-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Magiškos Kalėdos Čekijoje: kur, kas, kada

Gatvėse girdimos Kalėdų giesmės, aikštėse spindi Betliejaus žvaigždės, o po kojomis girgžda šviežias sniegas, visur jaučiamas eglučių ir karšto vyno kvapas. Tai – Kalėdos Čekijoje.
Kalėdinė nuotaika Prahoje
Kalėdinė nuotaika Prahoje / 123rf.com

Nuo lapkričio pabaigos kalėdines muges su originaliais suvenyrais rasime miestuose, pilyse bei rūmuose. Dauguma jų tęsiasi iki sausio pradžios. Kur jos pačios gražiausios ir ką turistams siūlys šiemet, pristato „Czech Tourism“.

Martin Mařák nuotr./Prahos senamiesčio aikštė
Martin Mařák nuotr./Prahos senamiesčio aikštė

Prahos kalėdinė mugė laikoma didžiausia ir gražiausia visoje Čekijoje. Ji kasmet vyksta senamiesčio aikštėje. Šiemet sekmadienį, lapkričio 26 dieną, čia iškilmingai bus įžiebta pagrindinė Prahos Kalėdų eglė. Svečių laukia įdomi programa bei stendai su kalėdiniais papuošimais, prakartėlėmis, mediniais žaislukais, bižuterija, midumi ir kitais skanėstais. Pajusti Kalėdas padės koncertuosiantys vaikiški ansambliai, kurie dainuos Kalėdų giesmes. Ši mugė tęs iki 2017 m. sausio 1 d.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kelionė į Čekiją ignoruojant Prahą: spalvoti atradimai Bohemijos provincijoje

Nuo lapkričio 27 d. kalėdine nuotaika užsikrės ir Brno miesto gyventojai bei svečiai. Kalėdinė mugė šio miesto Laisvės aikštėje (ček. náměstí Svobody) ir Moravijos aikštėje (ček. Moravské náměstí) vyks iki gruodžio 23 d.

Užsukę į ją būtinai paragaukite Moravijos frgale – tai apvalūs pyragai su varškės arba vaisiniu įdaru.

Jan Andreáš/ MMOl archyvas/Olomoucas
Jan Andreáš/ MMOl archyvas/Olomoucas

Viena pirmųjų mugių, į kurias pakvies į gražiausias žiemos šventes žygiuojanti Čekija, vyks lapkričio 20-23 d. Olomouce, Vidurio Moravijoje. Be jaukios šventinės programos čia bus galima susipažinti su vietiniais kalėdiniais papročiais.

Be to, suplanavus čia kelionę galėsite susipažinti su šiuo įdomiu istoriniu Čekijos miestu.

Olomoucas – istorinė Moravijos sostinė, kurioje daug įdomių objektų. Pavyzdžiui, šiame mieste yra UNESCO sąraše esanti nuostabi baroko stiliaus Šv. Trejybės kolona, kuri mena maro epidemiją, su nedidele koplyčia viduje bei miesto ir krašto šventųjų globėjų figūromis.

Vaikštinėdami po senamiestį ir stabtelėję vaizdingose aikštelėse (Žemutinėje ir Aukštutinėje) rasime žavius, spalvingus namelius, rūmus bei senovinias fontanas.

Vmp.pl/Rožnov pod Radhoštěm
Vmp.pl/Rožnov pod Radhoštěm

Jei į Čekiją vyksite gruodžio 10-11 d., užsukite į vaizdingą Rožnov pod Radhoštěm miestą. Jis yra Moravijos Beskidų širdyje Radhošť kalno papėdėje.

Valakiškas muziejus, esantis šiame mieste, – seniausia tokia vieta Vidurio Europoje, priklauso įdomiausiems liaudies meno paminklams.

Libor Sváček nuotr./Česky Krumlovas žiemą
Libor Sváček nuotr./Česky Krumlovas žiemą

Seniausia jo dalis – medinis miestelis, atidarytas lankytojams 1925 m. Laipsniškai čia buvo perkeliami senoviniai Rožnovo gyvenamieji namai, ūkiniai pastatai, varpinės, šuliniai. Kasmet nuo vasario iki gruodžio muziejuje vyksta tautosakiniai renginiai, mugės. Tuo metu pristatomi Kalėdų papročiai, senoviniai amatai. Muziejų galima lankyti su gidu arba savarankiškai.

TMB archyvas/Probošto prakartėlė
TMB archyvas/Probošto prakartėlė

Įdomus renginius prieš Kalėdas ruošia ir garsi pilis Karlštejn, esanti netoli Prahos. Gruodžio 18 d. pilies apylinkėje bus galima išgirsti muziką bei išvysti čekiškus šokius. Be to, čia veiks istorinis turgus, kur bus galima įsigyti, pavyzdžiui, originalų amatininkų dirbinių, bižuterijos, Advento vainikų bei skanėstų ir vietinio vyno.

Loucen rūmų nuotr./Adventas Loucen rūmuose
Loucen rūmų nuotr./Adventas Loučeň rūmuose

Kalėdinėje mugėje Loket pilyse netoli Karlovi Varų gruodžio 10-11 d. turistai galės susipažinti ne tik su senaisiais Čekijos Kalėdų papročiais ar įsigyti mielų dovanų. Pilis bus atidaryta lankytojams, kurie čia turės progą apžiūrėti gausią kankinimo įrankių ekspoziciją.

Ar žinote, kas yra Advento vainiko krikštas? Šią tradiciją turi tik čekai. Išvysti savo akimis, kaip krikštijamas vainikas, skelbiantis Advento pradžią, galėsite lapkričio 26 d., Loučeň rūmuose, kurie taip pat netoli Prahos.

Daugiau informacijos apie kalėdinius renginius Čekijoje galite rasti oficialioje Čekijos turizmo svetainėje www.czechtourism.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius