-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skautai pataria: kaip apsisaugoti nuo karščio

Atslinkus pirmosioms vasaros kaitroms, galima pasislėpti vėsioje vietoje ir apsišarvuoti ledukais. Tačiau skautai pataria karščio nebijoti, jog taip ilgai lauktos vasaros netektų pramiegoti. Tinkamai pažinus ir pažabojus ore tvyrantį karštį, žygiavimas gamtoje gali tapti maloniu, iššūkių nestokojančiu poilsio būdu.
Žygis gamtoje
Žygis gamtoje / Povilo Baranovo nuotr.

Tinkamai apsirengti padės svogūno metodas

Pasiruošimas kaitrios dienos išbandymams vyksta dar neišėjus iš namų ar laikinojo būsto – palapinės ar lapinės. Planuodami apsirengimą tik pabudus, neapsigaukite rytine vėsa!

Aprangos klausimais skautai pataria taikyti svogūno metodą. Geriau sušilti sluoksniuojant aprangą plonesniais drabužiais, nei užsimaukšlinti vieną šiltą megztinį. Įdienojus, reaguojant į temperatūros skirtumus, šiuos drabužius galėsite nusiimti po vieną ir išvengti galimo peršalimo. Taip pat, rekomenduojama atsisakyti tamsios spalvos rūbų. Pastarieji sugeria saulės spindulius, tačiau neturi savybės jų atspindėti, kas lemia ir mažesnį atsparumą kaitrai.

Aplenkite troškulį

Vandens ir dar kartą – vandens! Net jei žygyje ir nerungtyniaujate, troškulį aplenkę niekada nesigailėsit. Patartina vandenį gurkšnoti visos dienos metu. Vis tik gerame žygyje ar stovykloje nepaprastai lengva prarasti laiko pojūtį, todėl galite užmiršti ir apie būtinuosius savo poreikius.

Povilo Baranovo nuotr./Žygis gamtoje
Povilo Baranovo nuotr./Žygis gamtoje

Jei ir nespėjote atsigerti laiku, nepergyvenkite. Geriau susiplanuokite gėrimo stoteles į priekį, užsidėkite priminimą telefone, jei reikia.

Ištroškus, vandenį gerkite palengva ir mažesniais gurkšniais, kad kūnas priprastų prie nuolatinės hidratacijos. Svarbu, kad ypatingo troškulio metu jis nebūtų malšinamas dideliais vandens kiekiais.

Skaitykite kūno ženklus

Jei jaučiatės apsunkę, lėtesni, sunkiau gaudotės aplinkoje ar skauda galvą, tikėtina, jog už kito posūkio jūsų laukia perkaitimas arba jau perkaitote. Apie artėjančią dehidrataciją kūnas praneša ir džiūstančia ar lipnia burna, išsausėjusiomis akimis, tinstančiomis galūnėmis.

Taip pat, stebėkite savo šlapimo spalvą. Daug vandens geriančio keleivio šlapimas turi būti skaidrus. Jei viduriai užkietėję, tai gali būti dar vienas signalas apie vandens stygių organizme.

Perkaitimas ar saulės smūgis – ką daryti?

Perkaitimas (arba dar vadinamas šilumos smūgiu) be minėtų simptomų pasireiškia pakilusia kūno temperatūra, padažnėjusiu kvėpavimu ir pulsu, odos paraudimu. Kai kuriems gali pasireikšti ir sąmonės netekimu. Tokiu atveju pirmiausiai pereikite į pavėsį, ilsėkitės ir palengva gerkite drungną vandenį. Pašalinkite papildomus sluoksnius rūbų, neleidžiančių kūnui kvėpuoti ir atsigaivinti pačiam.

123RF.com nuotr./Šilumos smūgis
123RF.com nuotr./Šilumos smūgis

Saulės smūgis yra itin pavojingas. Dėl įkaitusios smegenų temperatūros, gali pradėti zvimbti ausyse ir mirgėti akyse. Tačiau uždelsus su pirmąja pagalba, smegenys gali išburkti ir išprovokuoti mirtį.

Pagrindiniai saulės smūgio simptomai – stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, sąmonės praradimas, išbalusi oda ir šaltas prakaitas.

Kaip ir perkaitimo atveju, pirmiausiai keliaukite į pavėsį. Atsisėskite, atlaisvinkite drabužius ir švelniai drėkinkite kūną iš išorės. Palengva gerkite vandenį ir, jei yra galimybė, uždėkite ant kaktos ir sprando drėgną medžiagą.

Jei nukentėjęs netenka sąmonės, būtina jį paguldyti ant šono, atlaisvinti drabužius, palengva drėkinti, negirdyti ir skubiai kreiptis į gydymo įstaigą.

Karštosios valandos – poilsiui

Jei keliauti neskubate, verta atsižvelgti ir į žygiavimo laiką. Rekomenduotina vengti vidurdienio ir pavakarės žygių. Vasaros metu dienomis saulė spigina karščiausiai, todėl neatsakingas judėjimas atviroje erdvėje gali lemti perkaitimą ar net saulės smūgį.

Geriau kelkitės anksti ir ilgai nelaukdami pradėkite žygiuoti. Taip dienos metu galėsite išvengti tiesioginių saulės spindulių, o sustojus – saugiai pasnausti ir atgauti jėgas. Jei neturite galimybės atsisakyti dieninio keliavimo, stenkitės keliauti šešėlyje ar miškuose. Taip pat darykite trumpus sustojimus bei tinkamai pailsėkite pasibaigus dienos žygiui.

Skautai tiki, kad šie patarimai neatgrasė nuo kelionių karštuoju metų laiku, o tik padrąsino tinkamai jiems pasiruošti! Jei maga išbandyti žygiavimo malonumus saugioje aplinkoje, Kernavės vadovai kviečia stovyklos jau laukia jaunųjų nuotykių ieškotojų! Daugiau informacijos apie stovyklas: www.kernavestuntas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius