-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite keliavimą paversti darbu? Vien meilės kelionėms neužteks

Kiek kartų kelionės metu pagalvojate, kad tokio gyvenimo ir norite – keliauti ir mėgautis gyvenimu. Gal tapti gidu? Ar kelionių organizatoriumi? Ekspertai jus greitai nuleistų ant žemės – vien meilės kelionėms tikrai neužteks.
Gabrielė Štaraitė
Gabrielė Štaraitė / Asmeninio albumo nuotr.

Mylėk ne keliones, o žmones

Egzotinių kelionių organizatoriaus „Travel Planet“ vadovė ir viena iš įkūrėjų Gabrielė Štaraitė atvirai sako – pas ją ieškančių darbo žmonių pasakymas, kad jie mėgsta keliauti, jai pakerta kojas. „Norint dirbti [su kelionėmis susijusį darbą] reikia pasiruošti, reikia žinoti, ką gali duoti žmonėms daugiau – ne tik savo norą keliauti“, – sakė ji diskusijoje turizmo parodoje „Adventur“.

„Vien mėgti keliauti neužtenka. Reikia mėgti žmones. Reikia turėti žmogiškos patirties“, – įsitikinusi ji. Todėl jauniems žmonėms jos bendrovėje tikrai automatiškai neteikiamas prioritetas – jiems būna sunkiau suvaldyti grupę, spręsti problemines situacijas, jeigu reikia, ir ką nors „pastatyti į vietą“. „Tų dalykų universitete neišmoko – išmoko tik gyvenimas. Vien keliauti neužtenka, reikia dar įgyti patirties ir daug druskos suvalgyti“, – teigė ji.

Jai pritaria ir knygų autorė, daug metų Egipte, o dabar – Barselonoje gide dirbanti Angelina Zaleckaitė. Anot jos, gali būti puikus istorikas, tačiau jeigu nejusi meilės žmonėms – jie tą greitai supras. Be to, labai svarbu ir šaltakraujiškumas. Pasitaiko įvairių kuriozinių situacijų, kuriose svarbu net keleiviams neišsiduoti, kad yra iškilusi problema.

Angelinos Zaleckaitės nuotr./Angelina Zaleckaitė
Angelinos Zaleckaitės nuotr./Angelina Zaleckaitė

„Dar reikia ir žingeidumo, reikia mokėti sudominti žmones“, – tikino ji. – Negali berti tik sausų faktų – reikia žinoti daugiau ir kapstytis. O tam reikia mokėti kuo daugiau kalbų. Daug informacijos tu tiesiog nerasi vien angliškai ar rusiškai. Visas įdomiausias legendas, pasakojimus sužinosi tik mokėdamas vietinę kalbą.“

Laisvadieniai skaičiuojami ne dienomis, o valandomis

G.Štaraitė sako kaskart išvažiuodama į darbinę kelionę girdi – „Gerų atostogų“. „Bet kaip ir kiekvienas darbas, tai tikrai yra darbas“, – patikino ji. Visų pirma, turi pasirūpinti organizaciniais reikalais, visais keliautojais, o tik tuomet atsiranda malonumas pamatyti kažką naujo.

A.Zaleckaitė juokėsi, kai kartą vienai gide norinčiai merginai aiškino apie laisvą laiką. „Jei galvojate, kad toks darbas – vien kelionės, taip tikrai nėra. Išeiginės būna skaičiuojamos net ne dienomis, o valandomis“, – darbo niuansus pasakojo ji.

Pavyzdžiui, kambarinė pamiršo padėti tualetinio popieriaus, tai keleivis eina pas kelionės vadovą, kad jis nueitų į registratūrą.

Žinoma, pasitaiko ramesnių darbų – pavyzdžiui, poilsinė kelionė su senjorais. Tada galima ir paplūdimyje kartu su jais pagulinėti. „Bet dažniausiai tai būna darbas 24 valandas per parą“, – aiškino A.Zaleckaitė. Anot jos, kelionėje dirbama ir psichologu, ir vertėju, prireikus – rūpinamasi keleivių sveikatos problemomis, reikia surasti bendrą kalbą ir su vaikais.

„Dažnai su grupe keliaujantiems žmonėms išsijungia savarankiškumo jausmas“, – pastebėjo G.Štaraitė. Jeigu iškyla problema, jie linkę dėl visko kreiptis į gidą ar kelionės vadovą. Net dėl absurdiškų situacijų – pavyzdžiui, kambarinė pamiršo padėti tualetinio popieriaus, tai keleivis eina pas kelionės vadovą, kad jis nueitų į registratūrą“, – juokėsi „Travel Planet“ vadovė.

„Svarbiausia – turėti kantrybės ir meilės. Net ne tik žmonėms, bet ir toms vietoms, kurias lankai, – galiausiai patarė G.Štaraitė. – Atrodo, kai daug matai, niekas negali nustebinti. O reikia mokėti džiaugtis kiekviena vieta kaip unikalia.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius