-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po atostogų Egipte – oro uoste 8-metės laukianti greitoji medicinos pagalba

Vykstant į svečią šalį, ypač esančią kiek toliau nuo Lietuvos, atrodo, jau visi mokame laikytis higienos patarimų. Nevalgyti neaiškiose vietose, dažnai plauti rankas, įsitikinti, ar tikrai saugu gerti vandenį iš čiaupo. Tačiau ne visada pakanka vien žmogaus pastangų – sunkią infekciją pasigauti galima net ir kruopščiai saugantis.
Šarm aš Šeichas
Viešbutis Šarm aš Šeiche / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Egiptas Sveikata

Mergaitės oro uoste jau laukė greitoji pagalba

Iš Šarm aš Šeicho sekmadienį grįžusi klaipėdietė Birutė pasakojo, kad savaitę ten ji ilsėjosi su 11 žmonių kompanija, kurioje buvo ir trys aštuonmečiai vaikai. Visi jie dar būdami Egipte sunegalavo – vieni stipriau, kiti lengviau. Moteris įtaria, kad taip įvyko dėl higienos trūkumo viešbučio teritorijoje.

„Gidė ten mus perspėjo, kad negertume vandens iš čiaupo, negertume gėrimų su ledukais, su vandeniu iš čiaupo net dantų nevalytume. Laikėmės visų nurodymų, net nevalgėme niekur ne viešbutyje“, – pasakojo moteris.

„Viskas buvo gražu, puiku, o trečiadienį visi pradėjome viduriuoti“, – sakė ji 15min. Gidės patarti jie vaistinėje įsigijo viduriavimą stabdančių vaistų, tačiau jie padėjo tik kai kuriems. Birutės dukrą ketvirtadienį teko vežti į ligoninę, kur jai buvo duota antibiotikų, padaryta lašelinė infuzija–įpylimas. Tik tuomet jai pagerėjo.

Kelias dienas visai kompanijai tai gerėjo, tai prastėjo. Birutės teigimu, ne tik jie kentėjo – pavyzdžiui, ukrainietė moteris su vaiku net nutraukė atostogas anksčiau laiko ir išskrido gydytis namo.

123rf.com nuotr./Kelionės su vaikais
123rf.com nuotr./Kelionės su vaikais

„Šeštadienį mergaitei pasidarė labai blogai. Taip blogai, kad išvežėm į ligoninę. Net ir parvežta iš jos (nes sekmadienį turėjome išskristi) ji vis dar vėmė, viduriavo. Šiaip ne taip ištempėme iki Vilniaus, o oro uoste prie lėktuvo jau mūsų laukė greitoji medicinos pagalba“, – pasakojo Birutė.

Aštuonerių mergaitė iki šiol gydoma Santarų klinikose. Mergaitės mama 15min sakė, kad jai buvo diagnozuota labai didelė dehidratacija ir rasta clostridium difficile bakterija. „Tai yra labai didelė žarnyno infekcija. Medikai sakė, kad retas atvejis, kad vaikams taip atsitinka – net žarnynas pakitęs“, – pasakojo ji.

Infekcija gali kilti dėl to, kad yra naudojama daug antibiotikų, tačiau mergaitės mama patikino, kad vaikas jau seniai juos yra gėręs. „Kitas variantas – nuo nešvaros. Taip ir buvo“, – įsitikinusi ji.

Moteris tame pačiame „Reef Oasis Beach Resort“ viešbutyje yra atostogavusi ir prieš 5 metus, ir tuomet su jokiomis sveikatos problemomis ji nesusidūrė. Tiesa, tuomet vyko be vaikų. „Su vaikais niekam net nepatariu (į Egiptą) vykti“, – sakė ji.

Clostridium difficile
Clostridium difficile

Kas yra clostridium difficile?

Infektologas Alvydas Laiškonis 15min aiškino, kad clostridium difficile yra sąlyginai patogeniniai mikrobai, jie yra visur labai plačiai paplitę. „Sveiko žmogaus žarnyne būna mažas kiekis šitų mikrobų. Tik jo būna ne tiek daug, ir žmogus su jais susitvarko“, – sakė jis.

Jeigu organizmas jau nepajėgia susitvarkyti, tuomet žmogų pradeda pykinti, jis viduriuoja, kyla temperatūra.

Sunkiau su infekcija susitvarko vyresnio amžiaus žmonės ir vaikai – pastarųjų imuninė sistema dar nėra visiškai susiformavusi (tai įvyksta apie 18-20 gyvenimo metus). „Todėl vaikai viską perima su hiperreakcija. Jų reakcijos yra iškreiptos, audringesnės, nes jie nesugeba tinkamai reaguoti į mikroorganizmus“, – sakė A.Laiškonis.

„Dar kitas dalykas. Kai gyvename savo aplinkoje, mes esame pripratę prie savo klostridijų. Kai pakeičiame aplinką, nuvažiuojame kur nors toliau, susiduriame su tokiomis, kurių tik toks pats pavadinimas, tačiau jos yra šiek tiek pasikeitusios, prisitaikiusios prie tų sąlygų. Svetima bakterija visuomet pavojingesnė nei sava“, – aiškino A.Laiškonis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Ligoninė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Ligoninė

Kaip užsikrėsta?

Po atostogų Šarm aš Šeiche grįžusi į Lietuvą Birutė ir pati atsidūrė medikų rankose – temperatūra pakilo iki 39 laipsnių, vėl prasidėjo kiti infekcijos simptomai. „Ačiū Klaipėdos medikams, kurie mane sutvarkė“, – dėkojo moteris.

Vandens gavybos, valymo ir tiekimo bendrovėje dirbančiai Birutei viešint Egipte įtarimą sukėlė keli dalykai. Visų pirma, vandenyje negalima užuosti jokio chloro. Net ir chloro kvapą nuo baseino ji pajuto tik kartą, nors gyveno visai prie pat jo.

Antra, kuo ir kaip laistomi augalai viešbučio teritorijoje. „Vieną vakarą sėdim – visur gražu, žalia, viskas laistoma. Ir staiga pasijuto fekalijų kvapas“, – pirmus keistus kvapus prisiminė ji.

Po kelių dienų ji išvyko į ekskursiją, kurios metu gido paklausė apie netoli vieno vienuolyno esantį vandens rezervuarą. Gidas ėmė pasakoti, kad į jį ateina fekalijos iš vienuolyno, ir juo viskas laistoma – dėl to toks žalias ir vienuolyno sodas.

„Jis man pasakojo – viską čia laisto vandeniu su fekalijomis. Sakė, kad tai jų aukso gysla. Jeigu nelaistytų su jomis, tai nieko nebūtų, viskas sunyktų, nežydėtų. Ir viešbučiuose tas pats daroma“, – 15min pasakojo Birutė.

123rf.com nuotr./Šarm aš Šeichas
123rf.com nuotr./Šarm aš Šeichas

Gidas moteriai sakė, kad net vaismedžiai ir daržovės laistomi taip pat. Visgi, maistas bent jau nuplaunamas prieš tiekiant atostogautojams, o tai, kad viešbutyje viskas laistoma vandeniu su natūralia trąša, galėjo sukelti daugiau problemų.

„Tas viešbutis skirtas vaikams – yra baseinai, mažiems vaikams čia fantastika. Bet kai laisto tokiu vandeniu, o vėjas papučia, tai jis nusėda ir baseine, ir ant žolės, kur žaidžia vaikai. Niekas net neįspėja, nieko nesako. Man gaila vaikų“, – apmaudą liejo moteris.

Infektologas A.Laiškonis patvirtino, kad užsikrėsti buvo galima dėl šios priežasties. „Galėjo nulašėti ant žemės tas vanduo, o juk vaikai liečia viską. Galėjo tokio vandens patekti ir į baseiną, o tada užsikrėsti paprasta“, – sakė jis.

Birutė sako nenorinti bylinėtis nei su viešbučiu, nei su kelionės organizatoriumi – tiesiog nori įspėti kitus keliautojus, kad reikia būti atsargiems. „Išoriškai atrodo viskas gražu, bet kaip reikia saugotis... Už viso to grožio gali slėptis baisūs dalykai“, – sakė ji.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro puslapyje nurodoma, kad clostridium difficile infekcijos (CDI) šaltinis yra užsikrėtę asmenys, užteršta aplinka ir paviršiai. C.difficile bakterijos gamina sporas, kai atsiranda tinkamos sąlygos. Jos labai atsparios ir gali ilgai išlikti ant rūbų, aplinkos paviršių (durų rankenų, grindų, basonų, klozetų). Tai gali būti ir lovų rėmai, vežimėliai, rankos, per kurias sukėlėjas perduodamas kitiems asmenims.

CDI nuo vieno asmens kitam asmeniui, ypač ligoninėse, perduodama fekaliniu – oraliniu būdu ir plinta dėl tiesioginio arba netiesioginio kontakto (sąlyčio).

Clostridium difficile bakterijų plitimą gali pristabdyti tinkamas rankų plovimas, nuolatinis aplinkos valymas, dezinfekcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius