Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 10 /15:27

Lenkija bijo koronaviruso: privalomąją kontrolę įveda ir pasienyje su Lietuva

Lenkijos ambasada Vilniuje informuoja, kad nuo kovo 10 d. Lenkija įveda privalomąją sanitarinę kontrolę pasienyje su Lietuva. Prašoma visų važiuojančiųjų kantrybės ir iš anksto pasiruošti patikrai bei užpildyti anketas, kad procesas neužtruktų ir dėl to nekiltų susisiekimo problemų. Taip pat nenustebti, jeigu bus matuojama temperatūra.
Lietuvos pasienis su Lenkija
Lietuvos pasienis su Lenkija / VSAT nuotr.

Kontrolę įvedė kovo 10 d.

Pirmiausia Lenkija kontrolės ėmėsi pasienyje su Vokietija ir Čekija, apie tai paskelbta pirmadienį. Tuomet taip pat teigta, kad numatoma kontroliuoti važiuojančiuosius ir per sieną su Ukraina, Baltarusija bei Rusija.

Antradienį sąraše atsirado ir Lietuva: „Nuo 2020 m. kovo 10 d. kontrolė įvedama ir Lenkijos bei Lietuvos pasienyje.“

Anot Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministro Mariuszo Kaminskio, visi asmenys, visi peržengiantys Lenkijos sieną, privalės pereiti sanitarines procedūras. Tokie punktai jau yra ne tik vakariniame šalies pasienyje, bet ir rytiniame – ties sienomis su Ukraina, Baltarusija, Rusija, taip pat ir Lietuva. „Visos Lenkijos sienos yra saugomos“, – užtikrino ministras.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Italijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Italijoje

Kaip skelbia Lenkijos pasieniečiai, sanitarinė kontrolė bus vykdoma pirmiausia matuojant važiuojančiųjų temperatūrą, paskui surenkamos anketos tiek keleivių, tiek vairuotojų. Visi duomenys bus suvesti į specialią sistemą.

Prašo pildyti anketas

Todėl prašoma visų keleivių, kurių sveikata ir rūpinamasi tokiais veiksmais, atsakingai pildyti anketas, o vairuotojų ir kelionių organizatorių – kaip įmanoma anksčiau pateikti tas anketas keleiviams užpildyti, kad kontrolė pasienyje vyktų greitai ir paprastai.

Nuo 2020 m. kovo 10 d. kontrolė įvedama ir Lenkijos bei Lietuvos pasienyje.

Visų šitų veiksmų imamasi siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą. Lenkijoje antradienio popietės duomenimis užfiksuotas 20 užsikrėtimo koronaviruso atvejis, dėl kelių pacientų gyvybės kovoja medikai. Šalyje atšaukiami visi masiniai renginiai, dėl galimo viruso pavojaus buvo uždaryta ne viena švietimo įstaiga, raginama ieškoti galimybių kuo daugiau mokytis nuotoliniu būdu.

Ar visiems iš Lietuvos keliaujantiems į Lenkiją bus matuojama temperatūra, kol kas niekur nenurodoma.

Lietuva papildomų priemonių pasienyje nesiima

Lietuvoje apie papildomas priemones pasienyje kol kas neskelbiama, pasieniečiai laikosi tų pačių jau anksčiau paskelbtų rekomendacijų.

Nuo vasario 26 d. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai budi ir pasienyje su Lenkija – stabdo atvykėlius iš patvirtintų rizikos valstybių bei atsitiktinai pasirinktus automobilius, kurių keleiviams yra suteikiamos rekomendacijos.

Pirmieji COVID-19 ligos atvejai užfiksuoti pernai gruodį Kinijos Uhano mieste, virusas sklinda oro lašeliniu būdu.

Šiuo metu skelbiama, kad COVID-19 visame pasaulyje užsikrėtė daugiau nei 114 tūkst. žmonių, jis nusinešė per 4 tūkst. gyvybių. Lietuvoje patvirtintas vienas ligos atvejis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius