-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasirodė, kad „Boeing 737 Max“ turi daugiau bėdų nei manyta

„Boeing“ vis dar bando parengti savo „737 Max“ vėl parengti skraidymui. Visi šie lėktuvai buvo nutupdyti po dviejų mirtinų avarijų per penkis mėnesius, per kurias žuvo 346 žmonės. Tačiau procesas trunka ilgiau nei tikėtasi, ir tyrimas atskleidė naujų nerimo priežasčių.
„Boeing 737 MAX“ gamyba
„Boeing 737 MAX“ gamyba / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„The New York Times“ paskelbė, Federalinės aviacijos administracijos (FAA) prašymu pradėtas vidinis „Boeing“ auditas buvo baigtas. Jo metu atrasta, kad dvi svarbios laidų pynės, kurios padeda kontroliuoti „737 Max“ uodegą, gali būti pernelyg arti viena kitos, tad potencialiai dėl to gali kilti trumpasis jungimas ar net avarija, jeigu lakūnai skubiai negalėtų ištaisyti tokios problemos.

„Boeing“ vis dar analizuoja, ar toks trumpasis jungimas išties galėtų įvykti. Jeigu bus patvirtinta, kad taip gali įvykti ore, reikės šiuos laidus atskirti. Tai pakankamai paprasta procedūra, tačiau tą reikės padaryti maždaug aštuoniuose šimtuose lėktuvų, o kiekvienam jų skirti maždaug po dvi valandas.

Vidinis auditas „Boeing“ pradėtas tam, kad būtų nustatyta, ar bendrovė teisingai įvertino svarbiausių lėktuvo sistemų pavojus. Dėl dviejų lėktuvų avarijų iš dalies kaltinama nauja programinė įranga, kuri klaidingai įvertino lėktuvo padėtį ir automatiškai leido orlaivio priekį žemyn.

„Boeing“ šią problemą skelbia sutvarkę, tačiau dar nėra gautas institucijų patvirtinimas. Manoma, kad lėktuvai vėl galėtų skraidyti pavasarį. Kelios JAV oro linijos reisus „737 Max“ suplanavusios balandžio mėnesį.

Dviejų avarijų tyrimas parodė, kad pilotai į kilusias problemas nesureagavo taip greitai ir efektyviai, kaip „Boeing“ ar FAA tikėjosi, kad būtų padaryta. Pasirodžius naujoms potencialioms problemoms, neatmetama galimybė, kad kilus trumpajam jungimui būtų paveiktas orlaivio stabilizatorius, ir lėktuvas galėtų smigti žemyn.

„Boeing“ gruodį pranešė ketinanti sausio mėnesį laikinai sustabdyti orlaivių „Boeing 737 MAX“ gamybą. Kodėl tik dabar, paaiškinimą skaitykite čia.

Tikimasi, kad „737 Max“ bus parengtas sertifikavimo skrydžiui dar sausio pabaigoje. Tokio skrydžio metu „Boeing“ turėtų pademonstruoti, kad orlaivis atitinka visus saugumo reikalavimus, tai būtų paskutinis egzaminas ir vienas paskutinių žingsnių prieš draudimo skraidyti atšaukimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius