Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pigių kelionių medžiojimo ypatumai

Dar prie kelis metus buvę populiarūs paskutinės minutės kelionių pasiūlymai po truputį traukiasi – didieji kelionių organizatoriai pasiūlė alternatyvų, kurios sumažino pastarųjų patrauklumą. Tačiau kas ieško – tas randa. Klausiame keliautojo, kelionių agentūros „Makalius.lt“ įkūrėjo Rimvydo Širvinsko-Makaliaus, kuris dalyvaus turizmo parodoje "Adventur 2016" patarimų.
Rimvydas Širvinskas-Makalius
Rimvydas Širvinskas-Makalius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak R.Širvinsko, paskutinės minutės kelionių pasiūlymai atsiranda, kai lėktuve ar autobuse lieka tuščių vietų prieš pat kelionės pradžią - tuomet galima nusipirkti paslaugą, kuri būna ir pigesnė nei savikaina.

„Dažnai, neužpildžius kelionių organizatoriams reiso, kainos yra sumažinamos, kartais ir žemiau savikainos, kad neskristų tuščia vieta lėktuve ar viešbutyje, už kurį, tikėtina, kelionių organizatorius susimokėjo iš anksto“, - aiškina keliautojas.

Tačiau jau apie ketverius metus Lietuvos kelionių organizatoriai stengiasi pripratinti žmones pirkti keliones iš anksto - siūlomos išankstinės kelionės.

„Jie nori parodyti, kad paskutinės minutės kelionių nebūna, kad verta pirkti anksčiau. Gruodžio ir sausio mėnesį buvo kaip tik išpardavimai vasaros kelionėms. Žmonėms, kurie gali planuoti savo atostogas prieš kokius 7-8 mėnesius, tai labai gerai, nes jie gali sutaupyti pinigų“, - sako Makalius.

Ar tai duoda vaisių? Pašnekovas teigia, kad taip: apie 60 proc. Makaliaus klientų keliones vasarai įsigyja žiemos mėnesiais, taigi poilsiautojų elgesys keičiasi.

Bet ką daryti tiems, kurie nežino ką veiks po gero pusmečio, o pas močiutę kaime dviejų savaičių leisti nenori?

„Paskutinės minutės pasiūlymai tinka ne visiems žmonėms. Jei pavyzdžiui turite liepos mėnesį savaitę ar dvi atostogų, tai aš nesiūlyčiau laukti paskutinės minutės pasiūlymo. Paskutinės minutės pasiūlymo gali laukti žmonės, kurie nepririšti prie grafiko – kurie nedirba, nestudijuoja, galbūt turi savo verslus, arba gali pasiimti atostogas kada nori. Tuomet jie gali pačiupti patį geriausią pasiūlymą, kuris atsiranda. Nes tokiu atveju ne pasiūlymas bus derinamas prie jūsų, bet jūs prie pasiūlymo“, - sako R.Širvinskas.

Nuo ko priklauso kelionės kaina

Asmeninio albumo nuotr./Skrydis verslo klase
Asmeninio albumo nuotr./Skrydis verslo klase

Paskutinės minutės kelionės kaina gali labai įvairiai varijuoti – nuo 10 proc. nuolaidos iki žemiau nei savikaina.

„Paskutinės minutės kelionės kaina labai priklauso nuo pasiūlo, krypties ir lėktuvo užpildymo. Jeigu lieka tik kelios vietos lėktuve, tuomet kaina stipriai nebus sumažinta. Tuomet bus pritaikoma kokia 20-30 proc. nuolaida, nes lėktuvas ar taip ar taip yra pilnas ir žmonės bet kokiu atveju norės įsigyti kelionę“, - dėsto R.Širvinskas

Vasarą paskutinę akimirką pirkta kelionė nebus labai pigi – keliautojas pataria žmonėms tikėtis ne didesnės nei 20 proc. nuolaidos, nes pasitaikydavo atvejų, kad vasarą kelionių organizatoriai paskutines vietas lėktuvuose parduodavo net už aukštesnę kainą, nes paklausa viršydavo pasiūlą.

Kelionių organizatoriai į paskutines vietas parduodavo keliones parduodavo ne pigiau, o brangiau. Žmonės neturėdavo kur dėtis. Žmonės, kurie tikėdavosi paskutinės minutės pasiūlymo, sėdėdavo laukdavo, bet nebūdavo nieko pigaus, tad tekdavo įsigyti brangiau

„Vasarą paskutinės minutės kelionės bus su labai maža nuolaida. Gali būti 10-15 proc., daugiausiai 20 proc. nuolaida. Bet kokiu atveju žmonės ir šiaip išpirkdavo keliones, net ir už aukštesnę kainą. Kelionių organizatoriai į paskutines vietas parduodavo keliones parduodavo ne pigiau, o brangiau. Žmonės neturėdavo kur dėtis. Žmonės, kurie tikėdavosi paskutinės minutės pasiūlymo, sėdėdavo laukdavo, bet nebūdavo nieko pigaus, tad tekdavo įsigyti brangiau“, - patirtį dėsto R.Širvinskas.

Siūlo pasižvalgyti artimajame užsienyje

Jei Lietuvoje situacija dėl paskutinių minučių pasiūlymų komplikuota, tai R.Širvinskas siūlo pasižvalgyti artimajame užsienyje.

„Labai geri paskutinės minutės pasiūlymai yra didesnėse rinkose. Artimiausia yra Lenkijoje. Siūlomos kelionės iš Varšuvos – čia yra didžiausias Lenkijos kelionių organizatorius „Itaka“, taip pat yra TUI, „Rainbow Tours“. Tai trys organizatoriai, kurie turi labai gerų pasiūlymų. Tarkim neseniai buvo galima įsigyti slidinėjimo kelionę penkių žvaigždučių viešbutyje „Melia Granada“, - tai aukštos klasės prabangūs viešbučiai Ispanijoje, Pirėnų kalnuose, - už tūkstantį zlotų, 250 eurų. Tai labai žema kaina“, - dėsto Makalius.

Pasak jo, ir dabar galima įsigyti kelionių į Egiptą, Tunisą, Maroką už 200-250 eurų. Bet panašūs pasiūlymai į Egiptą yra ir iš Lietuvos, taigi pulti labai nereikėtų. Nusprendusiems vykti per Varšuvą, prie kelionės išlaidų reikėtų pridėti 15-18 eurų, kuriuos išleisite autobuso bilietui iki Varšuvos.

Sekti įvykius

Kelionių ekspertas duoda dar vieną patarimą – sekite tarptautinius įvykius, kurie neabejotinai padaro įtakos kelionių kainai.

Kaip pavyzdį jis pateikia Ebolos protrūkį Afrikoje. Nors Pietų Afrikos Respublikoje nebuvo užfiksuota nė vieno atvejo, kai užsikrėtė žmogus, tačiau niekas nenorėjo vykti į šią Afrikos valstybę.

Ištuštėjus lėktuvas ir viešbučiams, krito ir kainos – tad tai buvo puiki proga pamatyti šią valstybę.

Norintiems sužinoti daugiau apie aktyvų poilsį bei keliavimo galimybes, siūlome apsilankyti sausio 22–24 dienomis „Litexpo“ parodų rūmuose organizuojamoje tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „ADVENTUR 2016“, kur bus galima susipažinti su Lietuvos ir užsienio turizmo ir poilsio galimybėmis.

Šiemet parodos tema – miestų turizmas. Jūsų laukia 44 miestų stendai ir daugiau nei 200 dalyvių iš 20 pasaulio šalių – ateikite, pasisemkite minčių ateities kelionėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius