-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kur keliauti 2017 metais: pigiai keliauti mokančio Juozapo Žygo rekomendacijos

Dviračiais, motoroleriais, pėsčiomis, laivais – nesvarbu kaip, svarbu keliauti neišleidžiant daug pinigų. Būtent tokios filosofijos laikosi keliautojas Juozapas Žygas, „Pasaulis kišenėje“ skaitytojams dovanojantis savo rekomendacijas, kur keliauti šiemet.
Po darbo būsimuose ryžių laukuose – pietums, žinoma, ryžiai
Šiuo metu Juozapas Žygas (kairėje) kartu su drauge Ingrida keliauja po Aziją / Asmeninė nuotr.

2016 metais daugiau nei 160 dienų praleidau keliaudamas ir aplankiau 19 valstybių, tad natūralu, jog vienos šalys patiko labiau ir norėčiau jas rekomenduoti aplankyti kitiems. Favoritų sąraše yra ir anksčiau, ir pernai aplankytų šalių. Eilės tvarka – atsitiktinė, jei aukščiau – nereiškia, kad labiau patiko.

Tailandas

Prieš vykdamas į šią šalį galvojau, kad tikrai nepatiks – krūvos turistų, viskas brangu ir panašūs išankstiniai nusistatymai. Tačiau atvykus taip joje patiko, jog vietoje planuotų dviejų savaičių užsibuvome mėnesį.

Tailande yra visko ir visiems – Bankoke pilna barų naktinio gyvenimo mėgėjams, „meilės turistams“ – meilės už pinigus, skanaus maisto. Salose – jūra, kriokliai ir džiunglės, šiaurėje – pigus, skanus maistas, kriokliai, kalvos ir pigesnis pragyvenimas.

Ne veltui nemažai lietuvių ir kitų tautybių žmonių Tailandą renkasi kaip „peržiemojimo“ šalį, nes joje viskas gana pigu. Pavyzdžiui, nakvynės vietos nuoma, maistas ir transportas (turint minimalius patogumo poreikius) – viską galima rasti už 500–700 eurų/mėnesiui žmogui gyvenant dviese.

Vietiniai labai draugiški, vaikai visada šypsosi ir mojuoja. Tad Tailandas tikrai puiki šalis apsilankyti 2017-aisiais, o geriausia – per žiemos sezoną.

Baltarusija

Visai šalia mūsų – vos pora valandų traukiniu iš Vilniaus ir Minskas pasiekiamas. Kuo toliau, tuo panašiau, jog Baltarusija atsiveria turistams – rugsėjį vykstantis Minsko pusmaratonis, kurio metu yra galimybė gauti nemokamą savaitinę vizą, bevizis režimas į Augustovo kanalą ir Gardiną.

Baltarusija – puiki idėja norintiems pailsėti nuo darbų ir ištrūkti savaitgaliui, o gal net ir savaitės kelionei. Vietiniai produktai pigūs, nakvynė nebrangi, turistų nedaug, tvarkingi keliai, senovinės LDK laikų pilys, naktinis Minsko gyvenimas – ko daugiau gali reikėti norint pabėgti savaitgaliui?

Juozapo Žygo nuotr./Dviračiu po Baltarusiją – 550 km kelionė
Juozapo Žygo nuotr./Dviračiu po Baltarusiją

Brunėjus

Pernai aplankyta nedidelė valstybė, įsikūrusi trečioje pagal dydį pasaulyje Borneo saloje, man paliko neišdildomą įspūdį. Turistų, o ypač lietuvių (nors sutiktas vietinis gidas didžiavosi nuotraukomis su Lietuvos vėliavėlėmis) neretai aplenkiama, tačiau be reikalo! Valstybėje vis dar galioja mirties bausmė už narkotikų gabenimą, plakimas bambuko lazda/rykšte už vandalizmą. Penktadieniais nuo 12 val. dienos iki 14 val. viskas užsidaro (kavinės, parduotuvės, bankai, valstybinės įstaigos) ir visa valstybė eina melstis į mečetes.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nepažintas Brunėjus – miniatiūrinis sultonų kraštas

Brunėjaus sultonas – vienas turtingiausių žmonių pasaulyje, turi privačią prabangių automobilių kolekciją, kurią sudaro keli tūkstančiai eksponatų, iš kurių keli šimtai – „Rolls Royce“. Minivalstybėje uždraustas alkoholis, tačiau jo įmanoma įsigyti, žinant kontaktus – buteliai su tauriaisiais gėrimais privežami paskambinus reikiamiems žmonėms ir tai yra itin nelegalus ir rizikingas verslas.

Kad ir kaip ten būtų, Brunėjus mane tikrai sužavėjo savo unikalumu ir tuo, kad čia nėra turistų. Jeigu būsite tame pasaulio gale, nepraleiskite progos aplankyti.

Ukraina

Juozapas Žygas
Asmeninė nuotr./ Juozapas Žygas

Nors 2016 metais šioje šalyje neteko apsilankyti, tačiau ji visada yra mano favoritų sąraše ir užima tikrai aukštą vietą. Pigus maistas, nakvynė (Kijeve svečių namuose nakvynės kaina prasideda nuo 2 eurų žmogui), draugiški žmonės, pigūs skrydžiai – ir tai ne viskas, ką gali pasiūlyti Ukraina.

Puikus susisiekimas su Lietuva – skrydžiai į kelis Ukrainos miestus – suteikia galimybę skristi ten beveik kasdien. Ukrainoje rasite ir Karpatų kalnus su aukščiausia viršūne – Horverla (2061 m), kuriuose nesudėtingai galima susiorganizuoti savarankišką kelių dienų žygį.

Žiemą Ukrainoje galima slidinėti, pavyzdžiui, Bukovelio kurorte, ir tai dažniausiai kainuoja daug pigiau, nei slidinėti Alpėse ar kituose Europos kalnuose. Nekreipkite dėmesio į iš visų pusių sklindančias žinias, jog ten nesaugu ar pavojinga. Galbūt rytuose šiek tiek nejauku, tačiau visa likusi Ukraina yra labai jauki, draugiška ir įdomi.

Indonezija

Ši valstybė yra gana toli nuo Lietuvos ir ją sudaro daugiau nei 18 000 salų, tad, norint pamatyti šią valstybę, gaunamos 30 dienų atvykimo vizos gali neužtekti. Būtent taip ir nutiko mums – išvykome pačią paskutinę vizos galiojimo dieną. Aplankėme 7 salas iš 18 000, tad dar tikrai yra ką veikti ir kur grįžti.

VIDEO: Kaip sodinami ryžiai? Indonezijoje apsilankę lietuviai turėjo progą padirbėti vietiniame ūkyje

Visos aplankytos salos buvo gana skirtingos – Balis yra gana turistiškas ir santykinai nebrangus, nes konkurencija skatina kainų karus, Lombokas – turi daugybę smėlėtų paplūdimių ir yra labai pamėgtas banglentininkų, Kalimantanas (Borneo saloje) – visiškai neturistiška sala, turinti daugybę džiunglių, unikalių beždžionių ir upių, kurios yra pagrindinės susisiekimo priemonės.

Man patiko ir kitos aplankytos valstybės, pavyzdžiui: Malaizija, Kambodža, Izraelis, Malta, Singapūras ir dar dešimtis kitų. Jos niekuo nebuvo prastesnės ar nusileidžia aprašytoms. 2017-aisiais linkiu keliauti ir geriausia – be galutinio atvykimo taško. Mėgaukitės procesu – keliavimu, o ne finišu.

Daugiau Juozapo kelionių istorijų rasite jo feisbuke, taip pat paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius