-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur Afrikoje laukia įdomiausi atostogų nuotykiai?

Tanzanijoje yra ne tik aukščiausi Afrikos žemyno kalnai, bet ir garsiausias laukinės gamtos parkas – Serengetis. Nenuostabu, kad ši šalis – viena iš lankomiausių vietų Afrikoje.
Kilimandžaro papėdėje risnojantys drambliai
Kilimandžaro papėdėje risnojantys drambliai / 123rf.com nuotr.

„The New York Times“ Tanzaniją įvardija kaip įdomiausią šalį Afrikoje. Suskaičiuota, kad joje kasmet apsilanko apie 800 tūkstančių keliautojų.

Tai didžiausia šalis rytų Afrikoje, kurioje ypač daug laukinės gamtos, 800 km paplūdimio bei 15 nacionalinių parkų.

Mariaus Žako nuotr./Vakaras Zanzibare
Mariaus Žako nuotr./Vakaras Zanzibare

Jungtinė Tanzanijos Respublika buvo suformuota 1964 m balandžio mėnesį, susijungus Tanganikai ir Zanzibaro archipelagui, kurį sudaro dvi didelės salos – Zanzibaro bei Pembos – ir gausybė mažesnių.

Kilimandžaro kalnas, kurio aukštis 5,895 m, yra viena iš septynių Tanzanijos vietų, įtrauktų į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Jame taip pat yra Serengečio Nacionalinis parkas, garsėjantis kasmetine gyvūnų migracija. Du milijonai galvijinių antilopių gnu ir keli šimtai tūkstančių gazelių bei zebrų migruoja lydimi plėšrių persekiotojų. UNESCO šią migraciją vadina vienu įspūdingiausių gamtos reginių pasaulyje.

VIDEO: Migration

Dar viena UNESCO sąraše esanti vieta – saugoma Ngorongoro teritorija, kurioje yra didžiausias pasaulyje krateris tokiu pat pavadinimu. Į sąrašą taip pat įtrauktas Selous draustinis, Kondoa uolos, Kilva Kisivanis bei Songo Mnaros griuvėsiai ir Akmeninis Zanzibaro miestas.

Mariaus Žako nuotr./Buivolai Serengečio parke
Mariaus Žako nuotr./Buivolai Serengečio parke

Šalis garsėja ne tik gamta ir istoriniais objektais. Čia taip pat vyksta tarptautinis Zanzibaro filmų festivalis – didžiausia rytų Afrikos meno, dizaino, muzikos bei filmų fiesta, rengiama istoriniame Zanzibaro akmens mieste. Pernai joje dalyvavo 150 tūkstančių žmonių, tarp kurių 7 tūkstančiai užsieniečių.

Tradicinė šalies šventė – Makuju festivalis, vykstantis Mtvaros regione. Jame susirenka ir pasirodymus rengia šimtai tradicinių šokių šokėjų, vyksta įvairūs pasirodymai.

Eglės Digrytės nuotr./Tanzanijos žmonės
Eglės Digrytės nuotr./Tanzanijos žmonės

Taip pat reikėtų paminėti Bagamojo scenos menų festivalį bei kasmetines Dar es Salame vykstančias ožkų lenktynes, skirtas surinkti pinigų labdarai.

Tanganika atgavo nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos 1961-aisiais, o Zanzibaras – 1963-iaisiais. Julius Nyerere, vienas pagrindinių kovotojų už nepriklausomybę, tapo pirmuoju Tanganyikos prezidentu 1962 m. ir valdžioje išbuvo iki 1985-ųjų.

Mariaus Žako nuotr./Masajai. Kasdieniai drabužiai
Mariaus Žako nuotr./Masajai. Kasdieniai drabužiai

Dabartinis prezidentas Jakaya Mrisho Kikwete valdžioje yra nuo 2005 m. Nors  Zanzibaras yra Tanzanijos dalis, jis turi atskirą parlamentą, prezidentą bei nuolat augantį nepriklausomybės atgavimo judėjimą.

Tanzanijoje yra  30 procentų krikščionių, 35 procentai musulmonų bei 35 procentai tradicinio tikėjimo atstovų. Zanzibare – 99 procentai musulmonų.

Didžioji dalis šalies gyventojų vadinami buntu. Tai 120 genčių, pavyzdžiui,  sukuma, nyamvezi, chagga, masai, haya ir gogo, atstovai.

Komercinis šalies centras – Dar es Salamas, kurio populiacija 2011-aisiais buvo 3,6 milijonai . Suskaičiuota, kad iš 45 milijonų šalies gyventojų 12 milijonų gyvena miestuose, o 33 milijonai – kaimuose. Teigiama, kad iki 2050-ųjų šalyje bus 69 milijonai gyventojų.

Nepaisant augančios turizmo industrijos, Tanzanija vis dar yra vienas iš skurdžiausių pasaulio kraštų. Šalies ekonomikos pagrindą sudaro agrikultūra. Šioje srityje dirba 80 procentų Tanzanijos darbininkų. Šalyje taip pat fiksuojamas vienas didžiausių mirštamumų nuo ŽIV/AIDS pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius