Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 19 /10:34

„Small Planet“ Vokietijoje susidūrė su finansinėmis bėdomis – pradėjo restruktūrizaciją

„Small Planet Airlines“ (SPA) Vokietijoje pateikė prašymą teismui dėl bendrovės pripažinimo nemokia. Jos atstovai teigia, kad bus pradėtas restruktūrizacijos procesas, tačiau tikina, kad tai nepadarys įtakos avialinijų veiklai Lietuvoje – Vokietijoje SPA veikia kaip atskira bendrovė.
„Small Planet“ atstovai aprodė įmonės lėktuvą
„Small Planet“ atstovai aprodė įmonės lėktuvą / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Small Planet Airlines“ Vokietijoje pateikė prašymą teismui dėl bendrovės pripažinimo nemokia, skelbia Vokietijos žiniasklaida. Grupės komunikacijos vadovas Simonas Bartkus 15min teigė, kad bus vykdomas įmonės restruktūrizacijos procesas. Vokietijos teismas prašymą patenkino ir paskyrė restruktūrizacijos administratorių.

„Small Planet Airlines GmbH“ kaip atskira bendrovė Vokietijoje veikė nuo 2015-ųjų, o 2016 m. pavasarį jai buvo suteiktas Vokietijos oro vežėjo pažymėjimas (angl. AOC – air operator certificate). Šiemet vokiečių valdoma bendrovė vykdė ypač spartų augimą, tačiau jos plėtros tempas tapo nuostolingu, rašoma SPA komentare 15min.

„Reaguodama į po „Air Berlin“ bankroto Vokietijoje atsivėrusią nišą, čia veikianti „Small Planet Airlines“ įmonė 2018 m. vasaros sezonui suplanavo daugiau nei dvigubą augimą. Užsibrėžtų plėtros planų bendrovei įgyvendinti nepavyko dėl kelių priežasčių – sezono pradžioje vėlavo dalies lėktuvų pristatymas, rinkoje masiškai trūko įgulų, netikėti techniniai gedimai bei nepatikimos trečiųjų šalių teikiamos skrydžių paslaugos taip apsunkino labai įtemptą skrydžių tvarkaraštį, kad dėl skrydžių vėlavimų itin išaugo skrydžių kaštai.

Užsibrėžtų plėtros planų bendrovei įgyvendinti nepavyko dėl kelių priežasčių, – sakė K.Kaikaris.

Patiriami finansiniai nuostoliai privertė Vokietijos įmonę kreiptis dėl restruktūrizacijos proceso pradžios. Vokietijos Civilinės Aviacijos Administracijai (LBA) neprieštaraujant, restruktūrizacijos metu Vokietijoje veikiančios įmonės licencija nebus panaikinta ir ji tęs savo veiklą“, – pranešime cituojamas Vytautas Kaikaris, „Small Planet Group“ vadovas.

Portalo „EUflight“ vadovas Larsas Watermannas Vokietijos reisevor9.de sakė, kad jų turimais duomenimis, daugiau nei 20 tūkst. keleivių iš SPA laukia kompensacijų dėl skrydžių vėlavimų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kristijonas Kaikaris
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kristijonas Kaikaris

Lietuvoje situacija kita

Priešingai nei Vokietijoje, Lietuvoje jau dešimtmetį skraidanti „Small Planet Airlines“ įmonė veikia sėkmingai, rašoma pranešime. Operacinė bendrovės veikla šiemet yra pelninga.

„Šių metų vasarą išvykstamojo turizmo srautai iš Lietuvos buvo rekordiniai – vien „Small Planet Airlines“ per pirmus aštuonis metų mėnesius pervežė 385 tūkst. keleivių arba 30 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Išaugęs keliautojų aktyvumas lėmė ir augančias bendrovės pajamas – preliminariais duomenimis, per pirmus aštuonis šių metų mėnesius „Small Planet Airlines“ Lietuvoje pasiekė geresnį finansinį rezultatą nei tuo pačiu periodu 2017-aisiais“, – pranešime cituojamas K. Kaikaris.

Jo teigimu, keleivių srauto augimo tikimasi ir artėjantį žiemos sezoną. „Small Planet Airlines“ vykdys skrydžius populiariausiomis kryptimis į Kanarų salas, Egiptą, JAE, slidinėjimo kurortus. Kaip ir kiekvieną sezoną, su partneriais keleiviams pasiūlysime naujienų – skrydžius į Jordaniją bei Tunisui priklausančią Džerbos salą. Džiaugiamės, kad vasarai įsibėgėjus mūsų veikla pasiekė gerą lygį – rugpjūčio mėnesį „Small Planet Airlines“ 15 minučių punktualumo rodiklis skrydžiams iš Vilniaus siekė 92 proc. ir buvo vienas geriausių industrijoje.

Vėlavimų, ilgesnių nei 3 val., šią vasarą patyrėme vos 1,53% – per pastaruosius beveik du mėnesius tokių apskritai buvo tik vienas“, – pasakojo K.Kaikaris.

Tąkart rugsėjo pradžioje sugedus „Small Planet Airlines“ lėktuvui, po atostogų Antalijoje grįžtantys poilsiautojai beveik parą laukė, kad galėtų grįžti namo. Keliautojai 15min piktinosi, kad buvo palikti nežinioje, daliai teko nakvoti oro uoste.

2018–2019 m. žiemos atostogų sezono metu „Small Planet Airlines“ kelionių organizatorių užsakymu planuoja pervežti apie 100 tūkst. keleivių iš Lietuvos. Bendradarbiaudama su „Small Planet Airlines“ įmone Kambodžoje, bendrovė ir toliau plėtos sezoninę veiklą Azijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius