros Italijoje stūksančio Monte Gargano viršukalnė. Prie Biokovo kalnų prisiglaudusi Makarska Riviera poilsiautojams siūlo ne tik dailų pajūrį, bet ir pažintį su senoviniais miesteliais bei pasivaikščiojimą pažintiniais kalnų takais.

Įspūdingi istorijos pėdsakai

Atostogaujant Kroatijoje būtina aplankyti svarbiausius šalies istorinius paminklus. Jie koncentruojasi aplink du miestus – Splitą ir Dubrovniką, kurie yra pripažinti pasaulinio paveldo objektais. Kroatijoje galite pamatyti daugybę viduramžių pilių: Bogenšperko, Fridrichšteino, Chmelniko, Žužemberko, Otočeso – tai tik nedidelė ilgo sąrašo dalis.

Splitas – tūkstančius metų skaičiuojantis antrasis pagal dydį Kroatijos miestas. Dramatiškų įvykių nestokojanti istorija ant jo veido paliko daug randų, čia galima pamatyti daugybę architektūros stilių ir skirtingų kultūrų pėdsakų. Šiam miestui pažinti vienos dienos neužteks. Splite stūkso garsieji imperatoriaus Diokletiano rūmai – vienas geriausiai išsilaikiusių Romos imperijos pavyzdžių ir savo dydžiu prilygsta senoviniam miestui. Šie rūmai užima beveik 40 tūkst. kv.m. plotą ir nuo likusios Splito dalies atskirti aukštomis sienomis. Statybinės medžiagos šiems rūmams buvo gabenamos iš viso pasaulio – kolonos ir sfinksai atkeliavo iš Egipto, marmuras – iš Turkijos. Na, o garsusis baltas akmuo, kuriuo dekoruoti Baltieji rūmai Vašingtone ir daugybė kitų pastatų pasaulyje, iš kurio pagrinde ir pastatyti rūmai, atplukdyti iš Bračo salos pačioje Kroatijoje.

123RF.com nuotr./Splitas, Kroatija, Diokletiano rūmai
123RF.com nuotr./Splitas, Kroatija, Diokletiano rūmai

„Adrijos perlas“ – taip vadinamas pačiame Kroatijos pietiniame krašte įsikūręs Dubrovnikas, kuris kartu su Venecija, Roma, Granada ir kitomis garsiomis vietomis įrašytas tarp pačių išskirtiniausių Pietų Europos miestų. Jis garsėja savo architektūriniais „delikatesais“ – rūmais, vienuolynais, bažnyčiomis, čia buvo filmuotos „Sostų karų“ mistinio Karaliaus uosto scenos.

Metas planuotis atostogas! 2019 m. „Novaturas“ keliones į Kroatiją organizuoja rugsėjo mėnesį, kai galima mėgautis aksominiu oru ir su malonumu nerti į pažintį su nauja šalimi.

Daugiau informacijos rasite čia.

VIDEO: Kroatija – Adrijos perlas: ką aplankyti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius