-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 14 /14:05

A.Veryga patarė, į kokias valstybes geriau atidėti nebūtinas keliones

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį paskelbė, kad nuo šios savaitės įsigalioja nemažai naujienų keliaujantiems. Atsiranda pokyčių ir dėl saviizoliacijos, ir dėl atvykstančiųjų registracijos. Ministras taip pat rekomendavo į kai kurias valstybes atsargiai planuoti keliones, nors jos ir nėra įtrauktos į paveiktų šalių sąrašą.
Vilniaus oro uostas
Vilniaus oro uostas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Bus galima išvykti iš šalies nesibaigus saviizoliacijai, ją trumpinti

Spaudos konferencijoje A.Veryga teigė, kad nuo antradienio atsiras galimybė trumpinti saviizoliacijos laiką. „Jeigu ne anksčiau kaip 8 dieną po saviizoliacijos pradžios bus atliktas taip vadinamas PGR testas, ir jis bus neigiamas. Tokiu atveju bus galima 4-iomis dienomis susitrumpinti saviizoliaciją“, – sakė ministras.

Anot jo, 8-ių dienų terminas atsirado po konsultacijų su medikais ekspertais. „Pikas, kada dažniausiai yra išaiškinama, ir yra daugiausiai tikimybės nustatyti užkratą, yra 7-9 dienos“, – paaiškino A.Veryga.

Jis pabrėžė, kad tai nėra prievolė – tiesiog galimybė susitrumpinti saviizoliaciją tiems, kurie nori dėl kokių nors priežasčių. Už testus mokėti nereikės – jie bus atliekami valstybės lėšomis.

Ministras pranešė, kad lengvėja sąlygos ir išvykti iš Lietuvos tiems, kurie gyvena ir dirba užsienyje, tačiau atvykę į Lietuvą turi izoliuotis. Anksčiau tokie žmonės piktindavosi, kad grįžę į Lietuvą jie visą saviizoliacijos laiką – 14 d. – turi praleisti šalyje, jiems neleidžiama išvykti atgal į kitą šalį.

Nuo šiol jiems bus leidžiama saviizoliacijos vietą palikti anksčiau ir išvykti iš Lietuvos nepraėjus 14 d. laikotarpiui. „Jiems pakaks apie planuojamą išvykimo datą tiesiog informuoti NVSC specialistus“, – pranešė A.Veryga.

Baltijos burbulas išnyko

Ministras priminė, kad ir nuo šios savaitės pasikeičia rodiklis, į kurį atsižvelgus valstybės įtraukiamos į paveiktų šalių sąrašus. Vietoj anksčiau buvusios 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų ribos nubrėžta nauja – 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias 14 dienų.

Pakeitus skaičiavimo metodiką, nuo pirmadienio atšaukiama privaloma izoliacija atvykus iš Vokietijos, Švedijos, Lenkijos ir Bulgarijos, taip pat iš Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino, Serbijos bei Kanados.

Ribą pakėlė tik Lietuva ir Estija – Latvija nesutiko pakeisti kriterijaus ir nuo praėjusios savaitės įvedė saviizoliacijos reikalavimą atvykstantiems iš Estijos. „Tas Baltijos šalių burbulas, deja, bet išnyko“, – pripažino A.Veryga.

Latvija paveiktų šalių sąrašą, kaip ir Lietuva, skelbia penktadieniais. Pirmadienį Lietuva yra perkopusi raudonąją 16-os ribą, tačiau latviai sąrašą tvirtins pagal penktadienį turimus duomenis. „Per savaitę visko gali įvykti“, – sakė A.Veryga.

Kai rodiklis yra arti 20-ies, tikrai reikėtų suklusti, ir jeigu nėra būtino reikalo, tokias keliones bent kuriam laikui atidėti, – patarė ministras.

Ministras taip pat atkreipė dėmesį, kad bent jau pagal ankstesnį susitarimą, Baltijos šalys viena kitą vertina leisdamos rodikliui 10 proc. viršyti raudonąją ribą. „Bet kaip Latvija elgsis, mes galim tik paspėlioti. Kaip bus šią savaitę, pamatysim tik penktadienį“, – teigė jis.

Ministras svarstė, kad Latvija tikriausiai laikysis savo pozicijos ir rodiklio kartelės nekeis tol, kol situacija pas juos ir toliau bus tokia, kokia dabar. Latvijos rodiklis pirmadienį yra keturis kartus mažesnis nei Lietuvos – vos 4.2.

Į kur keliones planuoti atsargiau

Ministras visgi paragino budrumo neprarasti, nors situacija atrodo ir palankesnė kelionėms. „Jeigu planuojate keliones, visgi pasižiūrėkite, kokie yra tų šalių sergamumo rodikliai. Ir jeigu kelionė yra ne artimiausiu metu, ne per šią savaitę, ir šalis yra tikrai labai arti 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų, vis tiek reikėtų labai gerai pagalvoti, ar tokia kelionė yra būtina, nes gali taip atsitikti, kad išvykus ten ir grįžus gali visgi tekti izoliuotis“, – įspėjo A.Veryga.

Sergamumo rodikliai kasdien yra skelbiami čia.

Ministras ir kiek ramino dėl Lenkijos, kurios rodiklis dabar yra kiek daugiau nei 19 atvejų 100 tūkst. gyventojų. „Lenkija yra labai netoli, tikėtina, kad didžioji dalis žmonių nuvyks automobiliu ar tokiu transportu, kuriuo per parą galima grįžti. Tai labai nuogąstauti nereikia“, – kalbėjo jis, paklaustas apie keliones į šią šalį.

„Čia labiau kalbama apie keliones, kada žmonės susiplanuoja ilgesnį išvykimą, kuris trunka keletą dienų, yra skrydžiai, ir ypač – jeigu tai susiję su daro reikalais. Šalys gali labai greitai tą rodiklį perlipti“, – įspėjo A.Veryga.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Kai rodiklis yra arti 20-ies, tikrai reikėtų suklusti, ir jeigu nėra būtino reikalo, tokias keliones bent kuriam laikui atidėti“, – patarė ministras. Tad vadovaujantis tokia rekomendacija, reikėtų atsargiau planuoti išvykas į Vokietiją (21.7), Švediją (22.7), Bulgariją (24.7), Norvegiją (24.8) – yra nemaža tikimybė, kad kitą savaitę šios valstybės gali patekti į paveiktųjų sąrašą.

Vadovaujantis tokia rekomendacija, reikėtų atsargiau planuoti išvykas į Vokietiją (21.7), Švediją (22.7), Bulgariją (24.7), Norvegiją (24.8)

A.Veryga atkreipė dėmesį, kad Lietuvos sergamumo rodiklis taip pat nėra mažas, tad prieš keliaujant reikia išsiaiškinti, ar kita šalis atvykstantiems iš Lietuvos netaiko kokių nors reikalavimų – pavyzdžiui, saviizoliacijos ar privalomo COVID-19 testo. Informaciją apie tai galima rasti Užsienio reikalų ministerijos puslapyje ir tų valstybių konsulinėse įstaigose.

Būtina savo duomenis NVSC pateikti elektroniniu būdu

Ministras taip pat priminė, kad įsigaliojusi naujovė – kelionių organizatoriai, vežėjai turi užtikrinti, kad į jų transporto priemonę įlipantys keleiviai savo asmens duomenis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams pateikę elektroniniu būdu ir gauvę patvirtinimą – vadinamąjį QR kodą.

„Tokį kodą būtų galima patikrinti sodinat keleivius. Tai leis lengviau patikrinti duomenis apie asmenis, kurie grįžta iš paveiktų šalių, ir užtikrinti, kad jie laikytųsi saviizoliavimosi tvarkos“, – aiškino A.Veryga.

Daugiau apie tokią tvarką skaitykite čia: Visi keliautojai savo duomenis NVSC turės pateikti elektroniniu būdu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius