Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miestai „tarp“ skrydžių: nenuvertinkite Bergamo!

Teikiant pirmenybę pigioms oro linijoms sunku aplenkti šiaurės Italijoje esantį Bergamo miestą. Milano Bergamo oro uostas (BGY) populiarus ir kaip tarpinė stotelė tarp skrydžių, ir kaip ekonomiškiausias bei lengviausias būdas pasiekti Italiją.
Senoji aikštė – Piazza Vecchia
Senoji aikštė – Piazza Vecchia / Saulės Paltanavičiūtės nuotr.
Temos: 1 Bergamas

Ir nors dauguma turistų vos nusileidę Bergamo oro uoste skuba bent dienai į už 45 km esantį Milaną, Bergamas savo vaizdingumu mažai jam nusileidžia.

Sutinku, kad Milane tikrai yra vertų pamatyti dalykų (pradedant Milano katedra ir Leonardo da Vinčio „Paskutine vakariene“), Bergamas taip pat vertas turistų dėmesio. Būtent jame rasite jaukų senamiestį, kvapą gnaiužiančius vaizdus, nepalyginamai mažesnes turistų minias ir galimybę pajusti ramią nedidelio itališko miestelio gyvenimo tėkmę.

Taip pat tai vienas iš nedaugelio Italijos miestų, kurie smarkiai nenukentėjo per Antrąjį pasaulinį karą.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Vynuogynai
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Bergamą supantys vynuogynai

Ką veikti Bergame?

Iš oro uosto Bergamas lengvai ir greitai pasiekiamas autobusu. Todėl net ir tie, kurių jungiamasis skrydis suplanuotas už kelių ar keliolikos valandų, spės bent pusdienį praleisti Bergame.

Miesto centras nuo oro uosto yra 5 km atstumu, tad vos nusileidus lėktuvui Alpių priekalnėse matyti ant kalvos iškilęs šis viduramžiškas miestas. Iš tiesų šis turtingo šiaurės Italijos Lombardijos regiono miestas pasidalinęs į dvi dalis: Žemutinį miestą (it. Città bassa) ir Aukštutinį miestą (it. Città alta).

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Žemutiniame mieste
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Žemutiniame mieste

Abu jie be galo skirtingi: Žemutinis miestas yra modernus ir triukšmingas, turintis kelias dailės galerijas, tačiau savo įdomumu neprilygstantis Aukštutiniam. Iš Žemutinio į Aukštutinį miestą patekti galima per ketverius vartus, tačiau populiariausi yra dveji iš jų: Porta San Giacamo ir Porta Sant'Agostino. San Giacomo vartai skirti vien pėstiesiems, o link vartų vedantis status kelias pateikia įspūdingų apylinkių vaizdų.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./San Giacomo vartai
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./San Giacomo vartai

Pro Sant'Agostino vartus į Aukštutinį miestą patenka ir transporto priemonės, šis takas mažiau status. Įdomiausia kopti pėsčiomis, tačiau taip pat galima rinktis funikulierių ar autobusą. Užkopus verta pereiti palei visą aukštutinį mietą ribojančias XVI a. apsaugines sienas, nuo kurių atsiveria Alpių priekalnės ir itališkų vilų panorama. O šiek tiek nuklydus nuo pagrindinių gatvių, apačioje galima pamatyti ramiai tekantį itališką gyvenimą, žaliuojančius vynuogynus ir besiganančius asiliukus.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Vaizdas iš San Vigilio pilies
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Vaizdas iš pilies

Aukštutinio miesto centras – Senoji aikštė (it. Piazza Vecchia) bei šalia esanti Katedros aikštė (it. Piazza Duomo). Šias dvi nedideles aikštes supa Katedra, įspūdinga Basilica di Santa Maria Maggiore, pradėta statyti dar XII a., senoji miesto rotušė ir varpinė, kurioje įrengtu liftu pakilus galima grožėtis senamiesčio vaizdais.

Kiekvieną vakarą vis dar galima išgirsti čia skambančius varpus, kurie senovėje 10 valandą vakaro pranešdavo apie uždaromus miesto vartus ir paskutinę progą prieš naktį patekti į Aukštutinį miestą.

Pastatai, supantys aikštę išdėstyti taip harmoningai, kad žymus architektas Le Corbusier pareiškė, kad pajudinti bent vieną akmenį čia būtų nusikaltimas.

Senoji aikštė buvo pastatyta senojo forumo vietoje, o vėliau tapo Viduramžių miesto centru. XVIII a. ją papildė fontanas, kuris ne tik aikštę papuošė, bet buvo ir praktiškas – vietiniams žmonėms tai buvo atgaiva nuo kamuojančių sausrų, iš jo visiškai saugu gerti ir dabar.

Pastatai, supantys aikštę išdėstyti taip harmoningai, kad žymus architektas Le Corbusier pareiškė, kad pajudinti bent vieną akmenį čia būtų nusikaltimas.

Senoji aikštė yra mėgstama bergamiečių ir turistų. Čia grožintis supančiais vaizdais galima mėgautis ir nuostabaus skonio itališkais gardumynais: nuo pastos​ iki Bergame populiarios polentos.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Cappella Colleoni
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Cappella Colleoni

Vienas gražiausių pastatų Bergame – Colleono koplyčia. Šio renesansinio šedevro fasadas dekoruotas baltu ir raudonu marmuru, o interjerą puošia įspūdinga meno kūrinių kolekcija.

Pasak legendos, vidurnaktį palietus prie koplyčios vartų esantį herbą, gyvenime pradės labai sektis.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Bergamo spalvos
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Bergamo spalvos

Verta užsukti ir į Castello di San Vigilio – pilį, kuri pastatyta ant kalvos, 500 metrų virš jūros. Pilies bokštais užlipus atsiduri, turbūt, pačioje aukščiausioje miesto vietoje, o mažuose kiemeliuose, apsodintuose levandomis malonu atsipūsti nuo kopimo.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Siesta
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Siesta

Po pilimi pastatyti slapti tuneliai, kuriuose, turint daugiau laiko, taip pat galima apsilankyti užsisakius specialią ekskursiją. Aukštutiniame mieste yra įsikūręs ir nedidelis botanikos sodas, kurį norint pasiekti reikia užlipti 141 laiptelį. Be turtingos augalų kolekcijos, iš čia atsiveria gražūs aukštutinio miesto vaizdai, be to, čia galima pailsėti nuo itališko šurmulio.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Itališkas gyvenimas
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Itališkas gyvenimas

Be vertų pamatyti dalykų, šiame miestelyje gera tiesiog paklaidžioti mažomis jaukiomis viduramžiško senamiesčio gatvelėmis, pabandyti itališkai užsisakyti vietinių skanėstų ir pasilepinti kartais mums, lietuviams, taip trūkstamos saulės spinduliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius