Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Slovėnija – smaragdinis tobulų atostogų kraštas tarp Alpių ir Adrijos jūros

Slovėnija – šalis, kurią reikia pajausti: išgirsti jos istoriją, pamatyti kraštovaizdį ir architektūros paminklus, paragauti tradicinio maisto, pažinti kultūrą, draugiškus ir svetingus žmones, – tik tuomet ji atsiskleidžia gražiausiomis spalvomis. Įspūdinga gamta apdovanotas kraštas turi viską, ko reikia tobuloms atostogoms.
Slovėnija
Slovėnija / 123RF.com nuotr.

Kvapą gniaužiančios Alpės ir saulėta Adrijos jūros pakrantė – Slovėnija tiesiog apdovanota unikalia gamta. O kur dar ištisos stalaktitų ir stalagmitų urvų sistemos, terminių ir mineralinių vandenų šaltiniai, derlingi slėniai ir pievos, smaragdiniai ežerai ir neaprėpiami miškų plotai, saulės įkaitinti smėlio paplūdimiai... Slovėnija gali nustebinti net daug pasaulio mačiusius poilsiautojus.

Ir visai nesvarbu, ar mėgstate kalnus, ar poilsį prie jūros – Slovėnija visuomet pasitiks svetingai, ar leistumėtės į žygį pėsčiomis, ar dviračiu, ar pasirinktumėte vandens pramogas, ar norėtumėte pasilepinti sveikatingumo procedūromis, terminių ir mineralinių vandenų šaltiniais.

VIDEO: Slovėnija – smaragdinis tobulų atostogų kraštas tarp Alpių ir Adrijos jūros

Slovėnija patiks ir maisto mylėtojams, čia skrandžius palepins ir gurmanai – šalis garsėja sūriais, medumi, joje gausu prisirpusių vaisių. Tarp tradicinių valgių – įvairūs mėsos, grikių ir kukurūzų miltų patiekalai, desertai su graikiniais riešutais.

Renkantis poilsį Slovėnijoje, verta iš anksto pasidomėti populiariomis kryptimis: kur verta apsistoti, ką kuriame krašte pamatyti, kuo kiekvienas jų įdomus – tuomet ir atostogas planuoti taps lengviau.

Vienas labiausiai keliautojų pamėgtų miestų – Adrijos jūros pakrantėje tarp dviejų gamtos parkų įsikūręs Portorožas, jis šiandien laikomas viena pagrindinių Slovėnijos turistinių zonų. Istoriškai miestas ilgą laiką priklausė italams, todėl iki šiol jame jaučiama šalies įtaka, tai ypač atsispindi Portorožo architektūroje.

123RF.com nuotr./Portorožas, Slovėnija
123RF.com nuotr./Portorožas, Slovėnija

Kita vertus, kurortas – labai kosmopolitiškas, jame gerai išvystyta turizmo ir sporto infrastruktūra, įkurta daug viešbučių ir apartamentų kompleksų. Kurortas žavi ir plačiu, Mėlynosios vėliavos įvertinimą turinčiu smėlio paplūdimiu, kuriame gausu įvairių vandens pramogų – poilsiautojai jau spėjo pamėgti nardymą, buriavimą, populiarumo nestokoja baidarės, irklentės.

Aktyvaus poilsio netrūksta ir ant žemės – norintiems pažinti apylinkes Sečovlje Salina gamtos parke, nemokamai pasivažinėjimui suteikiami dviračiai, kuriais galima nuvažiuoti iki druskų muziejaus. Šimtmečius besitęsiančios druskos gavybos tradicijos garsina Portorožą ir šalia esančias Luciją ir Sečovlję, o rankomis išgauta druska naudojama teikiant sveikatingumo paslaugas.

123RF.com nuotr./Slovėnija
123RF.com nuotr./Slovėnija

Dar viena populiari vieta atostogoms Slovėnijoje – Izola. Tai nedidelis Adrijos jūros pakrantės kurortas, kurio pavadinimas reiškia „sala“. Kadaise šis miestelis garsėjo kaip žvejų traukos centras, jį iki šiol supa vynuogynai ir alyvuogių giraitės.

Čia patiks romantikams ir ieškantiems ramesnio poilsio – atostogaujančius Izoloje žavi didelė prieplauka, vaizdinga pajūrio promenada ir paplūdimiai. Įspūdį palieka ir itališko stiliaus architektūra, siauros vingiuotos miesto gatvelės, jaukūs restoranėliai jose – venecijiečių valdymo šimtmečiai paliko ryškų pėdsaką miesto kultūriniame gyvenime.

Norintiems pažinti Izolos apylinkes, „Novaturas“ rekomenduoja aplankyti netoliese esantį Koperio uostamiestį bei maždaug 30 kilometrų nutolusį Italijos Tresto miestą.

123RF.com nuotr./Izola, Slovėnija
123RF.com nuotr./Izola, Slovėnija
123RF.com nuotr./Izola, Slovėnija
123RF.com nuotr./Izola, Slovėnija

Turintiems daugiau laiko kelionių organizatoriai siūlo nepraleisti įspūdingų lankytinų objektų šalies šiaurinėje dalyje – neišdildomus įspūdžius neabejotinai paliks Alpėse esantis Triglavo nacionalinis parkas. Mėgstantiems kalnus tiesiog būtina savo akimis išvysti aukščiausią šalies viršūnę Triglavą (2864 m), į kurią galima tiek žygiuoti pėsčiomis, tiek užkilti keltuvu – nuo kalno atsiveriantys slėnio ir kalnų vaizdai nepaliks abejingų. Po aktyvios dienos atgauti jėgas verta išsimaudant Bohinio ežere.

123RF.com nuotr./Triglavo nacionalinis parkas, Slovėnija
123RF.com nuotr./Triglavo nacionalinis parkas, Slovėnija
123RF.com nuotr./Triglavo nacionalinis parkas, Slovėnija
123RF.com nuotr./Triglavo nacionalinis parkas, Slovėnija

Dar vienas dėmesio vertas vandens telkinys – nuostabaus grožio Bledo ežeras. Ledyninės kilmės ežere yra vienintelė natūraliai susidariusi Slovėnijos sala. Virš ežero ant uolos stūkso senovinė Bledo pilis, ir visa tai supa pasakiški kalnai.

123RF.com nuotr./Bledo ežeras, Slovėnija
123RF.com nuotr./Bledo ežeras, Slovėnija

Tarp labiausiai turistų pamėgtų objektų – už pusšimčio kilometrų nuo sostinės Liublianos esantys Postoinos urvai. Slovėnija garsėja paslaptingais stalaktitų ir stalagmitų urvais, kurie yra vieni ilgiausių pasaulyje – jų sistemos ilgis siekia daugiau nei 20 kilometrų, iš kurių maždaug 5 yra pritaikyti vaikščioti turistams. Urvuose yra įrengtos specialios traukinukų trasos, kuriomis važiuojant galima susipažinti su požeminiu pasauliu. Šiose olose gyvena Slovėnijos simbolis, vadinamasis „človeška ribica“ – aklas penkiapirštis driežiukas, salamandros giminaitis, kurį slovėnai labai saugo.

123RF.com nuotr./Postoinos urvai, Slovėnija
123RF.com nuotr./Postoinos urvai, Slovėnija

Nusprendę aplankyti urvus, turėtų aplankyti ir netoliese jų esančią Predjamos pilį – vieną gražiausių ir garsiausių Slovėnijos pilių. Kalnuose esanti, iš šono žiūrint – lyg ore kybanti viduramžių tvirtovė skaičiuoja jau daugiau nei 800 metų ir mena tikrus riterių laikus. Tai išskirtinė ir populiari lankytina vieta, kurios negalima praleisti.

123RF.com nuotr./Predjamos pilis, Slovėnija
123RF.com nuotr./Predjamos pilis, Slovėnija

Apskritai keliauti po Slovėniją – labai patogu, čia puikiai išvystytas viešasis transportas – keliaujant šalies viduje galima naudotis ir vietinio susisiekimo autobusais bei traukiniais, kurie yra išties punktualūs.

Daugiau informacijos galite rasti čia.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kroatijos Istrija – brangakmenių skrynia, viliojanti įspūdinga gamta ir jaukiais miestais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius