Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miestai „tarp“ skrydžių: kas sieja Frankfurtą ir Niujorką?

Frankfurto oro uostas – ne tik vienas užimčiausių Europoje, bet ir daugiausiai tarptautinių krypčių turintis oro uostas pasaulyje. Taigi, tai dažna tarpinė stotelė skrendant tiek į tolimąsias šalis, tiek Europoje. Nors daug žmonių įsivaizduoja Frankfurtą prie Maino tik kaip miestą su vienu didžiausių oro uostų Europoje, jis turi daug ką pasiūlyti turistams ir keliautojams.
Frankfurto panorama
Frankfurto panorama / Saulės Paltanavičiūtės nuotr.

Juolab kad susisiekimas tarp oro uosto ir miesto centro itin paprastas ir greitas. Traukiniu nuo oro uosto kelionė iki centrinės Frankfurto stoties tetrunka tik 10 minučių.

Traukiniai nauji, greiti ir saugūs, o privažiavus centrą kertama Maino upė ir atsiveria pirma įspūdinga panorama į šį dangoraižių miestą. Savo dangoraižių kvartalu miestas išsiskiria Europos kontekste. Dėl dangoraižių gausos vokiečiai Frankfurtą dar vadina Mainhattenu, su nuoroda į Niujorko Manhataną ir Maino upę, kurios abiejuose krantuose miestas ir išsidėstęs.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Frankfurte galima rasti ir paminklą eurui
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Frankfurte galima rasti ir paminklą eurui

Ne tik kostiumuotų žmonių miestas

Frankfurtas – Vokietijos bei visos žemyninės Europos finansų centras, kuriame yra ir Europos Centrinio banko būstinė. Nieko keista, kad Frankfurtas iš pirmo žvilgsnio palieka „kostiumuotų žmonių miesto“ įspūdį.

Prie Europos Centrinio banko būstinės rasite žymiąją 15 metrų aukščio skulptūrą eurui. Šalia Centrinio banko žaliuoja Centrinis parkas (dar viena nuoroda į Niujorko Centrinį parką). Čia galima pasivaikščioti ir pailsėti nuo miesto šurmulio, o kitame parko gale – vienas gražiausių ir ištaigingiausių miesto pastatų – Senoji opera (vol. Alte Oper) su didžiuliu fontanu priešais. Po karo sugriauta (vadinta gražiausiais Vokietijos griuvėsiais') ir tik XX a. pabaigoje atstatyta opera dabar naudojama kaip koncertų salė.

Dažną turistą miestas nustebina jaukiu senamiesčiu, kuris primena Briuselį ar Antverpeną. Pagrindinė senamiesčio aikštė – Römberg. Čia devynių pastatų kompleksas – Römer – sudaro miesto rotušę. Šie pastatai XV a. buvo perimti iš turtingų pirklių. Iki Antrojo pasaulinio karo tai buvo didžiausias gotikinis miestas Centrinėje Europoje.

Deja, per Antrąjį Pasaulinį karą daugiau nei tūkstantis pastatų buvo sugriauti. Centrinė miesto aikštė vėliau buvo atstatyta. Netoli pagrindinės aikštės yra ir Frankfurto (arba šv. Bartalomėjaus) katedra, kuri daugybę amžių buvo aukščiausias miesto pastatas iki dangoraižių atsiradimo. Čia buvo karūnuojami Šventosios Romos imperijos imperatoriai, o pati katedra buvo vienybės simbolis.

Deja, XIX a. šis pastatas sudegė, taigi, dabar matome tik po Antrojo pasaulinio karo atstatytą katedrą.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Frankfurto katedra, arba Šv. Bartalomėjaus katedra
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Frankfurto katedra, arba Šv. Bartalomėjaus katedra

Dabartinės katedros smailė – 95 metrų aukščio, bet į ją užlipti tikrai verta. Nuo čia atsiveria nepakartojama miesto ir Maino upės panorama.

Senamiestyje pasislėpęs ir Johano Wolfgango fon Goethe namas. Šiame, taip pat po Antrojo pasaulinio karo atstatytame name, ir gimė garsusis vokiečių rašytojas. Gretimame pastate veikia jo vardo muziejus.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./J.W.Goethe namas
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./J.W.Goethe namas

Nuo centrinės aikštės į kitą upės pusę persikelti galima Geležiniu tiltu (vok. Eiserner Steg). Kasdien šiuo vien pėstiesiems skirtu tiltu pereina apie 10 000 žmonių.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Geležinis tiltas (vok. Eiserner Steg)
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Geležinis tiltas (vok. Eiserner Steg)

Gražios tilto konstrukcijos dabar apkabintos daugybe metalinių spynelių – amžinos meilės simbolių. Maino upės pakrantė puikiai įrengta – čia sportuoja ir ilsisi daugybė žmonių. Na, o lankantis Vokietijoje vos porą valandų verta paragauti ir tipiško patiekalo – dešros (vok. Wurst) su raugintais kopūstais.

Neabejoju, kad net praleidus vos per kelias valandas Frankfurtas paliks labai teigiamą įspūdį. Tai daug įdomesnis ir jaukesnis miestas nei daugelis įsivaizduoja, kur neįprastai dera sena ir nauja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius