Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Norite būti laimingas? Štai 10 receptų iš skirtingų pasaulio kampelių (I)

Kodėl kai kurios pasaulio šalys kasmet patenka į laimingiausių sąrašus, o kitos nuolat velkasi tokių sąrašų pabaigoje? Atrodytų, jog logiškai paaiškinti tai sudėtinga. Tačiau iš tiesų tam tikrų racionalių priežasčių yra. Vienas jų – gyvenimo būdas ar ritualai, įprasti vienos ar kitos šalies gyventojams.
Laiminga moteris
Laiminga moteris / 123rf.com

Kelionių portalas „The Culture Trip“ sudarė 10-ies jų sąrašą. Tai – savotiški receptai, kaip tapti laimingesniu.

Ikigai, Japonija

„Instagram“ nuotr./37 metus susituokę japonai kiekvieną dieną derina savo aprangą vienas prie kito
„Instagram“ nuotr./37 metus susituokę japonai kiekvieną dieną derina savo aprangą vienas prie kito

Ikigai iš esmės yra gyvenimo prasmė. Japonijoje tikima, kad kiekvienas žmogus turi vieną konkrečią gyvenimo prasmę, tačiau kai kurie užtrunka jos ieškodami. Pats žodis „ikigai“ yra sudurtinis ir pažodžiui gali būti verčiamas „gyvenimo vertė“ arba „gyvenimo prasmė“.

Vieniems tai gali būti šeima, vaikų auginimas ar mėgstamas pomėgis, pavyzdžiui, bonsų auginimas.

Manoma, kad būtent ikigai principas lemia, jog nedarbo lygis Japonijoje labai žemas. Japonams nėra netinkamo darbo.

Kiekvienas jų laikomas vertingu ir svarbiu, ypač, jei teikia džiaugsmo jo atlikėjui.

Ko galima pasimokyti iš japonų?

Ikigai principas paprastas – jei nori jaustis laimingu, tereikia atrasti gyvenimo tikslą arba prasmę – tuomet ir kasdienybė bus šviesesnė. Darbe ar šeimoje ikigai nerandantys japonai dažnai buriasi į įvairius klubus, bendruomenes ir taip užpildo savo gyvenimą prasme.

Hygge, Danija

123rf.com /Medituojanti mama su miegančiu kūdikiu Kongens Have parke
123rf.com /Medituojanti mama su miegančiu kūdikiu Kongens Have parke

Tiksliai apibūdinti, kas tai yra hygge negali net ir patys danai. Pačia bendriausia prasme tai – gyvenimo kokybė ir jaukumas. Danams tai ypač svarbu, kadangi nemažą dalį metų jie praleidžia be saulės (panašiai kaip ir mes Lietuvoje).

Vis dėlto hygge nėra vien šviesa. Tai – paprasti mėgstami dalykai, teikiantys džiaugsmo rutinoje. Vakarienė su draugais ar šeimos nariais, netikrinant išmaniųjų telefonų kas keletą minučių, poilsis su knyga ant patogaus krėslo, įdomus filmas jaukiai įsitaisius ant sofos – visa tai danai gali įvardinti hygge ir pasakoti, kaip apie didžiausią savo pomėgį. Kita vertus, hygge gali būti ir noras sukurti namuose jaukią aplinką – ne veltui užsieniečius dažnai stebina danų pomėgis pirkti ir namus puošti daugybe žvakių, pagalvėlių ir kitais dekoro dalykais.

Ko galima pasimokyti iš danų?

Atrasti tai, kas teikia malonumą kasdienybėje – kiekvieno siekiamybė. Iš danų galima pasimokyti malonumą rasti savo aplinkoje: namuose, bendravime su draugais. Mažų malonių ritualų sukūrimas ir jų laikymasis – štai visa paslaptis, dėl ko danai jaučiasi laimingi.

Guyub, Indonezija

123rf.com /Draugų kompanija Indonezijoje
123rf.com /Draugų kompanija Indonezijoje

Pragyvenimo lygis Indonezijoje nėra aukštas, daug kur išsikerojusi korupcija, o kur dar kasmet užklumpančios didesnės ar mažesnės stichinės nelaimės... Tačiau šios šalies gyventojai yra atradę būdą, kaip jaustis laimingais. Tad jų šypsenos anaiptol nėra dirbtinės.

Tas būdas vietinių vadinamas guyub. Tikslaus pažodinio vertimo nėra, tačiau bendriausia prasme tai priklausymas bendruomenei. Būtent bendruomeniškumo jausmas, jautimasis jos dalimi (tiek šeimos, tiek kaimynų, tiek darbo kolektyvo ar tautos) padeda indoneziečiams neprarasti tikėjimo, kad gyvenimas yra puikus.

Daugumai gyventojų nuo mažų dienų įprasta nuoširdžiai rūpintis ne tik savo, šeimos narių, bet ir kaimynų poreikiais, gerbti vyresnius ir klausyti jų patarimų bei laikytis draudimų. Tai galbūt apriboja asmeninę laisvę. Vis dėlto indoneziečiai tiki, jog naudos guyub suteikia daugiau – tu tiesiog niekada nesijauti vienišas. Visada šalia yra bendruomenė ir tu esi jos narys.

Ko galima pasimokyti iš indoneziečių?

Guyub gali pasireiškti daugeliu gyvenimo aspektų: nuo pagalbos kaimynui finansinės krizės metu iki draugiškos diskusijos, kaip spręsti problemas, kilusias bendruomenėje (net jei šis klausimas tiesiogiai nesusijęs su jumis). Įsitraukimas į bendruomenę mums nebėra natūralus dalykas. Tačiau labai dažnai būtent galimybė pasirūpinti ne tik savimi, bet ir kitais, suteikia gyvenimui prasmę ir padaro žmogų laimingu.

Ho’oponopono, Havajai

123rf.com /Šokančios havajietės
123rf.com /Šokančios havajietės

Ho’oponopono yra praktika, skirta imtis korekcinių veiksmų. Jei dar paprasčiau – tai būdas diskutuojant ieškoti problemų sprendimo būdų, naudojant „teisingus“ sprendimus ir turint tikslą atkurti pažeistus santykius. Pažodinis vertimas būtų – teisingas dalykų darymas, psichologinis „išsivalymas“.

Pati paprasčiausia ir europiečiams lengviausiai suvokiama Ho’oponopono forma galėtų būti šeimos pokalbis, diskusija apie užgriuvusias problemas. Šeimos nariai susirenka ir ramaus pokalbio metu aptaria kilusią problemą, kartu ieško sprendimo būdų ne smerkdami, o bandydami pasiūlyti kuo daugiau teisingų variantų. Dažnu atveju Ho’oponopono metu suformuluojama ir padėka.

Psichologijoje ši metodika dažnai naudojama, įvardinant ją kaip „saugią aplinką“. Jos metu bet kuris šeimos narys gali drąsiai ir atvirai išsakyti savo jausmus ir nesulaukti vertinimo (ypač pasmerkimo).

Ko galima pasimokyti iš havajiečių?

Havajuose Ho’oponopono tradicija populiari ne tik šeimoje. Tačiau šeimos problemų sprendimas Ho’oponopono principais gali išmokyti vaikus ir paauglius atvirai reikšti savo jausmus, neslopinti jų, taip pat mokyti spręsti konfliktines situacijas ne smurtiniais veiksmais, bet diskusija.

Fare la bella figura, Italija

123rf.com /Stilinga italų pora ant motorolerio
123rf.com /Stilinga italų pora ant motorolerio

Iš pirmo žvilgsnio tai – italų mokėjimas atrodyti gerai, daryti įspūdį. Vis dėlto po pirmu ir paviršutinišku vaizdu (kaip kad italų stilingumas, jų domėjimasis mada, grožiu) yra kur kas gilesnių dalykų. Tai tiesiog gera savijauta, esant tuo, kuo esi.

Italų mokėjimas „daryti įspūdį“ išugdomas ankstyvoje vaikystėje ir leidžia jiems labiau pasitikėti savimi. Galiausiai – atrasti savo stipriąsias puses ir nebijoti jas rodyti pasauliui.

Ko galima pasimokyti iš italų?

Tyrimai rodo, kad pasitikintys savimi žmonės jaučiasi laimingesni, yra sėkmingesni, kad ir kokią veiklą gyvenime pasirinktų. Be to, jie nebijo rizikuoti. Tai italams iš dalies suteikia Fare la bella figura tradicija. Kita vertus fare la bella figura – ne tik mokėjimas pa(si)rodyti. Tai ir – etiketo išmanymas, geros manieros.

Mokėdamas daryti įspūdį tiek savo išvaizda, pasitikėjimu ir žiniomis dar niekam nepakenkė. Nesumaišykite: tai tikrai nieko bendro neturi su arogancija ir nesiskaitymu su kitais!

Tęsinys – kitame straipsnyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius