-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai galės gauti vizas į ultrakonservatyvią Saudo Arabiją: ką reikia žinoti

Saudo Arabija iki šiol buvo itin uždara keliautojams – ultrakonservatyvią karalystę lankė kone tik verslininkai ir musulmonai maldininkai, keliaujantys į Meką. Penktadienį šalis paskelbė atidaranti savo duris turistams – 49 šalių piliečiai, tarp jų ir lietuviai, galės gauti vizas ir pamatyti uždarą karalystę. Ką reikia apie tai žinoti?
Mada'in Saleh
Mada'in Saleh / 123rf.com nuotr.

Saudo Arabija laikoma viena konservatyviausių šalių pasaulyje. Čia galioja griežti islamo įstatymai, draudžiama vartoti alkoholį, tebėra didelė lyčių segregacija, aktyvistai prašo pasaulio imtis priemonių dėl žmogaus teisių pažeidimų. Pranešimas apie atsivėrimą turistams keistai sutampa ir su nužudyto Jamalo Khashoggi metinėmis. JAV gyvenęs žurnalistas 2018-ųjų spalio pradžioje buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule. Jo palaikai iki šiol nerasti.

Pastaraisiais metais Saudo Arabija mėgina švelninti savo įvaizdį – moterims galų gale leista vairuoti automobilius, lankytis sporto renginiuose ir koncertuose, kur yra ir vyrų, šalyje panaikintas kino teatrų draudimas. Tačiau Saudo Arabijoje vis tiek galioja griežtos islamo normos ir yra daug europiečiams neįprastų taisyklių, kurias būtina žinoti prieš vykstant į šią šalį.

Kaip galima įsigyti vizą?

Turistai galės arba prieš kelionę kreiptis dėl elektroninės vizos, arba ją įsigyti atvykus. Tą bus galima padaryti arba portale visitsaudi.com, arba elektroniniuose kioskuose oro uostuose. Karalystės teigimu, sprendimas dėl vizos išdavimo truks 5-30 min.

Kokių dokumentų reikia?

Paso, kuris galiotų mažiausiai 6 mėnesius nuo įvažiavimo į Saudo Arabiją dienos; adreso, kur bus apsistojama. Jeigu gauta el.vizą, rekomenduojama turėtų to patvirtinimą.

Kiek ji kainuos?

440 Saudo Arabijos rialų – maždaug 107 Eur. Į kainą įskaičiuotas ir sveikatos draudimo mokestis.

Kiek bus galima išbūti šalyje?

Vizos bus dvejopos. Vienkartinė leis Saudo Arabijoje išbūti iki mėnesio. Daugkartinė leis šalyje vienu kartu išbūti iki 90 dienų. Ji galios metus, į šalį bus galima įvažiuoti kelis kartus.

Kas bus, jeigu laiką viršysite?

Už kiekvieną dieną, kurią praleidžiate Saudo Arabijoje pasibaigus vizos galiojimo laikui, reikės mokėti 100 Saudo Arabijos rialų – maždaug 24 Eur.

Kurių šalių piliečiams galioja?

El.vizas arba vizas atvykimo metu gali įsigyti 52 valstybių piliečiai: visų ES valstybių, Andoros, Australijos, Brunėjaus, Kanados, Kinijos, Honkongo, Islandijos, Japonijos, Kazachstano, Pietų Korėjos, Lichtenšteino, Makau, Malaizijos, Monako, Juodkalnijos, Naujosios Zelandijos, Norvegijos, Rusijos, San Marino, Singapūro, Šveicarijos, Taivano, Ukrainos, Jungtinės Karalystės, JAV.

Keturių šalių piliečiams vizos išvis nereikia, įvažiuojant į Saudo Arabiją jiems pakanka tik asmens dokumento. Tą gali padaryti Bahreino, Kuveito, Omano ir JAE piliečiai.

123rf.com nuotr./Saudo Arabija
123rf.com nuotr./Saudo Arabija

Kaip atvykti į šalį?

Saudo Arabija turi 13 tarptautinių oro uostų. Pagrindinis – King Khalid oro uostas (RUH) Rijade. Skraidoma ir į aplinkines šalis, ir į Europą: Londoną, Milaną, Frankfurtą, Stambulą, Romą, Paryžių ir kt. Pigiausia, kaip rodo „Google Flights“, skristi iš Stambulo – bilietus pirmyn-atgal galima rasti už 199 Eur. Į šalį galima atvykti ir autobusu iš Jordanijos, JAE, Egipto. Traukinio bėgių iš kitų šalių nėra.

Po Saudo Arabiją patogiausia keliauti automobiliu – patys šalies turizmo atstovai pripažįsta, kad infrastruktūra nėra gerai pritaikyta turistams, ir rekomenduoja nuomotis automobilius. Šalyje veikia „Uber“ ir „Careem“. Turint daugiau laiko galima važinėti autobusais ir traukiniais.

Kur apsistoti?

Saudo Arabijoje veikia tiek „AirBnb“, tiek „Booking.com“ sistemos. „Booking.com“ duomenimis, naktis 3 žvaigždučių viešbutyje vidutiniškai kainuoja 56 Eur.

Ar šalyje brangu?

Kainų įvairiose šalyse portalas numbeo.com skaičiuoja, kad gyventi Rijade yra maždaug 8 proc. brangiau nei Vilniuje. Pavyzdžiui, trijų patiekalų vakarienė dviem asmenims vidutiniame restorane kainuoja 26,8 Eur, nealkoholinis alus – 1,22 Eur, litras pieno – 1,2 Eur.

Kaip reikės rengtis moterims?

Šioje šalyje galioja vienos griežčiausių lyčių atskyrimo viešose vietose taisyklių. Saudo Arabijoje moterys ilgą laiką negalėdavo keliauti, mokytis ar užsiimti kita veikla negavusios savo šeimos vyriškos lyties asmens leidimo. Griežtos taisyklės palaipsniui yra laisvinamos, tačiau moterų padėtis ten vis tiek yra sudėtinga.

Moterys viešoje vietoje Saudo Arabijoje turi vilkėti ir visą kūną dengiantį drabužį – abają. Turizmo atstovai teigia, kad šis reikalavimas užsienietėms negalios. Penktadienį už turizmą atsakingas pareigūnas Ahmedas al Khateebas teigė, kad vis dėlto užsienietės turės vilkėti „kuklius drabužius“ – netgi ir viešuose paplūdimiuose. Moterys turės prisidengti pečius ir kelius. Ir vyrai, ir moterys turi vengti aptempiančių drabužių ar rūbų su nepagarbiais žodžiais/piešiniais.

Kokie europiečiams neįprasti draudimai galioja šalyje?

Šalis vadinama ultrakonservatyvia. Ir nors vakariečiams bus šokių tokių nuolaidų (tarkim, moterų aprangai), tačiau tikėtis atlaidaus požiūrio į pažeidimus tikrai nereikėtų. Lietuvos Užsienio reikalų ministerija pataria keliaujant po šalį iš anksto pasidomėti vietos kultūra ir specifinėmis tradicijomis, laikytis papročių ir etiketo.

Alkoholio pirkimas ir vartojimas šalyje yra neteisėti. Negalima atsigabenti ir kiaulienos bei jos produktų.

Saudo Arabijos Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad bus baudžiama už 19 „viešo padorumo pažeidimų“. Saudo Arabijos turizmo svetainėje įspėjama, kad viešas jausmų demonstravimas yra nesuderinamas su vietos kultūra. Kaip ir nepadorūs gestai ar keiksmai. Šalyje įstatymu draudžiami homoseksualumas, nesantuokinis seksas, transeksualizmas.

Alkoholio pirkimas ir vartojimas šalyje yra neteisėti. Į šalį draudžiama įsivežti alkoholio ar narkotikų. Negalima atsigabenti ir kiaulienos bei jos produktų.

Per Ramadaną taip pat vertėtų rodyti pagarbą ir dienos metu kartu su musulmonais nevalgyti ir negerti.

Kokios baudos gresia už „viešo padorumo pažeidimus“, nebuvo paskelbta. Užsieniečiai kitose Persų įlankos šalyse už kultūrinių normų pažeidimus yra ir įkalinti.

Ar saugu ten vykti?

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija yra įtraukusi Saudo Arabiją į šalių, į kurias vykstant rekomenduojama atkreipti dėmesį į kelionės saugumą, sąrašą. Rekomenduojama nevykti į tam tikras šalies dalis – pasienio regionus su Jemenu ir Iraku.

Saudo Arabija taip pat yra nustačiusi specialų 20 km pasienio režimą ties visa šiaurine valstybės siena: ją galima kirsti tik tam tikrose vietose, pažymėtose specialiais ženklais (už pažeidimą baudžiama įkalinimu iki 30 mėnesių ir 25 000 Saudo Arabijos rialų bauda).

123rf.com nuotr./Saudo Arabija
123rf.com nuotr./Saudo Arabija

Nors tikimybė nedidelė, tačiau teroristiniai išpuoliai galimi visoje šalyje. URM taip pat nurodo, kad pažintines keliones dykumose bei kitose atokiose vietose (pavyzdžiui, Juozan ir Najran regionuose) reikėtų derinti su valdžios pareigūnais.

Ar viską bus leidžiama pamatyti turistams?

Į šventuosius Mekos ir Medinos miestus galės patekti tik musulmonai. Karalystė turistus labiausiai kviečia pamatyti penkias UNESCO pasaulio paveldo vietas, o iš jų įspūdingiausia – Mada'in Saleh. Tai 94 senovinė monolitinės kapavietės, iškaltos iš uolų. Ši vieta dažnai lyginama su Petra kaimyninėje Jordanijoje.

Kodėl pradėtos dalinti vizos?

Vizas anksčiau galėjo gauti beveik vien tik ekspatriantai, šalyje dirbantys verslininkai ir musulmonai, hadžo metu keliaujantys į Meką. Turistinės vizos būdavo duodamos tik protarpiais, ir vykdant itin didelę atranką.

Nuo naftos priklausoma karalystė siekia diversifikuoti savo ekonomiką – rengiasi erai po naftos.. Saudo Arabiją apie norą atsiverti turistams prabilo 2017-ųjų gruodį. Prieš pora savaičių socialiniuose tinkluose buvo pradėta aktyvi video kampanija, kuria reklamuotas Saudo Arabijos grožis.

Tikimasi, kad iki 2030-ųjų per metus šalis pritrauks 100 mln. turistų. Siekiama, kad pajamos iš turizmo sudarytų 10 proc. BVP. Dabar jos siekia 3 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius