-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur atrasti turistų nesugadintų Europos kampelių?

Net jei jūs jau išvažinėjote visą Europą skersai ir išilgai, visuomet galima atrasti nežinomų ir nematytų kampelių, kuriuose nesutiksite turistų minių, pailsėsite ramiau, o ir autentikos juose bus kur kas daugiau. „Pasaulis kišenėje“ siūlo jūsų dėmesiui 10 tokių vietų, apie kurias tikrai verta pagalvoti planuojant kitas atostogas.
Matera Italijoje
Matera Italijoje / Maurizio Balestrieri nuotr.

1. Muhu sala, Estija

Gerda Ling nuotr./Muhu sala gerda ling
Gerda Ling nuotr./Muhu sala

Mažytėje Muhu saloje, atskirtoje nuo „didžiosios žemės“ plačia įlanka ir šalia didžiosios Saremo salos, nesitiki pamatyti nieko daugiau vien tik laukinius miškus. Ir tik nedaugelis žino, jog šių miškų tankmėje galima atrasti senovinius vėjo malūnus, pagoniškas šventyklas ir nedidelius urvus. Čia taip pat jau yra ir keletas komfortiškų viešbučių, pats neįprasčiausia iš jų – SPA kurortas „Pädaste Manor”, sukurtas restauruotoje vietinio pono sodyboje. Be kita ko, šios sodybos restoranas „Alexander“ – vienas pagrindinių pretendentų kovoje dėl „Michelin“ kulinarinės žvaigždės visoje Estijoje.

2. Tičinas, Šveicarija

Tiems, kas įsivaizduoja šveicarus kaip labai griežtus ir užsispyrusius žmones, verta apsilankyti Tičino vietovėje įsispraudusioje tarp Italijos sienų. Matydami aplinkui viešpataujančią švarą ir tvarką suprasite, jog tikrai dar nekirtote Apeninų valstybės sienos, tačiau bendravimas su atvirais, draugiškais ir emocionaliais vietiniais gyventojais gali jus kiek paklaidinti ir jums ims atrodyti, jog esate Italijoje. 

Luganas Paul Asman
Luganas Paul Asman

Atvažiuoti į šią vietą verta dėl pasivaikščiojimų pėsčiomis po kalnus ir pasivažinėjimų kalnų takeliais dviračiais, pasiplaukiojimų kateriais po didelį ir skaidrų ežerą, puikios picos, makaronų ir kitų vietos patiekalų skanavimo. Pastarieji pagaminti iš šveicariškos kokybės produktų su itališka aistra.

3. Rytų Anglija, Didžioji Britanija

Karen Roe nuotr./Tradicinė medžioglė Rytų Anglijoje Karen Roe
Karen Roe nuotr./Tradicinė medžioglė Rytų Anglijoje Karen Roe

Nuostabu, bet šis Didžiosios Britanijos rytuose esantis regionas pritraukia visai ne daug turistų, o juk būtent čia, netoliese nuo Londono, galima atrasti tai, su kuo daugumai iš mūsų asocijuojasi tikroji angliška dvasia: neaukšti akmeniniai namai, kurių sienas apgaubė vijokliai, nesibaigiančios bekraštės žalios pievos, kuriose ganosi avių bandos, šimtai viduramžius menančių bažnytėlių ir, žinoma, nedidelis pasaulinio garso miestelis – Kembridžas.

4. Matera, Italija

Šis gražus, tarsi iš senų nuotraukų išniręs, miestas ištįsus dešimtmečius audrino žymių režisierių vaizduotes: miesto gatvėse įkvėpimą rasdavo Paolo Pasolini ir Melas Gibsonas. O juk praėjusiame amžiuje buvo Materos istorijoje ir visiškos užmaršties laikas. Tačiau apie 1950-uosius joje ėmė apsigyventi dailininkai ir hipiai, o vėliau, 1993-aisiais, UNESCO įtraukė šį miestą į Pasaulinio paveldo sąrašą. Nuo to laiko daugelis siekia aplankyti šį miestelį, pamatyti bizantiško stiliaus bažnytėles, senovinius miestus urvuose, paplaukioti natūraliai susiformavusiame gamtiniame baseine uolose. Dabar čia įsikūręs viešbutis „Locanda di San Martino”.

5. Formenteros sala, Ispanija

Nors šią salą jau aplankė tokios įžimybės, kaip Keit Moss ir Jade Jagger, jos pavadinimas dar nešmėžuoja bulvarinės spaudos puslapiuose. Galbūt taip yra dėl to, jog nusigauti iki salos tikrai nėra paprasta (tik jūriniu keliu nuo Ibizos). Būtent todėl Formentera iki šiol lieka pačia ramiausia iš Balearų salų. Turbūt būtent taip turėtų atrodyti rojus: 300 saulėtų dienų per metus, balto smėlio paplūdimiai, žaliai mėlyna jūra ir itin švarus oras. Saloje nėra įstatymų, draudžiančių nudizmą, todėl kiekviename žingsnyje sutiksite nuogus besideginančius poilsiautojus.

David Sim nuotr./Formenteros sala Ispanijoje
David Sim nuotr./Formenteros sala Ispanijoje

6. Ikarija, Graikija

Per pastaruosiu metus Graikija kasmet priimdavo tiek turistų, jog, atrodytų, jau nebeliko nei vieno paplūdimio, kuriame būtų galima kiek ramiau paatostogauti ir negirdėti triukšmingo daugiakalbio minių klegesio. Jei būtent toks poilsis jums panašesnis į košmarą, rinkitės Ikariją – nedidelę salą Egėjo jūroje, į kurią galima patekti per 6 valandas keltu iš Atėnų. Ten jūsų laukia visi graikiškojo pasaulio ir gyvenimo malonumai – tūkstantmečiai senovės, istoriniai paminklai, paprasti ir malonūs vynai, daugybė vietinių užkandžių ir aromatingi kepti jūros produktai, šviežias oras, skaidri jūra ir, svarbiausia, minimalus skaičius kolegų – kitų turistų.  

Evgeniy Isaev nuotr./Ikaria
Evgeniy Isaev nuotr./Ikaria

7. Luiso sala, Didžioji Britanija

Vienatvės ieškantys keliautojai atras ją šiaurinės Škotijos Luiso saloje, kur galima vaikštinėti po visiškai tuščius paplūdimius, grožėtis neaukštais žaliais kalneliais ir erdviomis lygumomis, klausytis vietinių žmonių pokalbių, bendraujančių neįprasta gelų kalba. O jei kartais norėtųsi pasižmonėti, galima užsisakyti staliuką garsiame „Auberge Carnish” restorane.

8. Nuarmutjė sala, Prancūzija

Normundjė sala Prancūzija
Normuntjė sala Prancūzija

Sėskite triukšmingame ir chaotiškame Paryžiuje į greitąjį traukinį, važiuojantį į Vende pusę, ir vos per keletą valandų jūs atsidursite visiškai kitame pasaulyje: jūs įkvėpsite vandenyno kvapo, sumaišyto su švelniu mimozos aromatu. Pasiimkite dviratį ir iš lėto leiskitės tankiu mišku, apaugusių pelkių link. Arba galite rinktis pasivažinėjimą Atlanto pakrante: smėlo kopos, tušti paplūdimiai ir tamsios aštrios uolos. Be to, čia galima tiesiog patogiai įsitaisyti pakrantėje ir stebėti kaip vietiniai gyventojai, apsiavę ilgais guminiais batais ir užsidėję pirštines, mikliai renka austres ir midijas. O vakare ant stalo jūsų jau lauks didelis padėklas šių šviežiai surinktų jūros gėrybių, kurias užsigersite geru brandintu prancūzišku baltuoju vynu.

9. Lodzė, Lenkija

Apie ją girdėjome, bet retas kuris esame buvę. O apie poilsį Lodzėje vargu ar esame bent kartą pagalvoję. Vis dėlto, būsite nustebinti, mat trečias pagal dydį Lenkijos miestas – vienas populiariausių kultūrinių centrų pasaulyje. Ištįsus šimtmečius šiame mieste gyveno skirtingų tautybių žmonės, jie čia atvykdavo studijuoti, dirbti, užsidirbti. Laikui bėgant šiame mieste susipynė daugybė kultūrų ir tradicijų, kurios gali nustebinti ne tik meno tyrinėtojus, bet ir tuos, kurie mėgsta skaniai pavalgyti ir moka tinkamai įvertinti nacionalinės virtuvės patiekalus. Be to, Lodzė garsėja ir kaip lenkiško kino centras (vietinę kino mokyklą baigė net keletas Oskarų laureatų, tarp jų ir Romanas Polanskis).

10. Bergenas, Nyderlandai

Nepainiokite: aplankyti norvegų Bergeną, žinoma, verta, tačiau šį kartą kalbama apie jo olandišką bendravardį. Imkite dviratį į rankas ir leiskitės į nuostabią kelionę po Šiaurės Olandiją, po vėsoką Atlanto vandenyno pakrantę. Kelyje jūsų laukia nedidelis labai šiai vietai tradicinis vietos miestelis, su tvarkingais akmeninias miesto namukais ir siauromis gatvelėmis tarp jų. Čia nuo seno gyvena daug meno žmonių, dailininkų ir rašytojų. Jei turite kiek daugiau laiko, išsinuomuokite vieną tokių namelių ar kambarėlių, su medine terasa ir džiaukitės bangų nešama gaiva, drėgnu oru ir laisve – galbūt, jus aplankys įkvėpimas ir jūs pats sukursite ką nors įdomaus arba tiesiog puikiai pailsėsite, leisdami vakarus vietos restoranėlyje, skanaudami šviežiai čia pat pagamintą alų su kalmarais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius